Nyílt levél a kárpátaljai magyarok hátára céltáblát rajzoló Karácsony Gergelynek

2022. december 02. 16:59

Ön nem érzi a szavai súlyát. Kárpátaljai magyarként én viszont annál inkább.

2022. december 02. 16:59
null
Varga Ádám
PestiSrácok.hu

„Budapest virtuális polgármestere egy Facebook-bejegyzésben hosszasan ecsetelte (vélhetően háttérstábja által megírt) gondolatait, váltig állítva: ő kiáll a kárpátaljai magyarok mellett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Facebook-bejegyzéshez csatolt fotó arról az eseményről, ahol Karácsony Gergely a mostaninál is súlytalanabb állapotában, Zugló polgármestereként tiltakozott az ukrán nyelvtörvény ellen öt évvel ezelőtt (azóta egyszer sem).

Remélem, mindannyian átérezzük annak a súlyát, amikor egy zuglói polgármester felszólal valami mellett (vagy ellen). Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése felvet azonban egy nagyon érdekes kérdést:

Az elmúlt öt évben tényleg ez a legtöbb, amit a kárpátaljai magyarokért tett? Karácsony Gergely az elmúlt öt évben EZT tudta csak felmutatni a kárpátaljai magyarok védelmében? Tényleg ez az egyetlen, amit sikerült előbányásznia?

Nem tisztem ezen kérdések megválaszolása, inkább a főpolgármesterre bíznám. Ami viszont engem sokkal jobban érdekel (és érint), az a bejegyzés első két bekezdése:

Karácsony Gergely ebben a posztjában azt állítja, hogy mi kiforgattuk a szavait. Kiforgattuk azt, amit a szájával mondott. Az ott elhangzottakat ő soha ki nem mondta, de még csak nem is gondolta. Ez félig-meddig igaz is, hiszen tolmácson keresztül kommunikált, de a végeredmény szempontjából ez lényegtelen. Ha viszont Karácsony Gergely a Facebookon üzen nekünk, akkor én is megragadnám az alkalmat, hogy nyílt levelet intézzek a kárpátaljai magyarok hátára céltáblát rajzoló főpolgármesterhez:

TISZTELT KARÁCSONY GERGELY!

Igazán nagy örömmel tölt el, hogy Önhöz is eljutott az írásom. Sajnálattal konstatálom azonban, hogy tőlem kellett megtudnia, mi is hangzott el az ominózus beszélgetés során. Ön bizonyára nincs tisztában vele, mivel soha nem élt ott, de az ukrán szélsőségesek ellenségként tekintenek a kárpátaljai magyarokra. Én ott éltem. Tudom. Én ott voltam, amikor zászlókkal és füstszórókkal tüntettek a magyarok ellen. Ön nem. Én ott voltam, amikor mérgezéssel fenyegették a vízkészleteinket. Ön nem. Én ott voltam, amikor az ukrán kormány ráküldte a terrorelhárítás embereit a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára állítólagos államellenes tevékenység után kutatva. Ön nem volt ott. Ott voltam, amikor 2015-ben egy jóbarátomat elvitte a terrorelhárítás, mert azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a Majdan óta csak romlott az ország állapota és Kárpátalja jobban járna autonóm területként. Ön nem volt ott. Akkor sem volt ott, amikor gyerekként gyümölcsöt árultunk az ukrán turistáknak, akik számon kérték rajtunk az ukrán nyelvtudás hiányát és azt ecsetelték édesanyámnak, hogy miért költöztünk Ukrajnába, ha nem beszéljük a nyelvet (mindezt oroszul). Ön nem érzi a szavai súlyát. Kárpátaljai magyarként én viszont annál inkább.

Csak az elmúlt négy évben számtalan jogtiprás érte a kárpátaljai magyarokat, az Ön válasza erre pedig egy öt évvel ezelőtti tiltakozás, amit valahogy nem tárt Szergej Szidorenko elé, amikor Önnel beszélgetett. És tudom, ez kiváló alkalom Orbán Viktor hibáztatására, de attól függetlenül, hogy az ukrajnai magyarellenesség már a Fidesz előtt is jelen volt, Ön csak olajat öntött a tűzre.”

