Megalakul a Profi Úszók Világszövetsége

2017. július 04. 09:08

Célunk, hogy mindenkiről halljunk és még többen legyünk. A GAPS lehetővé fogja tenni számunkra, hogy közösen képviseljük érdekeinket a saját sportágunkban, rálátásunk legyen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásunk arra, mi lesz vele a jövőben.

2017. július 04. 09:08
Hosszú Katinka

„Kedves Úszótársaim! Két hét alatt a sportban nemhogy versenyek, pályafutások sorsa dől el. Rióban az olimpián ennek fele is elég volt az összes úszóverseny megrendezéséhez, így lesz ez nemsokára a budapesti vb-n is, és még a négy nyert meccsig tartó bajnoki döntők is általában rövidebb idő alatt érnek véget.

Az elmúlt két hétben megtanultam, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet. Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok.

Ahogy gondoltam, az úszósport gondjaival rengetegen tisztában vagyunk. Sok mindenről ugyanúgy gondolkodunk, és bizonyos problémákra ugyanabban látjuk a megoldást is.

És bár eddig nem emeltük fel a hangunkat, mégis a legtöbben közülünk nem csak megszólalni hajlandóak, de tenni is készek az úszósport megreformálásáért, akár saját érdekeik háttérbe szorítása árán is. Hogy ez a tettrekészség nemzetiségtől, nyelvtől, időzónától, kultúrától független.

Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy ma bejelenthetjük: több mint 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben az első pillanattól kezdve minden egyes kontinens képviselteti magát. Célunk, hogy mindenkiről halljunk és még többen legyünk. A GAPS lehetővé fogja tenni számunkra, hogy közösen képviseljük érdekeinket a saját sportágunkban, rálátásunk legyen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásunk arra, mi lesz vele a jövőben.

Joggal várjuk el, hogy a FINA vezetői mostantól egyenrangú félként tekintenek majd ránk, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, és minden fontos szakmai döntés előtt lehetőséget kapunk, hogy elmondjuk, mi a profi úszók véleménye, mi a MI véleményünk.

A http://swimmingprofessionals.org oldalon csatlakozhattok hozzánk, hogy mindenki véleményét megismerhessük, és amikor eljön az ideje, együtt, egységben képviselhessük az úszók érdekeit.

Hosszú idő után most végre megszólalhatunk, és meg is kell szólalnunk, mert az úszás mi vagyunk.

Jelenlegi tagok:

Jessica Ashwood, Australia

Bronte Campbell, Australia

Cate Campbell, Australia

Madison Wilson, Australia

Pieter Timmers, Belgium

Bruno Fratus, Brazil

Hilary Caldwell, Canada

Pernille Blume, Denmark

Jeanette Ottesen, Denmark

Rikke Pedersen, Denmark

Camile Lacourt, France

Anna Santamans, France

Marco Koch, Germany

James Guy, Great Britain

Adam Peaty, Great Britain

Katinka Hosszu, Hungary

Luca Dotto, Italy

Kosuke Hagino, Japan

Femke Heemskerk, Netherlands

Ranomi Kromowidjojo, Netherlands

Kira Toussaint, Netherlands

Sharon Van Rouwendaal, Netherlands

Ferry Weertman, Netherlands

Michelle Coleman, Sweden

Jennie Johansson, Sweden

Sarah Sjöström, Sweden

Cameron Van Der Burgh, South Africa

Conor Dwyer, USA

Katie Meili, USA

Lia Neal, USA”

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2017. július 05. 19:36
Azért gyűlölik Katinkát a kádárista nyugger fidesz birkák mert elzavarta a csoportos nemi erőszakért elítélt kiss lászlót aki annyira megsértődött, hogy lemondott de a felcsúti cigány visszahívta de a végén mégis cask eltakarodott amikor több áldozat és több részlet is megjelent kiss lászló mocskáról. Ez a fidesz birkák értéke.
néhai Ch.Pilot
2017. július 04. 23:10
Sport és üzlet. Két ellentétes fogalom. Az üzlet a kegyetlen, fogcsikorgató, gyakran nyíltan tisztességtelen eszközöket alkalmazó és gyakran az egészségre káros része az életnek. A sport az életöröm, a tisztességes versengés, az üzleti életből fakadó feszültségek levezetése. Mrs. Tusup - a golyóstollas vízityúk (Irón Akva Tik) - most lerángatná a sportot az üzleti élet mocsarába. Mi több a sportágat a Nemzetközi Szövetség ellen és fölébe helyezné. Tulajdonképpen egy újat szervez, amivel szeretné legyőzni, ellehetetleníteni a régit. Vagyis uralkodni vágyik. Ja, és gazdagodni. Ezzel szerintem gyakorlatilag többet ront az emberiség életminőségén, és jövőjén, mint Trump azzal, hogy kilépett a klímaegyezményből. Az úszósport is cirkusz lesz, mint a Forma 1. (vagy még rosszabb - mint a "profi birkózásnak" csúfolt pankráció előre lezsírozott eredményekkel). Majd eldől, hogy kell-e még egy cirkusz az emberiségnek? Jelenlegi lépése fényében egyébként már érthető, mi motiválta a Magyar Úszószövetség megalázásában, meggyengítésében: ennek a lépésnek az előkészítése, tesztje volt. Én a magam részéről - bár egy ideje már eddig is így volt - a mai nappal hivatalosan is bejelentem, hogy ellendrukkere leszek Mrs. Tusupnak a golyóstollas vízityúknak (Irón Akva Tik). Továbbá neki adományozom a Sport Legellenszenvesebb Egyénisége címet. Sőt, jósolok is: néhány éven belül kidolgozzák azt a módszert, amivel az általa alkalmazott, ma még zseniálisan titkolt dopping kimutatható lesz.
tango47
2017. július 04. 20:12
Profi sportolókat ne dotálja az állam. Fizessék a saját felkészülésüket (ahogy az USA-ban), és keressenek olyan sokat, amennyit bírnak. Ez éppen olyan foglalkozás, mint bármi más.
2017. július 04. 15:36
Katinka nagyon szeret a középpontban szerepelni és felkavarni az állóvizet és a közhangulatot. Lelke rajta! Minden esetre addig kevert-kavart, míg el nem érte, hogy akárhány versenyen indulhasson, ne korlátozzák semmiben, mindent megkapjon, amit csak megkíván. Az uszodában mindig legyen számára üres pálya - ha kell, több is - nem érdekli, hogy mások is úsznának... Lassan külön uszodát fog követelni magának, mert ott már nem kell másokra tekintettel lenni... A férje hajszolja - szerintem - a pénzdíjas versenyekre, és ő úszik-úszik, amíg bírja. Ha kiöregszik a versenyzésből (ami már nem túl sokára bekövetkezik), ez a "szerető férj" valószínűleg félrelöki és új favoritot keres. Kívánom, hogy tévedjek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!