Az európai labdarúgás geopolitikája

2016. június 14. 14:01

A sportok közül elsősorban a labdarúgás vette át a háborúk szerepét. Ezen a kifejezésen nem kell csodálkozni – képzeljünk el egy India és Pakisztán közötti labdarúgó-mérkőzést a Wembleyn.

2016. június 14. 14:01
Marius Văcărelu
Adevărul, Főtér

„A fociban van minden: gazdaság – termelési ciklusok a gyermek- és ifjúsági központokban, látványos játékos-eladások, melyek egy sikeres tőzsdei bevezetéshez hasonlíthatók; szociológia, amennyi a csövön kifér; pszichológia, élet és halál – ha arra gondolunk, hogy hány szurkoló kapott szívinfarktust egy kihagyott tizenegyes vagy egy nagy vereség miatt; még kiváló kórus-előadások is, amikor az országok himnuszát éneklik. A lista tovább folytatható, és ezért fel kell tennünk magunknak a kérdést: van a labdarúgásnak geopolitikája? A válasz pozitív, és ez alól az európai kontinens sem képez kivételt.

A sportok közül elsősorban a labdarúgás vette át a háborúk szerepét. Ezen a kifejezésen nem kell csodálkozni – képzeljünk el egy India és Pakisztán közötti labdarúgó-mérkőzést a Wembleyn – micsoda párbaj lenne a tökéletes angol gyepen, de micsoda versengés is lenne a szurkolók között a légkörért, a két országban kialakuló vulkanikus hangulatról pedig már ne is beszéljünk. Ahogy az a nagy Toma Caragiu (néhai román színész – a szerk.) néhány érdekes párbajra vonatkozó felsorolásából kiderül, hosszú a szikrákat vető mérkőzések listája ezen a bolygón. Ne feledjük, hogy volt már fociháború is, és a lista tovább folytatható.

A geopolitikának ehhez a fajtájához Európa is jelentősen hozzájárult. A sport és a fair-play – ami valójában a törvényesség és erkölcsösség megnyilvánulása a sportban – szempontjából legfejlettebb kontinensen sok látens konfliktusforrás van, melyek ma a labdarúgáson keresztül nyilvánulnak meg. (...)

A labdarúgást nem lehet elválasztani a geopolitikától, különösen az európai vagy világbajnokságokon. Ám mégis viselkedjünk elegánsan, sportoljunk és ne feledjük, hogy ép testben ép lélek. A sportot szinte mindig és szinte bárhogy lehet gyakorolni: nézzük meg ezeket a mérkőzéseket, majd fogjunk egy labdát és játsszunk addig, amíg sikerül ollózva gólt rúgnunk, mint Ibrahimovics – és ha ez nem fog egyhamar menni, nem baj, mindenképpen egészségesebbek leszünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
boszorkánypöröly
2016. június 15. 06:44
"...felétek száll hálánk, boldog lázban égünk s velünk együtt boldog a mi bölcs vezérünk. Sej! Túl a Don-kanyaron, Isonzón, Mohácson Büszke most a magyar, zengik a világon....."
balbako_
2016. június 15. 06:38
Minden nemzetközi sportösszecsapás egyfajta nemes háború, ahol a mi fiain, lányaink legyőzik az ellenfél fiait, lányait. Ha ezek nemes, sportszerű eszközökkel történnek semmi gond nem lehet ezzel.
Akitlosz
2016. június 14. 19:03
"A sportok közül elsősorban a labdarúgás vette át a háborúk szerepét." Semmilyen mértékben. A háborúk fontosak. alapvetően és döntő mértékben határozzák meg országok, nemzetek, népek, emberek tömegeinek a sorsát. NAGYON nem mindegy a háborúk kimenetele. Ezzel szemben a sport abszolút lényegtelen, teljesen mindegy, hogy ki a győztes, az semmilyen mértékben nem változtatja meg az emberek életét, országok sorsát. A sport szerepe a tömegek szórakoztatás, a figyelem elterelése a fontos dolgokról a sportra, azaz lényegtelen dologra. Az nagyon jó a hatalomnak, ha a nép a lényegtelen sport eredményekkel foglalkozik, az adók és a közpénzlopás helyett. Ez a sport szerepe. Míg a háborúk szerepe a politikai érdek érvényesítése, akár erőszak árán is, ha máshogyan nem ment, nem megy. Nagyon más. A szerző vagy szándékosan akarja hülyíteni az olvasóit vagy ha ezt komolyan gondolta, akkor nagyon el van tévedve.
Akitlosz
2016. június 14. 18:24
"A sportok közül elsősorban a labdarúgás vette át a háborúk szerepét." ??? Ez valami vicc? Csak mert feltalálták a sportot - már az ókorban sok ezer évvel ezelőtt - attól még semmivel sem lett kevesebb háború. Legfeljebb csak szüneteltették a háborúzást az olimpia idejére, de ez is csak az ókorban volt, ma még ennyi szünet sincsen a háborúzásban. A szerző nagyon el van tévedve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!