Tiltólistán

2016. július 21. 10:52

Hidegháborút idéző események zajlanak immár a sportban is: az egyre terebélyesedő orosz doppingbotrány az 1970–80-as évek kommunista tömbjében kidolgozott csalási módszerekre emlékeztet.

2016. július 21. 10:52
Páva Adorján
Krónika

„Vlagyimir Putyin államfő tagadta a magas szintről irányított doppingolásról szóló vádakat, és bár ő is vizsgálatot rendelt el, felhívta a figyelmet, hogy a WADA-jelentés nagyrészt egy »hiteltelen ember« vallomásán alapszik. A leleplezés ugyanis annak a Grigorij Rodcsenkovnak köszönhető, aki a moszkvai doppinglabort vezette, és aki – miután nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz hatóságok bűnbakká tennék – tavaly novemberben az Egyesült Államokba menekült, ott pedig kitálalt.

(…) 

Egy biztos: már-már megszámlálhatatlan egyéni pozitív teszt bizonyítja, hogy Oroszországban nemzeti sporttá vált a doppingolás, és az is köztudott, hogy az európai versenyzőket január óta »megtizedelő« meldonium is a volt szovjet világból szivárgott át. Vitathatatlan, hogyha valaki bizonyítottan csalt, akkor meg kell büntetni, így nem kérdés: ugyanezt az elvet kell alkalmazni akkor is, ha egy teljes sportszakágról (lásd az orosz atléták, no meg a román kajak-kenu válogatott korábbi eltiltását) vagy egy államról van szó. Való igaz, hogy – az olimpiai mozgalom egyik eszméjét idézve – nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de nem bármi áron.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fradi44
2016. július 22. 11:57
Moszkva 1980 Los Angeles 1984 semmit sem tanultak
csurcsányi
2016. július 21. 13:51
Nem csodálkoznék ha ezek után az oroszok bojkottálnák az olimpiát!
bölcsuhú
2016. július 21. 12:39
Persze, hogy hidegháború! A hivatalosan kanadai, de valóságban az USA-beli WADA indította az oroszok ellen. Miközben az amerikaiakat nem igen merik, a kínaiakat, afrikaiakat nem igen tudják ellenőrizni. Ráadásul rettentően merevek és bürokratikusak. Sohasem vizsgálják, hogy szemernyi értelme is van annak, hogy egy adott sportág sportolója egy adott időszakban egy bizonyos listás szerel lebukik-e ? Jellemző a meldonium hisztéria is, azt sem tudták, hogy használ -e, azt sem hogy ürül ki s mennyi idő alatt, találomra tiltottak le sportolókat. A Wada képtelen felismerni, hogy valakit beetettek/itattak, vagy szándékosan doppingolt. ma már egy élsportoló orvos/gyógyszerész/kozmetikus/dietetikus/detektiv kell legyen egyszemélyben, vagy ilyen sleppje kell legyen ahhoz, hogy ne kerülhessen veszélybe. S akkor még nem is beszéltünk az ismeretlen ,de hatásos doppingszerekről, amelyek emiatt nincsenek a listán. Az utólagos (évek múlva történő) újra ellenőrzése a mintáknak problematikus, mivel ha nem volt a szer a listán, akkor a sportoló miért ózkodott volna az illető gyógyszertől/táplálékkiegészitőtől/kozmetikumtól? Jós kellene legyen, hogy tudja, hogy évek múlva kideritik (mint a meldoniumról is), hogy az dopping szer! Álságos módszerek, elvek, világ!
Korrupt Kornél
2016. július 21. 12:26
az lesz majd csodaszép, amikor a jenki sportolók buknak le dopping miatt. Amik jelenleg még nem kimutathatóak. De tudjuk sértődött ember mindeg akad a jövőben is, aki kitálal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!