Ami a Várban történik, az a korszellem

2021. április 19. 09:29

Magyarország fej fej mellett halad Németországgal vagy Szlovákiával.

2021. április 19. 09:29
Smiló Dávid
Telex

„Magyarország jelenleg az egyik epicentruma annak, ami az egész európai műemlékekkel és régi dolgokkal foglalkozó gondolkodásban történik. Ennek kiváltója pedig az, hogy a politikai döntéshozás előre szaladt, és évtizedes szakmai hagyományokat hágott át azzal kapcsolatban, hogy mit lehet és mit nem lehet tenni az építészetben. Csak hogy világos legyen: Magyarország a vári rekonstrukciókkal kapcsolatban olyan országokkal halad fej fej mellett, mint Németország, ahol Berlinben részleges, de részletekbe menő rekonstrukcióját hajtották végre a királyi palotának, amelynek a helyén éppenséggel egy kiemelkedő modern épület állt korábban, vagy mint Szlovákia, ahol a pozsonyi vár kertje historizáló stílusban lett megtervezve úgy, ahogyan az korábban sohasem létezett.

De másik német példakánt említhetnénk Drezda belvárosának visszaépítéseit vagy Lengyelországból Varsó egyes negyedeinek teljes rekonstrukcióját. Hovatovább a korábban örökségeivel rendkívül kísérletező módon bánó francia állam is elvetette annak a lehetőségét, hogy a Notre-Dame leégett tetőszerkezete kortárs beavatkozás kereteiben újuljon meg. A Notre-Dame új teteje régi lesz. Vannak természetesen reprezentációs értelemben vett különbségek az európai nemzetek örökségkezelésében, hiszen mást kommunikál a magyar állam és mást a német az okokról, de a végeredmény ugyanaz. Az egyszer létezett, majd megsemmisült épületek visszaépítése jelenkorunk egyik jellemzője: úgynevezett korszellem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2021. április 19. 21:01
Dávid, az általatok ünnepelt épületeket utálják az emberek. Nem lenne mindenkinek jobb, ha csinálnátok magatoknak ezekről egy makettet, oszt egész nap azt nézegetnétek. Minket meg hagyjatok békén az izlésetekkel.
masikhozzaszolo
2021. április 19. 12:53
Notre-Dame helyreállítása kortárs módon. Tűzbiztos, önkioltó, pala, I-gerenda. Most meg válogatják a tölgyfákat. Hát ez aztán tényleg nem progresszív, haladó. A sír felé haladó. Nézem ezeket a házépítési hiper-szuper hirdetéseket. Se ajtókeret, se ablakkeret, relief, dísz, timpanon, oszlopfő. Kocka, ferde kocka, tégla. Szörnyű. Nekem. Tudom, aki megrendelte, az ezt akarta.
Doma
2021. április 19. 12:21
Dávid, talán az a baj, hogy az építészek - a valóban nagyszerű modern alkotások ellenére - képtelenek voltak olyat alkotni, ahol úgy éreznék magukat az emberek, mint azokban a negyedekben, amit mostanában újjá építenek. Ezért aztán azokat cikizik, akiknek tetszik a visszaépítés.
I am being lied to
2021. április 19. 11:39
A szöveg számtalan logikai bukfencétől függetlenül is: ha valami leég, lebombázzák stb, akkor ahelyett valami mást kellene építeni? (Notre Dame) A franciáknak hamar visszatért a józan eszük ezügyben. Azonban ha Smiló Dávidnak véletlenül leesne a feje, akkor valóban egy másik, jóval okosabb fejet kellene a helyére tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!