Szálljatok le a családokról!

2019. január 29. 12:48

Miért ágálnak a családalapításra, gyermekvállalásra biztató reklámok ellen?

2019. január 29. 12:48
Németh Ágnes
Képmás

„Írásmódjuk alapján határozottan képzettnek tűnnek azok a véleményformálók, akik a családalapítás melletti kampányokról időről időre »szálljatok ki a méhemből« stílusú cikkekben értekeznek, szóval bizonyára tisztában vannak azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek alátámasztják, hogy a jó házasság és a jó család egészségvédő hatással bírnak.

Bizonyára tudják, hogy az első hónapok anya-csecsemő kapcsolatának mintázata beleég a gyermekbe, ez lesz a kötődési mintája (tehát minél több jó minta lesz, annál jobbá válik a világ). Bizonyára tudnak arról is, hogy a gyerek a család tünete (tehát minél több jó család lesz, annál kiegyensúlyozottabb lesz a következő nemzedék), hogy a szülőség speciális önismereti útra invitál és sokféle képességgel gazdagít (minél jobban sikerül, ismét csak annál jobb lesz a világ), hogy a testvérekkel való kapcsolat segít az érzelmi intelligencia és a szociális készségek fejlődésében, és még sorolhatnám. Nem sorolom, mert tényleg tutira tudják ezeket.

De akkor miért ágálnak a családalapításra, gyermekvállalásra biztató reklámok ellen?

Azt értem, hogy eszükbe jut asszonyveréstől mélyszegénységen, hanyatló közoktatáson, megfizethetetlen magánbölcsődéken át a gyermekek verbális bántalmazásáig gyakorlatilag a családi élet minden nehézsége és torzulása. Senki nem ígért örök életet ezzel a kampánnyal, de még csak gondtalan hétköznapokat se. Tudjuk, mennyi baj lehet egy családdal, ha diszfunkcionális. Ha pedig jól működik – akárcsak a házasság –, akkor a világ legjobb intézménye: semmivel nem pótolható érzelmi biztonságot ad tagjainak a hétköznapok viharai és tragédiái közepette. Mert nem tudhatjuk pontosan, melyik családban éppen milyen megpróbáltatás nyomaszt – miközben a máshogy kiteljesedők (akiknek „máshogy alakult az élete”) szárnyalnak, és fel sem merül ilyen vihar vagy tragédia az életükben. Vagy ők se mindig szárnyalnak? Mindenféle életállapotú embernek lehetnek nehézségei, de ettől még igaz, amit a jól működő családokról tudunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2019. január 30. 08:26
Kedves Szerző! Ezt íraja:"...bizonyára tisztában vannak azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek alátámasztják, hogy a jó házasság és a jó család egészségvédő hatással bírnak..." Talán. Lehet, hogy tisztában vannak-e ezzel. De egy dologgal biztosan. Hogy családalapításta, gyermek világra hozatalára nincs hatással az államilag fizetett plakátkampány: CSAK arra, hogy a választói azt higgyék, hogy nekik (Orbánéknak) ez a cél nagyon fontos. Meg hát főképp persze a Fidesz (Orbán) közeli hirdetési cégek anyagi helyzetére van hatással egy ilyen közpénzes reklám-projekt.... Ez utóbbinak szabályosan olyan az optikája, mintha Orbán a magyar szülőképes női népességet futtatná, és jól keresne rajtuk... Akár egy strici.
catalina9
2019. január 30. 07:17
akik a családalapítás melletti kampányokról időről időre »szálljatok ki a méhemből« stílusú cikkekben értekeznek" hát ritka gusztustalan volt D. Tóth Kriszta, ahogy közüggyé tette a méhét. Azóta is nyüzsög, ott van minden kilométerkőnél...
tango47
2019. január 29. 21:03
A legszebb az, amikor hülye π-csák közlik, hogy nem szülnek Orbánnak gyereket.
urga
2019. január 29. 15:56
"Ha pedig jól működik – akárcsak a házasság –, akkor a világ legjobb intézménye: semmivel nem pótolható érzelmi biztonságot ad tagjainak a hétköznapok viharai és tragédiái közepette." Így van. És ez felfelé is igaz: egészséges családok egészséges társadalmat adnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!