Az Orbán-rezsim egyik nagy hazugsága, hogy tabukat dönt le

2017. május 17. 14:35

Ez az állammodell nemcsak hogy nem harcol a tabuk ellen, sőt, termeli is azokat, de rengeteg erőfeszítést is tesz azért, hogy védelmezze őket.

2017. május 17. 14:35
Dezső András
Dezső András
Index

„Az az illiberális államideál, amelyben Orbán hisz és amelynek kiépítésén évek óta lázasan dolgozik, ugyan valóban lerombol bizonyos dolgokat, de ezek sokkal inkább alapértékek, mintsem tabuk. Sokkal több közük van az ízléshez és a szellemi színvonalhoz, mint a tabukhoz. Abban persze nem hazudik a rezsim, hogy ezek a dolgok le lettek rombolva. Ma már egyáltalán nem kínos, ha a köztelevízióban egy olyan rasszista exrendőr szakérti meg a világ nagy biztonságpolitikai kérdéseit, aki mögött sem elméleti, sem gyakorlati tudás nincsen, viszont remekül tud alkalmazkodni a kormányzati propagandához. Az sem számít szalonképtelennek már, ha egy vezető kormánypárti politikus provokációnak és színjátéknak nevezi, ha egy nyilvánvaló idióta megver egy nőt az utcán, csak azért, mert nem tetszik neki, hogy turistának nézik, és angolul szólnak hozzá. Ma már az is belefér, ha egy országos kereskedelmi televízió híradója állítja, hogy Soros György meg akarta volna ölni a saját anyját.

De a fenti esetekben nem tabuk dőltek meg, nem az egyenes, őszinte beszéd arat győzelmet a hazug és manipulatív politikai elit felett, hanem a rossz ízlés veri agyon baltával a jó ízlést. 
 
Orbán nem tabukat dönt le, ellenkezőleg: tabukat épít. Egyre többet és többet. Ez nem tudatos cselekvés, hanem annak az illiberális államnak a természetéből fakad, aminek felépítésében a kormányfő érdekelt. A illiberális politikai modell építgetésével párhuzamosan egyre több tabutéma lesz a közéletben. Olyan tabuk születnek nap mint nap, amelyekről „nem illik” beszélni, amelyeket kerülni kell a pártban éppúgy, mint a közmédiában vagy a pártsajtóban, rosszabb esetben még a munkahelyeken is. Ahogy Oroszországban is tabu Putyin valódi vagyona, úgy Magyarországon is tabu a kormányfő és környezetének tényleges vagyona. 

Miközben a kormányfő az egyenes beszéd fontosságát hangsúlyozza, olyan jelenségeket tagad, amelyeknek létezését még a legelvakultabb hívei sem vitatják, legfeljebb megbocsájtják neki: »Lehet, hogy strómanja van, de legalább a nemzet érdekében cselekszik.«

Ennek a politikának semmi köze nincs az intellektuális-politikai lázadáshoz, a valósággal való szembenézéshez, sem az innovatív gondolatokhoz. Csak a dolgok, a valóság tagadásához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2017. május 17. 20:32
Bangyi egyenesen a független Simicsicska geci zsindexről döntögeti a a tabukat, meg Fekete Tercsit. Ha ezt Vonat rabbi megtudja. :D
Mich
2017. május 17. 18:06
A G.Index egyik nagy hazugsága, hogy független G.Lali és G.Soros milliárdosoktól... Csak az igazságtól és a nemzettől független...!
barang
2017. május 17. 18:06
azt nem ertem mifele szellemi es izlesbeli korlatokat bontott le a "rezsim"? hol voltak ezek a korlatok azelött? az a bajod, hogy rasszista exrendör szakert? nem tünt fel, hogy hosszu evtiezedekig az exmaoista inteligencia osztotta az eszt a piacgazdasgrol? azt allitva, ha munkanelküli vagy, csak azt kaptad amit megerdemeltel? mindezt olyan szoc. darw. meggyözödessel, amit nehez nem raszizmusnak eretelmezni? (lasd meg KGY ertekezeset arrol, hogy zsidokbol nem lesznek melosok) vagy az a bajod, hogy a kormanypart kepviselö provokacionak tart egy verest? bakker az egesz kormanypart tele szajjal röhögött revesz martiriuszon ugyanezert. soros györgy öli az annyjat? orban viktor meg elfelejtette a sajat gyereket. zavar a gatalastalan lopas? hat a mi az hogy, hogy nagyon is szabad sikeresnek lenni lopasbol, az nem zavart? es miert allitod, hogy a mai lopas tabu lenne? masrol sem irtok egesz nap. amit most erzel, Dezsö ur, az az, hogy most azokkal az emberekkel törtennek szar dolgok, akikkel együtt tudsz erezni. es olyanok ügyeskednek, akiket szivböl gyülölsz. nem kell megijedni, ez az un. csoportidentitas, teljesen emberi. tudod ez az az erzes, amit ha mas erez, azt ti nacionalizmusnak szoktatok belyegezni.
áfonya
2017. május 17. 17:02
Na és kilépünk a vérbajos euból mi van akkor ,közben tele vagyunk nyugati tőkével gyárakkal államosítani kell és Kinának eladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!