Összefognak a balos városállamok

2019. december 17. 09:00

A globalista fővárosok uniója a balliberális nemzetállam-ellenességet testesíti meg.

2019. december 17. 09:00
Molnár Balázs
Magyar Nemzet

„Szintén ennek szellemében találkozott Budapest, Pozsony, Prága és Varsó balliberális főpolgármestere. Egy olyan megállapodást írtak alá, amely szerint a jövőben közösen fognak fellépni uniós ügyekben. A kísérlet elképesztő zavarosságát jól illusztrálja, hogy Varsó főpolgármestere korábban arról beszélt a Reutersnek: Isztambult, a nem EU-tag Törökország nem fővárosát is valamilyen módon bevonnák.

Az összefogás mögött kettős logika húzódik meg: egyrészt deklaráltan az említett fővárosok politikusainak nemzetállami kormányokkal szembeni fellépését szolgálja. Másrészt, és ez sokkal veszélyesebb hosszabb távon, mindez éles kihívást támaszt a nemzetállamok léte, illetve az Európai Unió kormányközi működésmódja ellen is. A globalizmus haladó elméleteinek megfelelően a nagy »városállamok« kiszakadnak gazdaságilag, intellektuálisan és – lehetőség szerint – pénzügyileg a nemzetállamokból, és egymással alkotnak hálózatot. A jövőben eszerint Budapest egyre kevésbé a nemzet fővárosa és egyre inkább a globális városállamok liberális láncolatának egyik becses darabja lenne.

A földrajz és az emberi természet vastörvényeit ezzel együtt a jövőben is nehéz lesz ideológiákkal felülírni. Egy budatétényi polgár szinte mindig közelebb fogja magát érezni egy érdihez, mint egy pozsonyihoz, miként egy újpesti is gyakrabban fog Fótra járni a barátaihoz, mint Varsóba. Persze nagy lehet a kísértés a nemzetállami szuverenitás pártpolitikai alapú felülírására, amikor az EU fővárosai – két kivétellel – baloldali-liberális vezetésűek. Ha az uniós források – már csak a brit kilépés miatt is – középtávon csökkennek, akkor várhatóan nőni fog értük a verseny, és a kevésbé fejlett vidéki régiók az egész térségünkben jobb esélyekkel indulnak a felzárkóztatási forrásokért. Miért is ne lehetne tehát a similis simili gaudet elve szerint (fő)városállam-uniót alakítani és sikerre vinni, az egyébként is a nemzetállamok meghaladására törekvő brüsszeli elit lelkes támogatásával?

Azért, mert a demokrácia és a nemzetállam egymást egyesítő ereje ezt meg fogja akadályozni. Ha az elmúlt évtized magyar választásai nem voltak elég erős bizonyítékok a globalista városok uniójának működésképtelenségére, akkor itt van egy külföldi eset a múlt hétről: a brit Munkáspárt példája. Az ő vidéki megsemmisülésük ékes bizonyíték arra, hogy a liberális londoni elit elvárásainak való totális megfelelés milyen politikai tévútra visz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2019. december 17. 13:45
Jávor Benedek az ügyeletes feljelentő is munkåt kapott.Mióta van az unios jogrendben,hogy vårosok is küldhetnek uniós képviselőt eltartås vègett,az adófizetők pénzéböl?Tarlósnak ki volt?
KannibálTatárÚr
2019. december 17. 11:33
Törvényt kell hozni: Ha Bp. országos dolgokra teszi a kezét, országos dolgokról akar dönteni, az büntetendő. Az EU tagja nem Bp., hanem Mo.. A napokban olvastam: BP.-n az átklagkereset 445000 ft. Ez 85000 ft-vel haladja meg az országos átlagot. Ha Bp.-nek pénz kell, vonja el ezt a 85 ezret a lakosaitól. 0,8 millió bp.-i munkavégzőt számolva ez - kerekítve - évi 400 milliárd ft. Nem kell koldulni az EU-tól.
zakar zoltán béla
2019. december 17. 11:02
Róma-Colosseum-züllöttség-barbárok-buták-gerinctelenek-...a Föld halott!
kunfia2
2019. december 17. 10:01
Mi a gond azzal,ha a V4-es országok városai is összefognak? Ha Orbán komolyan gondolja az együttműködést országszinten,akkor üdvözölnie kell a városok szintjén is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!