Nyitókép: Földházi Árpád 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apazoli01
2023. február 04. 02:39
A petícióra való feliratkozási lehetőséget Sehol sem találtam meg ! Amennyiben az élő még, ha megtehetik, írják oda az én nevemet is, és azt is hogy ez a petíció minden, odakint élő, MAGYAR TESTVÉRÜNKÉRT ÉS TESTVÉRÜNKRŐL IS SZÓL !
Apazoli01
2023. február 04. 02:30
Tisztelt Mandiner Főszerkesztőség! Szerintem, a Madáchi Luciferhez, hasonlóan, a magyar baloldaltól is, csak az várható el, ami, az ő lényege, mindöröktől, és mindörökké való áskálódást ! Pontosan elég, az is ha, csak meghallgatjuk, MINDEN apró részletre, figyelve, és kiterjedően az Internacionáléjukat ! Egészen a Sargentini jelentésig, és annak lelkes magyar baloldali fogadtatásáig, ami az én számomra hatalmas, nagy vízválasztóm volt, velük kapcsolatban sajnos , hittem nekik, ha bennük nem is annyira, és, bizony, nagyon is szégyellem ezt ! Nem, hiszem, hogy lenne még, a teremtésben, annyira CSALÓDOTT EMBER, MINT ÉN ! Ami, pedig a kormányunkat illeti, sohasem felejtem, el, amit, Miniszterelnök Urunk, egyszer, erről mondott !: " Magyar emberként, mondom, hogy , szeretném azt a kormányt látni, akivel én, megvagyok elégedve ! " Ez az Ó egyik hajtómotorja, legalábbis, énszerintem az ! A mi Mennyei Atyánk kegyelme rajtun és kegyelmi ideje is, hogy, még, most is Ő a miniszterelnökünk ! És, ezt, egyáltalán, nem véletlenül mondom A magyar történelemben, igen kevés, ember volt, olyan mint Ő, és ami Urunk áldása kísérje Őt egész életében , és az ő kormányáét is ! Az, hogy emberként, követhetet el hibákat, és melyikünk, nem ! A mai brüsszeli és magyar baloldal, meg, oda menjen, ahova, most gondolom ! Amit, ők, most művelnek, az minden bűnnél nagyobbnak tartom, mert az HIBA ! És ezt halálosan komolyan is gondolom ! Hazaárulók, mind egy szálig, mindegyikük, a saját Hazának is elárulója ! Isten adja, hogy, ezt, be is lássák valamikor,, de a jó oldalon álló, jobboldaliak, közül egy sem lehet annyira naiv hogy , ezt el is higgye valaha is ! Én, majdnem, hatvankilenc évesen, tanultam, meg azt, hogy kik is ők valójában !: FÉLELMETESEN ROSSZAK, ÉS GONSZAK IS ! ÉN, Jelenleg, mára már, 8 súlyos fokozatú állapottal küszködöm! Felerészben vak és süket is vagyok egyben , térérzék térlátás, és egyensúly érzék hiányosságaival !Ennél a többi, csak súlyosabb ! Na, ennyit magamról ! Az Önök életére, Urunk áldását kérve, nagyon Boldog és békés Újévet kívánok ! Istené a Dicsőség, Magyarország, Mindenek Felett !: Magyar Zászló emotikumok háromszor !: Apazoli01 !
Wolfram004
2022. december 04. 01:02
"...de az ukrán szélsőségesek ellenségként tekintenek a kárpátaljai magyarokra" Természetesen a demokratikus Európában nincs helye a szélsőséges nézeteknek, sem tekinteteknek, de ezeket demokratikus úton, tárgyalásokkal kell rendezni. El kell ítélni a szélőségeket, közös énekléssel, és körben állassal kell tiltakoznunk a magatartásuk ellen. Nagyon durva estekben akár szakállt és szemüveget is rajzolhatunk a szélsőségesek fényképeire, de ezt természetesen nem szabad nyilvánosságra hozni mert nem lenne demokratikus. További demokratikus lehetőségek, hogy transzparenseken és molinókon is tiltakozunk ellenük. (részlet az Európai Demokratikus Blablából) Ugyanakkor, amíg Quatarban nem engedik a szivárványos karszalag viselését, ezekkel a periférikus problémákkal nem tudunk foglalkozni. Az ukrán egy szép nyelv, miért nem tudják megtanulni? (Szívesen írnám Karigeri beszédeit)
Most80
2022. december 03. 10:02
A fényteli, emelkedett, lelki értékekben gazdag középkorban volt városfal és azt keményen őrizték. Karácsony, Baranyi, Niedermüller biztosan nem nyert volna bebocsátást, sőt, valószínűleg szégyenteli "elbocsátásban" lett volna részük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!