Az elhibázott brüsszeli politika egy ledobott bombával ér fel az európai gazdaságra nézve

2022. október 28. 07:29

A szankciós infláció hatásai Németországot is rendkívül hátrányosan érintik, és ez már az állampolgárok félelmeiből is kirajzolódik.

2022. október 28. 07:29
null
Bertha László
Vendégszerző

A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője

A német R+V biztosítótársaság immáron 30 éve vizsgálja a németek félelmeit, mely kiterjed a politikai, a gazdasági, a társadalmi és az ökológiai aggályokra is. Legfrissebb kutatásuk alapján jelenleg a németek kétharmada nevezte legfőbb félelmének azt, hogy veszélybe kerül a megélhetése, amelyet a lakhatási válságtól való félelem követ 58 százalékkal. Hasonlóan nagy arányban vált ki félelmet egy bekövetkező gazdasági összeomlásról szóló forgatókönyv is, ami után a világjárvány áll a sorban.

Míg a tavalyi évben a megkérdezettek 16 százaléka tartott attól, hogy Németország belekeveredik egy háborúba, úgy ez mostanra már 42 százalékos szintet ér el. Így tehát

az orosz–ukrán háború kirobbanása véget vetett annak a meggyőződésnek, hogy az ország nem sodródhat bele egy katonai konfliktusba.

Ilyen mértékű félelemre utoljára 1996-ban, a koszóvói konfliktus kitörésekor volt példa Németországban, ahogyan arra a tanulmány készítői is felhívták a figyelmet. Az összesített adatokból az is megállapítható, hogy átlagban mintegy 6 százalékponttal növekedett a német félelemindex az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Ez a statisztika annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy a recessziónak és a gazdasági válságnak egyelőre még csak az előszele érzékelhető, annak tetőzése a következő években várható, amennyiben nem következik be változás a brüsszeli szankciós politikában, ami jóval nagyobb károkat okoz Európának, mint Oroszországnak. A szankció hatásainak jelenleg Németország az egyik legnagyobb kárvallottja, tekintettel a gázellátás akadozására és a zöldpolitika ideológiájának jegyében meghirdetett kudarcos energiafordulatra, ami mostanra az atomenergiát érintő politikai és társadalmi szkepticizmust is félresöpörte.

A szankciók hatására elmélyülő európai energiaválság a természetéből adódóan a gazdaság egészére hat, így annak negatív következményei mindenütt érzékelhetők.

Németországban hónapról hónapra gyorsuló tendenciát mutat az infláció, melynek mértéke a 10 százalékot is elérte.

Ilyen mértékű inflációra legutóbb 70 éve volt példa. A DZ Bank előrejelzése szerint a kamatozó pénzügyi eszközök értékvesztése a 395 milliárd eurót is elérheti, ami a népességhez viszonyítva, fejenként 4700 eurós kárt okozhat minden egyes német adófizető számára.

A Német Gazdaságtudományi Intézet (IW) kutatása szerint az emelkedő árak miatt már csak minden második német tud megtakarítani, amire 2020-ban még a lakosság 70 százaléka volt képes. A szankciós infláció következtében a németek 61 százaléka kénytelen jelentős mértékben csökkenteni a kiadásait, amit leginkább az energia- és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt éreznek szükségesnek. A szankciós politika kudarcát jelzi, hogy a megkérdezettek 67 százaléka súlyos anyagi terheként jelölte meg a jelenlegi németországi energiaárakat.

A számokból világosan kirajzolódik, hogy az energiaválság nemcsak az alsóbb rétegeket, hanem a német középosztályt is veszélyezteti. Ezeket a kihívásokat és veszélyeket pedig a német politikai vezetés sem hagyhatja figyelmen kívül. Ezt bizonyítja Olaf Scholz kancellár legutóbbi fellépése Brüsszelben, aki a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan nem támogatta a földgáz ársapkáját, ami gyakorlatilag teljes mértékben ellehetetlenítette volna az Oroszországból származó importot.

A halvány, német felocsúdás annak tudható be, hogy mostanra az ország realizálta, hogy nemcsak rövid, hanem középtávon is reménytelen helyzetet teremt az új szállítási alternatívák kiépítése. Hiába a közel-keleti körút, sem Katar, sem az Egyesült Arab Emírségek nem képes jelenleg azt az igényt pótolni, amitől a szankciók hatására esik el Németország. Beszédes adat, hogy decemberig 137 ezer köbméter cseppfolyósított földgáz leszállításáról állapodott meg Scholz az Egyesült Arab Emírségekkel, amely mennyiségnek több mint a dupláját lenne képes egyetlen nap alatt teljesíteni Oroszország az Északi Áramlaton keresztül.

Az elhibázott brüsszeli politika és az annak hatására keletkező szankciós infláció egy ledobott bombával ér fel az európai gazdaságra nézve.

