Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás közben

2023. május 25. 00:27

Ez nem kuriózum, tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele. Egyelőre várjuk a reggelt, és várjuk a remélhetőleg pozitív híreket.

2023. május 25. 00:27
null
Pintér László
Facebook

„Nagyon köszönjük a lehengerlő szeretetet, aggodalmat és érdeklődést, azt hiszem, ezt Szilárd felesége, Timi nevében is mondhatom. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket. Tisztelettel kérünk benneteket, hogy legyetek türelemmel, minden apró részletet pontosan azért nem közölnek, mert felesleges találgatások táptalaját képezik. A Szilárdhoz közel állóknál aligha várja bárki jobban a híreket, ezt a hazai bázison is tudják.

Amit lehet tudni: Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum. A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk.

Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.

Megkértünk Szilárd ügynökségétől két serpát, hogy menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet. Nagy köszönet a csúcsot május 14-én elérő Márton Peter Pricenak, akinek talán a legértékesebb kontaktot köszönhetjük. Vannak még vezetős partik, akik most vannak csúcstámadásban, és felajánlották segítségüket, amennyiben találkoznak Szilárddal és szüksége lenne rá.

Egyelőre várjuk a reggelt, és várjuk a remélhetőleg pozitív híreket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benobeni
2023. május 26. 07:33
Az egészet betiltanám, az orvostudomány tökéletesen leírja, hogyan viselkedik a szervezet extrém magasságban. Ehhez képest azzal kísérleteznek emberek, hogy az ő szervezetük más és szerencséjük lesz. Időnként valakinek sikerül, valaki pedig életét veszti, mert ez a veszélyesség adja a rangját a feladatnak. Szerintem pedig az emberi élet a legfontosabb és nem annak a kockáztatása.
Bocskai István
2023. május 25. 22:02
NEM ÉRDEKEL.
okoskodó fórumlakó
2023. május 25. 11:21
Nagyon nem értek hozzá, ezért csak kérdezek: miért vészjósló az, hogy nem ad jelet a jeladó? Gondolom, ez egy olyan szerkezet, amelyik nem fizikai behatásokra szűnik meg működni (pl. nem gondolom, hogy könnyen törik). Annak az embernek sincs feltétlenül baja, akinek nincs térereje, ezért nem érhető el telefonon (a nagy büdös városban velem ez naponta előfordul).
masikhozzaszolo
2023. május 25. 09:12
Szerintem felmászott. A jeladót meg nem érzékeli a műhold, ha már fölötte van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!