Szpaszibo

2014. március 06. 13:42

Az országban élő kisebbségek akár hálásak is lehetnének az orosz hadsereg ijesztő fellépése okán.

2014. március 06. 13:42
Dunda György
Kárpáti Igaz Szó

„Alig pár nap alatt viszont nagyot változott körülöttük a világ. A lembergiek egy toleranciaakció keretében elkezdtek oroszul beszélni, mélynemzeti érzelmű politikusok, közszereplők szólalnak meg oroszul, az országos tévécsatornák kétnyelvű »Egységes ország« logót sugároznak napok óta. Az ideiglenes államfő, aki másfél hete még bőszen szidta a régiósok nyelvtörvényét, most megszeppenve jelentette be, az új nyelvhasználati jogszabály megszületéséig érvényben marad a régi, nem írja alá annak hatályon kívül helyezését. Igyekeznek demonstrálni, az új törvény garantálni fogja minden kisebbség szabad anyanyelvhasználatát. Újabban a szélsőséges képződmények is mintha kicsit visszavettek volna abból a bizonyos nagy mellényből, végre kevesebbet látni őket a híradásokban, nem rohannak be dorongokkal, késekkel közintézményekbe.

Vajon mi történt velük? Mivel magyarázható ez a nagy pálfordulás a nyelvhasználat kérdésében? Belátták volna tévedésüket? Rájöttek, hogy retorikájuk, viselkedésük nem egyeztethető össze az oly sokat hangoztatott európaisággal?

Sajnos nem erről van szó. Az az érzésem, egyszerűen csak megijedtek. Az orosz csapatok gyors és határozott fellépése a Krímen, az orosz többségű régiókban eluralkodott közhangulat, Moszkva katonai válasszal fenyegető magatartása késztette megtorpanásra, számunkra is előnyös hátrálásra az új vezetést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2014. március 06. 22:34
'Rájöttek, hogy retorikájuk, viselkedésük nem egyeztethető össze az oly sokat hangoztatott európaiság?' Figyelmeztették őket erre a nagyon európai, nagyon demokraták? Ja, nem! Bizony, az orosz nyomuláson kívül semmi sem kényszerítette őket jobb belátásra.
Akitlosz
2014. március 06. 18:17
Kárpátalján mikor lesz szavazás a terület jövőjéről?
kjkj945
2014. március 06. 17:11
""Az orosz haderő első világháború veresége és az 1917-es forradalmak lehetővé tették Ukrajna függetlenedését: 1917 végén megalakult a független Ukrán Köztársaság. A fiatal állam követelései azonban nem álltak egyenes arányban erejével: a breszt-litovszki diplomáciai tárgyalásokon az ukránok igényt tartottak Galícia egészére, sőt „Magyarország rutén területeire” is.[4] A német ás osztrák-magyar erők kivonulását követően Kelet-Európa-szerte megnőtt a zűrzavar: a lengyel és román terjeszkedésen túl az Ukrán Köztársaságot a fehérgárdisták és a bolsevikok is fenyegették. 1920-ra a Vörös Hadsereg elfoglalta az országot, mely 1922-től Ukrajna Ukrán SZSZK néven a Szovjetunió egyik tagállama lett. A mai Ukrajna nyugati területei az újonnan létrejött Lengyelország részévé váltak, a Magyarországtól elcsatolt Kárpátalja ugyanakkor Csehszlovákiához került."" Náluk 22-91-ig tartott a '''megszállás''!!!
kuwiq
2014. március 06. 16:59
Egyenlőre beijedtek. De ha majd nem félnek, kezdik elölről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!