Az önsorsrontás helyett ideje lenne újragondolni azt „stratégiát”, amely sem a háború végét, sem Oroszország gazdasági összeomlását nem hozta el; cserébe azonban óriási károkat okoz a családokra, a vállalkozókra, az ipari szereplőkre, Európa minden országára nézve. Ami alól még a legerősebb európai gazdaság, Németország sem jelent kivételt.

Nyitóképen: Olaf Scholz német kancellár, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. október 28. 13:11
az EUt idiotak es degeneraltak vezetik !
Fideath
2022. október 28. 11:23
"Valamiért nem emlékszem, hogy mikor épült gázvezeték, a holland tőzsde és Magyarország között?" --------------------- HEJJJJJ, de érdekes hogy ezt Szlovákia, Csehország meg Ausztria is tudta abszolválni csak valamiért Magyarország nem tud leszakadni az orosz gázról. Pedig úgy próbálkoznak. Így basznak át a gazdáid: Szlovákia: "A szlovákok már idén júniusra 66 százalékkal csökkentették az orosz gáz arányát. Az orosz import harmadát norvég gázzal váltották ki, amelyet az idén átadott norvég-dán-lengyel nyomvonalú vezetéken keresztül vásárolnak. Egy másik harmadát pedig LNG-vel váltották ki, amit olasz, horvát, belga és brit kikötőkben foglaltak le." Ausztria: "Október 4-én a részben állami tulajdonú osztrák OMV szerződött le közel 4 milliárd köbméter gázra, amit a rotterdami LNG-terminálon fog átvenni. Az osztrákok által a mostani gázévre megrendelt 3,8 milliárd köbméter nagyságrendjében megközelíti azt a 4,5 milliárd köbmétert, amit a magyar állam vesz ugyanezen idő alatt Oroszországtól" Csehország: "Szeptember 8-án Petr Fiala cseh miniszterelnök személyesen is részt vett a legújabb holland LNG-terminál átadásán, hiszen az eemshaveni létesítmény évi 8 milliárd köbméteres kapacitásából 3 milliárd köbmétert a CEZ cseh energiakereskedő foglalta le a 2022-23-as gázévre. Ugyanazon a napon Szijjártó Péter Peruban tárgyalt, ahol többek között együttműködési megállapodást írt alá a Teqball népszerűsítéséről." Magyarország: "A magyar kormány nem vásárolt gázt a háború kitörése óta, csak Oroszországból. Sőt, a magyar kormány igyekszik inkább több gázt vásárolni a Gazpromtól, mint eddig. Míg a szomszédos, tengerpart nélküli országok sorra foglalják le az LNG-kapacitásokat távoli kikötőkben, addig a magyar kormány tagjai 0,7 milliárd köbméter orosz gáz beszerzésére hivatkozva fognak kezet mostanában orosz miniszterekkel. Szijjártó egy ilyen nyári moszkvai megbeszélés alkalmával rezzenéstelen arccal hallgatta végig, hogy közös sajtótájékoztatójuk közben Lavrov orosz külügyminiszter előadta, hogy az ukránok a saját katonáikat lövik hátba, és csak ezért lehetnek halálos áldozatai a különleges katonai műveleteknek”. https://444.hu/2022/10/28/csak-a-magyar-kormany-nem-hiszi-el-hogy-van-gaz-oroszorszagon-kivul-is
LancelotDuLac
2022. október 28. 10:17
Bertha fiam, ha nem vagy szép, legalább hülye ne legyél! A német is megszavazta a szankciókat, ahogy a te redvás kormányod is, úgy hogy kussolj! "Az EU kivéreztette Oroszországot: most lesz igazán nehéz helyzetben Putyin kormánya" "Míg májusban csaknem 1600 milliárd rubelen tetőzött az éves egyenleg, augusztusra ez 137 milliárdra zsugorodott. Ma arra lehet számítani, hogy év végén 1000 milliárd rubelt meghaladó hiány keletkezik az orosz költségvetésben." https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221024/az-eu-kivereztette-oroszorszagot-most-lesz-igazan-nehez-helyzetben-putyin-kormanya-574485
Gyzoltan
2022. október 28. 08:23
"Az elhibázott brüsszeli politika egy ledobott bombával ér fel az európai gazdaságra nézve" Indokolatlan az ilyen derűs megfogalmazás! Az a liberális téboly, melyet Európára, Európa népeire kényszerítettek, írhatnám, hogy kétségessé teszik Európa európai jövőjét..! -hát nem teszi kétségessé! Bizonyosság, hogy nincs európai jövő! Nincs korlátja a liberális tébolynak, általánosnak tekinthető Európa degeneráltsága.., legalább is vezetőit illetően..., de ennek elemzése megérne egy misét.., hova tartozásuk, elkötelezettségük, érdekeltségük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!