Rabszolgatartó provokátorok, szevasztok

2021. június 11. 07:58

A foci-Eb hazai meccsei előtt immár miniszterelnöki áldással zúghat majd a füttyszó a portugál és a francia válogatott rasszizmusellenes gesztusa közben.

2021. június 11. 07:58
Bordás Gábor
24.hu

„Hogy a kormányfő szerint miért provokálja »a magyarokat« a rasszizmus elleni kiállás ezen formája, azt azért nem sikerült maradéktalanul elmagyarázni. Amikor az RTL Klub riportere visszakérdezett erre, Orbán ezt mindössze annyival intézte el: »Nem tudjuk másképp értelmezni ezt a gesztusrendszert a mi kultúránkból nézve, mint egy érthetetlen dolognak, ami provokáció.«

Bár számtalan ellenpéldát fel tudnánk sorolni, fogadjuk el egy pillanatra, hogy amit nem értünk, az provokál. De vajon mi ebben az érthetetlen? Ha nem is tartottunk rabszolgákat, és afroamerikaik sem élnek nálunk nagy számban – noha a lovagkereszttel kitüntetett Bayer Zsolt így is attól tart, hogy a jövőben »kibaszott négerek mocskos bakancsát kell csókolgatni« –, sőt netán úgy gondoljuk (nem), hogy a magyar társadalomban nem létezik rasszizmus és kirekesztés, akkor is felvetődik a kérdés: miért ne lehetnénk szolidárisak a világ más részein elnyomott emberekkel, vagy legalább miért ne tűrhetnénk el csendben, hogy más országok sportolói egy ártalmatlan gesztussal kifejezik a szolidaritásukat, esetleg – ha elfogadjuk Orbán érvelését – vezekelnek elődeik hibáiért?

A miniszterelnök szerint azért, mert »ez az egész kulturálisan teljesen idegen attól a világtól, amiben mi élünk«. De vajon tényleg teljesen idegen? Magyarország az Alaptörvény szerint keresztény ország, felekezeti hovatartozás szerint messze a legtöbben római katolikusnak vallják magukat, a katolikus egyházfőt azonban nem gátolja a kultúrája abban, hogy a Jóistenen kívül például dél-szudáni vezetők előtt is letérdeljen, sőt még a lábukat is megcsókolja.

Ráadásul így, hogy magyarországi látogatása során a hírek szerint mégis találkozik Orbán Viktorral, talán már nem is annyira keresztényellenes. Ettől függetlenül persze még tekinthetjük furcsának vagy feleslegesen teátrálisnak a közismerten liberális pápa cselekedetét, de kérdés, hogy vajon kifütyülnénk-e őt azért, ha éppenséggel a Hősök terén ragadtatná magát valami hasonlóra.

Orbán mindenesetre azzal, hogy megértéséről biztosította a térdelő focistákat kifütyülő szurkolókat, alighanem bebiztosította, hogy »a magyar kultúra« az Európa-bajnokság alatt is terítékre kerüljön a világsajtóban. A vendégségbe érkező portugál és francia válogatott ugyanis, ha folytatja az eddigi gyakorlatát, a Puskásban is le fog térdelni a magyarok elleni meccs előtt, »kiprovokálva« az immár a miniszterelnöki áldással megerősített lelátói pfujolást.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2021. június 11. 19:54
Terdelni nem a rasszizmus elleni kiállás, hanem behodolas egy szelsobalos ideológia előtt.
balbako_
2021. június 11. 19:23
Ti miért nem vagytok szolidárisak az európai őslakosokkal? Azok az események amiken siránkoztok lezárultak száz évekkel ezelőtt és a vétkesek meghaltak régen. Az őslakosokkal szembeni atrocitások meg mindennaposak Európában.
youngboy
2021. június 11. 17:30
Kérd meg a Soros bácsit, aki pénzel, húzza le a sliccét, nyissa szét a gatyáját, és térdelj le előtte. Minket meg hagyjál békén, semmi kedvünk, hogy gyarmat- és rabszolgatartók miatt térdepelgessünk egy bedrogozott bűnöző fekete emlékének benyalva, akinek a nyakán tévedésből túl sokáig térdelt egy rendőr, mert - némi joggal - úgy gondolta, hogy aki azt mondja, nem kap levegőt, ha beszélni tud, akkor azért kap.
többsincskiraly3
2021. június 11. 16:52
"miért ne lehetnénk szolidárisak a világ más részein elnyomott emberekkel," Lehetünk, Bordás úr, hogyne lehetnénk. Csakhogy ez a térdepelgetés nem "szolidaritás" az "elnyomott emberekkel", hanem az eszement, homorúra borotvált agyú agresszív amerikai söpredék fehérellenes rasszizmusának támogatása. És ettől minden épeszű embernek felfordul a gyomra..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!