Csak a nukleáris erő kiemelkedő az oroszoknál világszinten

2022. június 07. 06:06

Legenda, hogy a szovjetek győzték le Németországot: a németek ellen az egész világ kellett.

2022. június 07. 06:06
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Az a Szovjetunió volt, egy más korban, hatalmas, növekvő lakossággal, és egyszerűbb, gyorsabb gyártási folyamatokkal, könnyebb volt a veszteséget pótolni. És a szovjetek töménytelen mennyiségű fegyvert kaptak az USA-tól és a britektől. Most a nyugati fegyver Ukrajnába megy. Szóval az legenda, hogy a szovjetek győzték le Németországot – Németország ellen az egész világ kellett. Ez az Oroszország egy harmadakkora országgal nehezen boldogul – persze ne essünk át a ló túloldalára – lassan, de boldogul.

Mégis irreális akár a szovjet, akár a német potenciálhoz hasonlítani a mai oroszt. Nincs a német minőségi vezetés, doktrinális fölény, de még fanatizmus se, és nincs a szovjet tömegerő – a mennyiség nem tud átmenni minőségbe. Kevesebb katonájuk van, mint az ukránoknak a fronton – ilyen értelemben »teljesítmény«, hogy ők támadnak, de összességében ez egy gyenge  kettes (alá), ha elfogultság nélkül nézzük. Nem bukás, de kettes – egyetlen terület sincs, ami igazán kiemelkedő lenne minőségileg is ebben az orosz haderőben világszinten – csak a nukleáris erő.”

 

Nyitóképen: az orosz Yars RS-24 interkontinentális ballisztikus rakéták felvonulása a Vörös téren 2021-ben. Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. június 08. 02:12
Maradjunk annyiban, hogy a II. WW idején azért a szovjetek Sztálingrádtól Berlinig segítség nélkül verték végig a nácikat! Eleinte valóban kaptak az amerikaiaktól és a britektől is fegyvereket, de azért elég hamar önellátók lettek és ha figyelembe vesszük azt a nem mellékes tényt, hogy a háború alatt sikerült nekik a hadiiparukat gatyába rázni, akkor mennyiség ide, vagy oda, szép teljesítményt értek el! Az más kérdés, hogy már akkor is átbaszták Sztálint a "szövetségesek"! Demkó Attila olyan, mint Tarjányi Péter! Nagy ritkán bejön nekik a tipp!
johannsebastian
2022. június 07. 12:18
Demcoescu megnyilvánul.
elfújta az ellenszél
2022. június 07. 10:24
Ennél a 'szakértőnél' is megkezdődött a történelem átírása. Nem is úgy volt, blablabla. Ismerős Orwelltől Pedig önmagában a történelmi alternatívák elemzése nem lenne tanulság nélkül való, csak elfogulatlanul kéne csinálni. Hi+ler ugyanazt a történelmi hibát követte el, mint a mostani EU vezetői: a Szovjetuniót/Oroszországot legyőzendő ellenségnek tekintette, nem pedig lehetséges partnernek. Pedig erre most is megvan az oroszok részéről a készség, amire szankciózással, háborús uszítással reagálnak H+ utódai
1000bocs
2022. június 07. 09:27
Demkó Attila mára a katonapolitikai elemzés Puzsér Róbertje lett. Szerintem kijelentéseket ne tegyen, mert egyrészt önmaga cáfolja a másik cikkében, másrészt ostobaságok már első látásra is. Kellettek a szövetségesek a német legyőzéséhez? Persze. Ez igaz. Demkó viszont ordítóan elfelejti hozzátenni, hogy vajon mit csináltak volna a szövetségesek, ha Sztálin nem dob néhány millió oroszt a darálóba? Az orosz semmiben sem kiemelkedő? - Lehet. - Kell hogy kiemelkedő legyen ahhoz hogy elpicsázza az ukránokat? - Nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!