Szekunder szégyenérzet, és nem a válogatott veresége miatt

2021. szeptember 04. 08:42

59 ezer néző jó hangulatban szurkol, a másik ezer viszont rasszista módon inzultálja a játékosokat.

2021. szeptember 04. 08:42
Ilku Miklós
Index

„A magyar labdarúgó-válogatott 4–0-ra elveszítette az Anglia elleni világbajnoki selejtezőt csütörtök este a Puskás Arénában. Ami ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a lelátón nyújtott »teljesítmény« beárnyékolta a mérkőzést, és nem véletlen, hogy a meccs utóélete is a szurkolói megnyilvánulásokról szól. Több hazai válogatott mérkőzés – egyebek mellett a nyári Európa-bajnokság csoportmeccsei – után csütörtök este úgy mehettem ki a Puskás Arénába, hogy nem kellett tudósítást írnom, csak átadni magam a hamisítatlan futballélménynek. Csalódottan kellett távoznom ezúttal, és a magyar csapat veresége csak a kisebb probléma volt. Az lényegében papírforma-eredmény volt, és biztos vagyok benne, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány rendet tesz a fejekben, és vasárnap Albániában egy egészen máshogy játszó nemzeti csapatot láthatunk, amely remélhetőleg hazahozza a pontokat.

Kezdésnek rögzítsünk néhány dolgot. Sportújságíróként és sportszerető emberként évek óta járom a hazai és nemzetközi sporteseményeket, a magyar szurkolás a világ élvonalába tartozik. A koronavírus rámutatott arra is, hogy a zárt kapus mérkőzések atmoszférája köszönőviszonyban sincs azzal, amikor tömve vannak a lelátók. De nagyon nem mindegy, hogy kikkel. Az Anglia elleni csütörtöki mérkőzésen kicsúcsosodott az elmúlt évek tendenciaszerű folyamata: a közhangulat hergelése, az emberek uszítása bizonyos társadalmi csoportok és/vagy személyek ellen. Ahogy azt eddig is tapasztalhattuk, 59 ezer néző jó hangulatban szurkol és szórakozik, a másik ezer viszont rasszista, homofób megnyilvánulásokkal inzultálja a játékosokat, botrányos viselkedésével igyekszik kitűnni a tömegből.

A kisgyerekes családoktól a nyugdíjasokig mindenkit láttam, amikor körülnéztem a pályához közel eső szektorban, amelyben én is helyet foglaltam. A bíró és/vagy a játékosok családtagjainak szidalmazása már-már egy kötőszó természetességével illeszkedett a szurkolásba, de ennél sokkal alpáribb és kirekesztőbb dolgokat is lehetett hallani és látni. Persze egy futballmeccset nem lehet összehasonlítani egy színházi előadással, más közönsége van a kettőnek. Álszentnek sem szabad lennünk, néha kicsúsznak az ember szájából nyomdafestéket nem tűrő szavak, de nagyon nem mindegy, hogy mik és milyen kontextusban.

Először is ott volt Raheem Sterling esete: az angol szélső gólja után levette mezét, az alatta lévő pólón a héten a koronavírus szövődményeiben elhunyt barátjáról emlékezett meg. Nem szerencsés dolog az ellenfél szurkolói előtt ünnepelni, de ez sem magyarázat arra, ami történt: söröspohárzápor zúdult az angolokra, és mérhetetlen utálat, miután a szurkolók egy része vélhetően provokációnak vette a mezlevételt. A Sky Sports videóján jól látszott, ahogy egy magyar »drukker« huhogott, de a hírügynökségi fotókat nézegetve nem lehet nem észrevenni a gyűlöletet, amely áradt a lelátó bizonyos részeiről. Ennél azonban egy jóval megdöbbentőbb esetnek is szem- és fültanúja voltam. A második félidő derekán Bukayo Saka és Trent Alexander-Arnold is elindult melegíteni, erre a nézőtérről valakik kórusban skandálták, hogy »büdös nigger«. A játékosok tudomást sem vettek róla, az angol szakmai stáb két tagja azonban szúrós tekintettel nézett fel a lelátóra. A szintén bemelegíteni induló Jude Bellingham is megkapta a magáét, ő azonban mosolyogva konstatálta a maréknyi szurkoló primitivitását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2021. szeptember 05. 09:08
Nincsenek azok ezren, csak páran akiket ti libernyákok felbéreltetek!
ittésmost
2021. szeptember 04. 22:09
1. Addig erőlködtök, hergelitek, prvolkáljátok a békés embereket Ilku, amíg egyszercsak elég lesz - és legyen! büszkén vállaljuk, hogy fasisztarasszistatrapista mind egy szálig a magyar ember. Na és? 2. mellesleg ki kellene hangosítani az angol focisták gondolatait: szerintem rohadtul elegük van a térdelésből, csak egyelőre még nem merik kimondani, de ott is elég lesz a sok baromkodásból és a következmény hasonló lesz az 1. pontban foglaltakhoz - sportolók, nem gyarmatosítók, és a köztörvényes amerikai szar bűnözőhöz sincs semmi közük nekik sem. U N A L M A S
afium
2021. szeptember 04. 21:00
1000/59 000 = 1,7 %. Nem érdemes velük foglalkozni, mint ahogyan a szerző is írja: "ő azonban mosolyogva konstatálta a maréknyi szurkoló primitivitását" és - tegyük hozzá - nem csinált belőle ügyet. Így kellett volna eljárni ebben az esetben is. Majd csak kikopik a társadalomból az a maroknyi idióta, vagy mindig is lesz, és akkor ezt így kell elfogadni. De ennyien minden országban élnek belőlük, a brit sajtó aljassága, hogy mégis ránk húzták emiatt a vizes lepedőt, valamennyiünkre, akik magyarok vagyunk. De ezt a képmutatást meg kezdjük megszokni, legfeljebb szó nélkül nem szabad hagyni, mint ahogyan a külügyminiszter reagált is rá érdemben. Pont.
nemmondom
2021. szeptember 04. 18:13
"Söröspohárzápor"? Na ne már. Jó hogy nem söröskorsózápor. Műanyag poharak, melyekből üdítőt is lehet inni. "Maréknyi szurkolóból" hogy lett ezer ? Primer Ilku, vagy szekunder alku?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!