Moldova szép lassan föderalizálódik?

2016. április 04. 12:13

Oroszország jól láthatóan a moldovai szocialisták vezetőjét, Igor Dodont támogatja, aki heves támogatója a Moldova föderalizálását célzó orosz tervnek, és aki ősszel indulni akar a moldovai elnöki tisztségért.

2016. április 04. 12:13
Vitalie Călugăreanu
Főtér

„A moldovai és az önhatalmúlag kikiáltott »dnyeszteri moldovai köztársaságban« tervezett elnökválasztás közeledtével Oroszország »felmelegíti« kapcsolatát Chişinăuval és kész kihasználni Moldova EU és IMF általi finanszírozásának »befagyasztását«. (...)

Jevgenyij Sevcsuk ezen a héten kiadott egy rendeletet, mellyel arra kötelezte a transznisztriai exportőröket, hogy bevételeik egy részét (7%) valutáért adják, hogy ezzel enyhítsék a térségbeli valutapiacon jelentkező bonyodalmakat. A tiraszpoli hivatalos statisztikák szerint folyó év első három hónapjában 27 százalékkal csökkent a szeparatista régió külkereskedelmének volumene.

A szegénység elmélyülése közepette felmerült az a félelem, hogy a lakosság bojkottálhatja majd az idén őszre tervezett transznisztriai »elnökválasztást«. (Szintén ősszel lesz a moldovai elnökválasztás is.) A »választás« kudarcának elkerülése érdekében a tiraszpoli Legfelsőbb Szovjet (a transznisztriai »parlament«) »képviselőinek« egy része kidolgozott egy tervezetet, mely szerint az (érvényességhez szükséges) szavazási részvételi arányt 50-ről 25 százalékra csökkentik.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy kire fogad majd Oroszország a transznisztriai »elnökválasztáson«, de a térségbeli politikai elemzők szerint Jevgenyij Sevcsuk csalódást okozott a Kremlnek. Ezzel szemben Oroszország jól láthatóan a moldovai szocialisták vezetőjét, Igor Dodont támogatja, aki heves támogatója a Moldova föderalizálását célzó orosz tervnek, és aki ősszel indulni akar a moldovai elnöki tisztségért. A szocialisták vezetőjének legutóbbi reakciói arról árulkodnak, hogy Európa-ellenes és az Oroszországgal kialakítandó vámunió melletti üzenetre építi majd a választási stratégiáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. április 04. 18:59
Vagy Moldova egyesül Romániával, vagy Moldva egyesül Moldovával, Oroszország erejétől függően.
Onurisz
2016. április 04. 17:58
Ebben az "önhatalmúlag kikiáltott" országrészben 60% az orosz és ukrán lakosság aránya. Teljesen normális a föderalizálási törekvés. Senkinek semmilyen kára nincs belőle, csak Romániának nem tetszik, amely egyfolytában Moldávia bekebelezéséről álmodik. És természetesen az egész kell neki.
kispufi
2016. április 04. 13:28
én határozottan támogatom románokhoz csapódásukat úgy, hogy ezáltal kicsit keletebbre toljuk a román határokat mindenütt, ld. még a lengyel határok nyugatra tolását '45-ben, itt is, meg ott is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!