A magyar „konzervatívok” esete az apartheiddel 

2015. július 01. 21:04

A Mandiner és a Közszolgálati Népblog „konzervatív” publicistáit kissé felajzotta az Amerikai Egyesült Államok Legfelső Bíróságának döntése. 

2015. július 01. 21:04
Elek Gábor
Örülünk, Vincent?

 „A Mandiner és a Közszolgálati Népblog »konzervatív« publicistáit kissé felajzotta az Amerikai Egyesült Államok Legfelső Bíróságának döntése. Megadja Gábor harmincezer forintért elkövetett írásában kifejezetten a déli államok lázadásában bízik, a Mandiner-főszerkesztőhelyettes pedig antidemokratikusnak nevezi a melegházasság intézményének legalizálását. 


 Tekintsünk el attól, hogy Megadja Gábor pár éve még royalistának vallotta magát, és »demós« hülyeségnek nevezte a demokráciát, korábban szélsőbalos radikális is volt, és gondolom van az a harmincezer forint, amiért szabadkirályválasztó anarchista (HG?)  is lenne. 

A Legfelső Bíróság valóban a népfelség korlátozását jelenti, ahogy valamikor a Szenátus is azt jelentette (az amerikai szenátorokat 1913-ig, a Tizenhetedik Kiegészítés ratifikációjáig nem választották hanem kijelölték). Azt sem lehet mondani, hogy pontosan ugyanolyan formában jelentette a népfelség korlátozását a tizenkilencedik században, mint az elmúlt száz évben. Döntései nem mindig függetlenek a bírák ideológiai hátterétől, de az tény,  hogy mintaként szolgáltak a világ alkotmánybíróságainak. 

A Megadja-féle (valójában szinte szó szerint másolta ki a konzervatív alkotmánybírák ellenvéleményét) keménykedés alapja az, hogy öt nem-választott jogász döntése alapján lesz legális a melegházasság, hasonlóan a mandineres érvhez, miszerint nem az államok választópolgárai adták meg a jogot a melegeknek.
 
A probléma ezzel az érvvel az, hogy a finoman csak »Separate but Equal« doktrínának nevezett déli apartheid rendszerére is alkalmazható. Nem a déli államok  döntöttek arról, hogy az állami iskolákat meg kell nyitni a feketék előtt, hanem a Legfelső Bíróság. Pontosan ugyanúgy a Tizennegyedik Kiegészítésre hivatkoztak, mint most, és ugyanúgy elismerték, hogy a Tizennegyedik Kiegészítés eredeti intenciója talán nem lett volna alkalmazható a döntésben. (Brown kontra Board of Education of Topeka).  Az akkori megadják is lázadásra szólították a délieket.” 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. július 02. 12:30
Quisquis 2015. július 2. 12:25 Nem teljesen pontos. 1. Az elnök az államfői jogait, ellentétben a kormányfői jogaival, csak a szenátus beleegyezésével gyakorolhatja." És ez min változtat? "...Netanjahunak nem kellett okosnak lennie, viccesnek, esetleg újdonságokat mondania. Egyszerűen kijelenti, hogy az Iránnal tervezett megállapodás rossz, a hétszáz képviselő és szenátor pedig varázsütésre egy emberként ugrik fel, s vörösre veri a tenyerét. Huszonöt alkalommal tapsoltak felállva egy idegen ország miniszterelnökének az amerikai képviselők, aki ráadásul épp az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai sarokkövét rugdalta ki az építményből. Mivel azonban a fékek és ellensúlyok hazájában a képviselők teljes egyetértése sem tudja megakadályozni az elnököt, hogy teljesen szabadon döntsön bármilyen kérdésben, Obama vállat vonhat, és betudja Netanjahu beszédét a kampányhisztéria különösen bárdolatlan eredményének."
catalina9
2015. július 02. 11:49
Elvtársak az USA legfelsőbb bírósága egy pártpolitikus /az elnök/ által kinevezett tagokból álló testület. Az elnököt pedig szintén nem a nép választja, hanem: "...Az USA egy „lobbykrácia” – egy állam, amelyben nagyhatalmú lobbik uralkodnak. A politikusok az ő pénzbeli támogatásuktól függenek, hogy egyáltalán valami esélyük legyen a választási versenyben..." A lobbi neve AIPAC.
Box Hill
2015. július 02. 11:09
Valószínű, hogy a homoszexualitás túlnyomóan veleszületett állapot. Ha a homoszexuálisok nem kötnek tovább hetero házasságot, amit eddig kényszerből vagy kamuból kötöttek, akkor nem lesz több utóduk.
pollip
2015. július 02. 07:17
Eltelt pár év, amióta kötelező megnyitni az iskolákat a feketék előtt. Tehát azóta nem változott semmi, ezért süllyed az usa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!