Holland-magyar operett és tragédia

2017. szeptember 10. 17:31

A hollandok mertek és mernek kicsik lenni, nekik bőven elég, ha a GDP-jük, a kultúrájuk és a sávszélességük nagy.

2017. szeptember 10. 17:31
Lőrinc László
HVG

„A nemrégiben leoperettállamozott Hollandia lakói nem vágynak a nagyság vigaszára, mert nem kell semmiért sorba állniuk. Ők is belebódultak ugyan a birodalomépítésbe, annak minden bűnével és borzalmával, de visszazsugorodásukon hamar túltették magukat. Könnyen tehették, országuk már eleve kicsiként keletkezett, az önmaga hatalmasságától eltelt spanyol világbirodalomtól szakadva el. Aprócska, autonóm tartományok laza szövetségeként állt össze, a közös nevet is hol az egyiktől, hol a másiktól kölcsönözve.

Christiaan Huygensnek, az ingaóra XVII. századi feltalálójának hazája híres lett az egyre miniatűrebb fogaskerekekből és rugócskákból illesztett óráiról. A magyar Misztótfalusi Kis Miklós Amszterdamba zarándokolt, hogy megtanulja a könyvkészítést, majd ott nyomtatta apró és precíz ólombetűcskékkel magyar nyelvű Bibliáját. Huygens és Misztótfalusi kortársa, Anton van Leeuwenhoek több száz mikroszkópot készített precízen csiszolgatott üveglapocskákból, hogy elsőként a világon mikrobákon ámuldozzon. Pedig tenyészthetett volna nagydarab mangalicákat is. Ám a hollandoknak nincs sok érzékük a nagysághoz, még a grandiózus előadásokhoz sem. Hazájuk operettországnak sem jó, hiszen lakóinak nincsenek csillogó jelmezeik. Amikor a szövetséges holland deputáció megjelent Rákóczi fejedelem udvarában, bámulták a cifra, prémes, aranyzsinóros mentéket: hát minek ide a pénzügyi segítség, ha ennyire jól megy? Az első világháború idején a hollandok sok ezer éhező magyar kisgyereket fogadtak be. Úgy fest, ők egyszerűen imádják, ami kicsi. Így persze a mikroelektronikában is jeleskednek: a hírek szerint a világ leggyorsabb kvantumszámítógépét építik éppen. Egyszóval a hollandok mertek és mernek kicsik lenni, nekik bőven elég, ha a GDP-jük, a kultúrájuk és a sávszélességük nagy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2017. szeptember 11. 10:35
Óbzmg, hávégé, megin'. Szakértő Zselégerinc rámutat, hogy a magyarok nem utálják magukat eléggé, pedig bezzeghollandiában pontosan így csináltak magukból embert. Hollandia azóta Tényező, amióta nincsenek gyarmatai. Miután leszoktak arról, hogy rabszolgákat toborozanak, elkezdték leszopni felylettnyugatékat bő nyállal, ahogy ezt a fejlődésben visszamaradott Lőrincke is teszi, és máris ők az Etalon. Köszönjük az okítást, Herr General!
br-o
2017. szeptember 11. 08:56
Mikroszkóp vs mangalica, mint kontraszt. Tudjuk, hogy mi vagy, Laci!
tevevanegypupu
2017. szeptember 11. 08:38
Teccett mostanában sétálgatni Amszterdam utcáin??
catalina9
2017. szeptember 11. 07:19
Ők is belebódultak ugyan a birodalomépítésbe, .." de jó duma..bebódultak...miközben ki kerekeket fabrikáltak. A mi utcánkban volt egy órás, de sosem "bódult be"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!