Véres kísérlet

2022. október 09. 11:54

Csak remélni lehet, hogy mindez nem egy küszöbönálló világháború előjele.

2022. október 09. 11:54
null
Kovács Dániel
Demokrata

„Az oroszok és az amerikaiak egyaránt itt tesztelik legújabb fejlesztéseiket, most születnek meg a jövő háborúit meghatározó katonai doktrinák is. Csak remélni lehet, hogy mindez nem egy küszöbönálló világháború előjele.

Bár sokan akkor helyi konfliktusnak gondolták, az 1936-ban kezdődött spanyol polgárháború valójában a második világ­égés próbaháborúja volt, amelyben új fegyvereket és harceljárásokat teszteltek a résztvevők. A fegyverzetét gyors ütemben modernizáló Németország a Condor légiót vetette harcba az Ibériai-félszigeten. Ebben öt repülőszázad vett részt száz géppel, és nagyjából 5100 katona támogatta Franco tábornok harcát, ezen felül páncélos, felderítő és szállítóegységek alkották. A Szovjetunió ezzel szemben a köztársaságiak mögé állt be, és jelentős fegyver-, valamint hadianyag szállítmányokkal támogatta, többek között 648 repülőgépet, 347 harckocsit és 60 páncélautót, 1186 tüzérségi eszközt küldött, valamint több ezer önkéntes katonát, köztük pilótákat és harckocsizókat is. A háború mind a szovjet, mind a német félnek lehetőséget adott arra, hogy katonái puskaport szagoljanak, a németek az itt szerzett harci tapasztalatok alapján alkották meg a Blitzkrieg alapjait és a zuhanóbombázás módszerét, valamint a II. világháború egyik leghíresebb zuhanóbombázóját, a Junkers Ju-87 Stukát is a spanyolországi tapasztalatok alapján rakták össze.”

Nyitókép: Sergey Bobok/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lelkes olvasó
2022. október 10. 06:42
Tudom, sajnos.
ujferi
2022. október 09. 18:44
A kurva anyját ennek a szar világnak. Azok, akik a szankciókat bevezették egy centit se fognak érezni abból, amink kiteszik a népeket. De remélem a kötél a nyakukon...na az érződik majd.
chief Bromden
2022. október 09. 13:04
Európát, Ázsiát elpusztítani. Megoldódhat a túlnépesedés, egyedüli világhatalom maradhat, pénzügyileg adós rabszolgaságba taszíthat.
Ólat a trolloknak
2022. október 09. 12:55
Ez már a világháború, ne reménykedj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!