Megszüntetné a hálapénzt a rezidensszövetség új vezetése

2013. május 16. 07:57

A Papp Magort váltó Dénes Tamás elmondta, ennek érdekében először kérdőíveken fogják felmérni a hálapénz megítélését.

2013. május 16. 07:57

A Magyar Rezidens Szövetség új vezetője – előrebocsájtva, hogy üdvözlik a kormány által a héten bejelentett béremelést – úgy fogalmazott, a bérrendezésnek el kell jutnia oda, hogy az orvosoknak ne érje meg elfogadni a hálapénzt. Hozzátette: a társadalomból is ki kell kopnia ennek a rossz beidegződésnek, de úgy látja, hogy a fiatalok már kevésbé adnak plusz pénzt az orvosnak az ellátásért, és sok orvos el sem fogadja betegétől a paraszolvenciát.

Mint fogalmazott: tudják, hogy „tabudöntögetésre” készülnek, de partnerei lesznek minden olyan szervezetnek, amely szintén elkötelezett ebben a témában. „A hálapénz megfertőzi a mindennapi munkát, és elveszi az orvos-beteg közötti bizalmat” – mondta Dénes Tamás.

Kárpáti Keve, a szövetség budapesti elnöke a szakemberhiánnyal kapcsolatban azt mondta, annak megszüntetése két pilléren nyugszik: egyik a stabil egzisztencia, a másik a szakmai fejlődés biztosítása. Utóbbi kapcsán a szakképzés minőségi javítását említette, amelynek szerinte több fontos lépcsője van.

Az egyik az oktató szakorvosok nevesítése és minősítése kell legyen. A másik probléma, hogy a szakorvosi rendszerben előfordul, hogy a rezidens mentora sokszor nem kapja meg az oktatásért neki járó összeget, ami a rezidensszövetség számára elfogadhatatlan.

Papp Magor, a szövetséget öt éven át vezető leköszönő elnök az elmúlt éveket értékelve elmondta, a rezidensszövetség nyomására vonták vissza a szakorvos-képzés fizetőssé tételének ötletét, vagy a rezidensek röghöz kötését, továbbá eredménynek tartják a Markusovszky-ösztöndíj bevezetését.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. május 16. 15:51
A hálapénz alapvetően borzalmasan aljas dolog, de ha nem lenne, már nem működne a magyar egészségügy. Már nem lenne orvos a kórházakban.
chack
2013. május 16. 12:43
Ha a tízszeresére emelnék az orvosok fizetését, akkor is elfogadnák a hálapénzt azok, akik most is elfogadják. Ha a negyedére csökkentenék a fizetésüket, aki most nem fogad el semmit, akkor se fogadná el.
szintiboj
2013. május 16. 12:08
Megszüntetné??? Hát szüntessék meg! Akarat kérdése! Járjon börtön annak aki hálapénzt kér, fogad el! Aki nem jattol ma az orvosoknak, megnézheti magát milyen ellátásban, odafigyelésben lesz része...Egyébként ebben az országban a többség mélységesen alulfizetett, ez nemcsak az orvosok problémája! Én nem sajnálom tőlük a pénzt, legyen magasabb a bérük de akkor a korruptak kapjanak kemény büntit!!! Eddig mindig csak a magasabb bérekért ágáltak, de szó sem volt róla, hogy cserébe lemondanának az adózatlan fekete jövedelmükről úgy hogy ez az "új" hozzáállás némileg előrelépés...
RAMBO
2013. május 16. 10:12
Már a hálapénz sem számít. Már a lepénzelt orvosokat sem lehet rávenni arra, hogy legalább a betegek leleteit végigolvassák. Sajnos nagyon aktuális saját tapasztalat. :((( Elképesztő túlterheltség, elképesztő fásultság, elképesztő körülmények. Őszintén csodálom, hogy vannak olyanok, akik a betegellátó rendszerből élve kerülnek ki. Természetesen tisztelet a kivételnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!