Nem a Fradi siklott ki, hanem a rendszer

2016. július 22. 17:12

Magyarországon minden csapat állami pénzből fut, ergo az állam dönti el, ki lesz a bajnok.

2016. július 22. 17:12
Jávor Bence
Index

„A magyar bajnokság államosításának kellemetlen mellékhatása, hogy megszűnt a verseny. Ha nem is teljesen, de lényegében. Ahol két csapat sokszor annyi forintból gazdálkodhat, mint a többiek, miközben mindenki ugyanonnan kapja a pénzt - legfeljebb máshogy hívják -, ott nagy izgalmakról nem beszélhetünk. Előre le vannak osztva a szerepek, meglepetések persze vannak, de csodák nincsenek.

Mondhatnák erre, hogy a Bayern München vagy a Juventus is egyeduralkodó otthon, de ők a Bajnokok Ligájában viszonylag rendszereresen találkoznak komoly ellenfelekkel, illetve - nem mellékesen - maguknak verekedték ki a pozíciót, amiben vannak, és ha elméláznak, rögvest a torkuknak ugranak a többiek.

Magyarországon ezzel szemben minden csapat állami pénzből fut, ergo az állam dönti el, ki lesz a bajnok. Az irreális mértékű, és teljesen önkényesen osztott támogatás miatt fel sem merül, hogy piaci szereplők beszálljanak. Hülye lesz bárki is betolni a saját pénzét, ha egy Tállai államtitkár bármikor lekérhet a költségvetésből pár száz millát, vagy egy Kubatov pártigazgató-klubelnök pár milliárdot. Csak úgy. Évente 10 millió euróért kéne eladni tehetségeket, és még akkor se lenne meg a nullszaldó, ha valaki a Fradi vagy a Vidi büdzséjével akarna vetélkedni.

Csodálkozunk, hogy nem jár ki a szurkoló a stadionba? Pedig drága pénzen megnézhetné, miként csinálnak bajnokot egy másik csapatból, az ő adójából. Az MLSZ-ben meg próbálkozhatnak bármivel, ha az állam bármikor átnyúl felettük, és leoszt százmilliókat, milliárdokat vagy egy-egy stadiont olyanoknak, akik magasról tesznek az utánpótlásról meg felelős gazdálkodásról szőtt irányelvekre.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunmatyo
2016. július 24. 09:37
Antimagyarok,így is szép volt az EB,mindenki tudta,ennyit sem várhat,legközelebb má jön israel,azokat úgysem verhetjük meg.
kunmatyo
2016. július 24. 09:32
Hagyjuk a Fradit,de Orbánt is,nekünk addig jó,élünk,amíg hatalmon van,a bolsi csürhe..1917 óta bizonyít.Nem kell jobboldali történésznek lenni,már tudhatjuk,hogy leninbácsi s tsai.mit követtek el.
Drágha Márió
2016. július 23. 07:57
Jávor primitív logikája szerint akkor azt is az állam döntötte el,hogy Kádár János csapata,a Vasas bentmaradt,Orbán csapata,a PAFC meg kiesett az első osztályból...
kispufi
2016. július 22. 22:22
én értem, megértem, elismerem, bizonyos mértékig igazat is adok. de akkor csak azt az egyet tessenek megmondani, drága valódiprofizmus-számonkérők, ezredszer vetem fel, hogy hol van a magánszféra sportba befektetendő pénze, hol van a magánszféra számonkérve, hol van a magánszféra tőkéjének magántőkévé válásának számonkérése, hol és hogy van az, hogy az eredeti felhalmozással máshol a közösből magánt csinálók azt visszaforgatták a közösbe, idehaza meg az istenért se, de annál inkább csak markoltak kifelé belőle, átkonvertálva végül nem egyszer politikai hatalommá, és hogy az miért nem került soha a véleményvezérkedések vigyázó szemeinek látókörébe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!