Egy szívdobbanás, egy Magyarország

2021. június 14. 07:30

A BLM belekeverésével világpolitikai mocsárba rángatták be a futballt, aminek épp a helytállásról, a nemzeti összetartozás fontosságáról, a csapatszellemről kellene szólnia.

2021. június 14. 07:30
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Letérdelni, le nem térdelni – az utóbbi hetekben a foci-Eb-t mesterségesen generált politikai hisztéria lengte körül. Az ok roppant prózai: a tengerentúlról begyűrűző BLM-buzgalom nem csak a történelem újraértelmezésére, a klasszikusok átírására és a nyelvhasználat megreformálására törekszik, hanem

erkölcsi kötelességnek maszkírozva saját jelképiségét is rá akarja kényszeríteni Európára.

Az elmúlt egy év ámokfutása (amerikai szobordöntögetés és Magyarországon ízlésficamos szoborállítás) nyomán ezen kevéssé kellene meglepődnünk, talán ami most súlyosabb, hogy kontextusától függetlenül akarja ráerőltetni a BLM saját gesztusnyelvét a futball világára.

A letérdelés ebben a koordináta-rendszerben egyértelműen politikai állásfoglalás, a szónak abban az értelmében, hogy nem a gyűlölettel szembeni tiltakozást fejezi ki, hanem a BLM céljaival való azonosulást. A rendőri erőszak elleni protestálásból öncélú társadalomformáló mozgalommá torzuló Black Lives Matternek pedig semmi keresnivalója a stadionokban. (Ahogyan természetesen a gyűlöletnek sem.) Helyesen döntött tehát az MLSZ, amikor a tiszteletadás és kölcsönös megbecsülés kifejezésére más módot talált, és nem állt be a megfelelési kényszerben egymásra licitáló sportklubok és szövetségek sorába.

A magyar döntést, ahogy az várható volt, néhányan az ellenzéki oldalon nehezen bírták feldolgozni,

így Erzsébetváros kiváló kormányzójának, Niedermüller Péternek sem ment. A magyar-ír meccs után (ír térdelés, szurkolói füttykoncert, magyar állva maradás) úgy fogalmazott minden Zeneiskola teljhatalmú ura, hogy „na, pontosan ezért nem érdekel engem a magyar válogatott, szégyellhetjük magunkat. Ma este Budapesten jobb volt írnek lenni...” Mindezt ama kontinenstorna előtt, ahol végre négy év után a magyar válogatott újra versenybe szállhat. Niedermüller patrióta elkötelezettségét mondjuk, nem először bizonyította, Trianon napján például képes volt arról értekezni, hogy a „nemzeti indíttatású tananyagok” milyen károsak is.

Szóval a BLM belekeverésével jó kis világpolitikai mocsárba rángatták be a futballt, aminek épp a helytállásról, a globalizálódás korában a nemzeti összetartozás fontosságáról, a csapatszellemről kellene szólnia. A sors azonban úgy hozta, hogy a térdeléses iszapbirkózást felülírta a harmadik nap drámája. A Dánia-Finnország mérkőzésen Christian Eriksen tragédiája, majd csodával határos megmenekülése visszarángatott minket az emberi érzések, a szolidaritás, a sportszellem már-már elfeledett világába.

Minden jóérzésű futballrajongót megérintettek a történtek (Bognár Györgyöt most hagyjuk), és rávilágítottak arra, hogy

a játék ősmagva valahol az emberi lelkek küzdelme, olykor összekapkodása, közösségvállalása,

és nem pedig a kicsinyes politikai haszonszerzés. 

Nekünk, magyaroknak pedig különösképp fontos visszatalálnunk a futball lényegéhez, hiszen a nemzet egyesítéséért, a társadalmi minimumért szinte semmi sem tett többet az utóbbi években, mint a 2016-os Európa-bajnokság. Az ország egy szívdobbanásban sűrűsödött össze, és ez a katarzis most is előttünk áll. Pár nap, és most is pályára lépnek legjobbjaink, így egy dolgot tehetünk: teljes lélekerővel a nemzeti tizenegy sikeréért szorítunk. Hadd legyen végre egy közös élményünk! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pista6
2021. június 15. 00:58
Kényes téma. Véleményem szerint barmely nemzet válogatott focistái a hazájukért, a hazájuk sikeréért, a csapatuk és saját maguk sikeréért kell hogy játszanak. Nem pedig egy amerikai szélsőbalos mozgalomért.
njohn
2021. június 14. 16:14
Ezt a Niedermüllert vissza kell toloncolni Berlinbe, hogy szembenézzen azokkal, akiket megkárosított, és azóta sem fizette vissza a kölcsönkért pénzeiket, és az egyetemről is úgy lépett le, mint ahogy a patkányok szoktak a süllyedő hajóról.. Csak itt az volt a különbség, hogy nem a hajó süllyedt, hanem Niedermüller az egyre mélyebb mocsárba.....
jánosbácsi
2021. június 14. 13:41
A ti szívetek a Fundan egyetemért dobog és a kínai kommunistáknak térdeltek le.
Kompenzátor
2021. június 14. 10:42
"Letérdelni, le nem térdelni – az utóbbi hetekben a foci-Eb-t mesterségesen generált politikai hisztéria lengte körül. Az ok roppant prózai: ..." Az ok az, hogy a háttérhatalom a közösségek szétverésében eljutott a sporthoz, miután minden más fontosabb közösségformáló erőt beszántottak. Most már a sport által formált összetartó erő is böki a szemüket, ezért ezt is szétverik: "transz" sportolók, a napiszar politika erőszakos betüremkedése, táborokat szétrobbantó belső konfliktusok szítása, médián keresztüli támadások és nyomásgyakorlás, stb... Mindez azt a célt szolgálja, hogy minél többen forduljanak el a sporttól IS, tovább atomizálódjon a már így is miszlikbe aprított társadalom - legyen minden nyugati fehér kultúra olyan gyökeresen individualista, hogy semmiféle ellenállást ne tudjon kifejteni semmilyen őt leigázó erővel szemben, legyen az iszlám, világkormány, háttérhatalom vagy bármi. A végcél az, hogy egyetlen embernek se legyen egyetlen másik ember sem az életében, akivel össze tudna fogni bármi vagy bárki ellen, mert így mindenki tökéletesen ki lesz szolgáltatva az irányítóknak. Sajnos már elég közel állunk ennek a megvalósulásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!