Von der Leyennel esélyünk nyílik az újrakezdésre

2019. december 04. 13:53

Jean-Claude Juncker alatt meglehetősen leépült a bizalom.

2019. december 04. 13:53
Varga Judit
Varga Judit
Die Welt

Jó hír Magyarországnak Ursula von der Leyen személye? Végtére is az utóbbi években nem volt felhőtlen a kapcsolat az ön országa és az Európai Bizottság között. 

Most esélyünk nyílik az újrakezdésre. Abból indulok ki, hogy biztosan lesznek még konfliktusok, de Ursula von der Leyen szem előtt tartja a kelet- és közép-európai országok érdekeit és gondjait. Ő nem kioktat bennünket, hanem meg akarja érteni, hogy milyen a történelmi helyzetünk, és miért térünk el egyes megözelítésekben az európai mainstreamtől. Szerencsések vagyunk, hogy Várhelyi Olivér a fontos bővítési portfóliót kapta meg. Ez a kormányunk sikere, és bizonyítéka az együttmőködési készségünknek.

Azt is mondhatnánk, hogy Von der Leyen asszony nevezetes egyszerűséggel így fejezi ki köszönetét, mert a keleteurópai szavazatok nélkül nem lehetett volna bizottsági elnök.

Ezt én nem így látom. Azért támogattuk Ursula von der Leyent, mert egyértelműen megkülönböztette magát az elődjétől. Ő egy nő, hét gyermek édesanyja és közép-európai. Az első bejelentései is elég sokatmondóak.

Ön konfliktusokat említett. Hol számít véleménykülönbségekre az új bizottsággal?

Nem vagyok naiv, és a vita az európai demokrácia lételeme. De mindemellett van egy jobb kiindulási pontunk, ahol Európa nem jó és rossz országokra van felosztva. Jean-Claude Juncker alatt meglehetősen leépült a bizalom. Most ennek az újjáépíttéséről van szó, a tiszteletre alapozva. Emellett áll Ursula von der Leyen.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belpestilibsi
2019. december 05. 14:44
LOL, hova tűnt a forradalmi hevület? ÁLLÍTSUK MEG BRÜSSZELT!
felucca
2019. december 05. 05:25
Majd Van der Leyennel is le fog épülni. Legalábbis ameddig ilyen szarháziak vagytok. Azt remélitek, hogy egyszer majd talâltok Európában játszótársaz ahhoz, amit csináltok?
Akitlosz
2019. december 05. 00:23
"Von der Leyennel esélyünk nyílik az újrakezdésre Jean-Claude Juncker alatt meglehetősen leépült a bizalom. " Nem kell úgy előadni, mintha a személyen kívül bármi más változott volna. Mindegyik kereszténydemokrata, ugyanaz a pártcsalád, ugyanaz a politika. Ugyanazt az internacionalista EU-t fogja építeni Von der Leyen is, legfeljebb kicsit józanabbul. És a Fidesz ebben segíteni fog neki, nem lesz "nemzetek Európája".
Pierre
2019. december 04. 20:26
ti mar ne kezdjetek ujra semmit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!