Pressman politikai céllal LMBTQ-estté alakította a zsidó ünnepet

2023. április 21. 11:52

A Pressman-féle széder-est az LMBTQ-mozgalom törekvéseinek és az általános elnyomás elleni küzdelemnek a jelképe lett, azaz lenyúlták a zsidóságtól a legnagyobb ünnepét.

2023. április 21. 11:52
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Itt van ez a nagykövetségi széder-est. David Pressman amerikai nagykövet szervezett egy, a zsidó pészah ünnephez kötődő szédervacsorát, amelyre Nagy Ervin színművész, Heisler András Mazsihisz-elnök és mások mellett meghívta Gyöngyösi Mártont, az immár Jobbik–Konzervatívok néven futó párt elnökét, aki 2012-ben az Országgyűlésben azzal hívta fel magára a figyelmet – egyúttal közös tiltakozásba terelte az összes többi parlamenti pártot –, hogy felvetette a zsidó képviselők listázását. 

Gyöngyösi meghívásával kapcsolatban Pressman többek közt azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek:  „az az európai parlamenti képviselő, akire ön célzott, nem annak ellenére, hanem éppen azért lett meghívva az én széderestemre, mert visszataszító, undorító, antiszemita és lmbtq-ellenes nyelvezetet használt, olyan nyelvezetet, amit mi offenzívnek tartunk, és amit ő azóta állítólag megtagadott.”

Mint azt Weisz Péter, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének vezetője erről az ünnepről elmondta a Mandinernek: „A zsidó vallás egyik legszebb ünnepe a zsidó húsvétnak nevezett pészah, a kivonulás ünnepe, amelynek első két estéje a széder este. Izraelben egy, a diaszpórában két széder este van. Ezen a széder estén a család, vagy a közösség vezetője összehívja a családtagokat, illetve a közösség tagjait és a közösséggel szimpatizáló barátokat. Ekkor a gyerekeknek okulásul elmeséljük a szabadság történetét, hiszen a legszentebb mondatunk: Add hírül fiaidnak!”

A zsidó vallás egy meglehetősen konzervatív vallás, rengeteg rítussal, ünneppel, előírással, szokással.

2021 decemberében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 12 keresztény felekezettel közösen kiadtak egy nyilatkozatot, amiben megerősítették a házasság hagyományos, kizárólag férfi-női szövetségként való, biblikus felfogását. Ebben szerepelt a következő mondat: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”. Nyilván a zsidó vallásnak van számos irányzata, és nincs egyetlen központi autoritása, de alapvetően a klasszikus felfogást képviseli a nemekkel kapcsolatban.

Erre jön a budapesti amerikai nagykövet, és csinál egy átpolitizált széder-estet, körülbelül úgy, mintha a hazai LMBTQ-szervezetek csinálnának egy LMBTQ karácsonyt vagy húsvétot. A Pressman-féle széder-est

az LMBTQ-mozgalom törekvéseinek és az általános elnyomás elleni küzdelemnek a jelképe lett, azaz lenyúlták a zsidóságtól a legnagyobb ünnepét.

Viszont mindezt a zsidóság mögé bújva teszik, hiszen így ha kritizálja bárki is a dolgot, könnyen elővehető az antiszemita kártya. Pedig az már nem a zsidó kivonulásról szól, hanem az LMBTQ-küzdelmekről, de legalábbis minimum mind a kettőről, mint egyenrangú dolgokról.

Ettől kezdve pedig természetesen a hazai közéleti aktualitásokat, a magyar belpolitikát tematizálja a Pressman-féle est, azaz kormányellenes és ellenzék-párti demonstrációvá válik. Vált.

David Pressman a saját képére alakította át a zsidók szent ünnepét, majd belpolitikai célokra használta fel, azaz instrumentalizálta azt.  

Gratulálunk.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. április 23. 14:10
Szerintem csereszabatos, utasítsák ki, hátha a következő többet gondolkodik majd!
..--..
2023. április 22. 17:49
-zsoltkom- "A Pressman-féle széder-est az LMBTQ-mozgalom törekvéseinek és az általános elnyomás elleni küzdelemnek a jelképe lett" Hasonló leértékelő jelkép lett a keresztények által a kereszténység számára a plázás bevásárlós zabálós karácsony és húsvét. Sőt a magyar Orbán Viktor találmányával... a Boldog karácsonyt! mondatával a parlamentben feltett érzékeny kérdésekre válaszul, Jézust a közöny és a cinizmus jelképévé tette. Mondhatni... és akkor mi van, ha valami-elleni jelkép lett? Semmi. Állítólag erősebb lesz minden erkölcsi nóvum, ha kezdik megtépázni a régit. Akár fideszes 2/3 is lesz belőle... négyszer. Hát nem gyönyörű?
Tibibácsi
2023. április 22. 11:18
Nem értem... Miért fáj nekünk - Magyarországon élő, magyar állampolgároknak - , hogy a zsidók bármilyen ünnepéből bármilyen egyéb bármit csinál bárki? Magyarország keresztény ország, benne van az egykor alkotmánynak nevezett ködösítésben is. Szóval, nem értem...
Béka88
2023. április 21. 20:19
Kicsit unalmas ennyit foglalkozni ezekkel a férgekkel..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!