Indulhat a címvédő a Touron

2018. július 02. 14:45

Az UCI felmentette Froome-ot a doppingvádak alól.

2018. július 02. 14:45

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) felmentette a doppingvádak alól Chris Froome-ot, akinek indulásába a szervezők is beleegyeztek, így részt vehet a szombaton rajtoló Tour de France-on.

A világ jelenlegi első számú országúti kerekeséről decemberben derült ki, hogy a tavalyi Vuelta a Espanán adott egyik mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Froome ártatlannak vallotta magát. Mivel ügyét eddig nem zárták le, versenyzési jogát pedig nem függesztették fel, a 33 éves sportoló elindulhatott a nemzetközi viadalokon, s megnyerte az év első nagy körversenyét, a Giro d'Italiát.

A szombaton rajtoló francia körverseny szervezői ugyanakkor nem voltak elnézőek vele, vasárnap bejelentették, hogy annak ellenére sem engedik indulni, hogy már négyszer diadalmaskodott a Touron, s ő a címvédője a világ legnagyobb presztízsű országúti viadalának.

Az UCI ezek után hétfőn közölte, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) állásfoglalásával összhangban nem minősíti doppingvétségnek Froome esetét, elfogadva, hogy a szalbutamol magas szintjét az asztmagyógyszer engedélyezett használata okozta.

A szervezőbizottság vezetője, Christian Prudhomme nem sokkal később bejelentette, hogy részükről is zöld jelzést adnak a brit kerekesnek. „Az illetékes hatóság beszüntette az eljárást, így minden további egyeztetés tárgytalanná vált. Sajnálom, hogy az utolsó pillanatban került erre sor” – mondta a versenyigazgató. Froome-nak így lehetősége lesz megszerezni a rekordbeállítást jelentő ötödik diadalát.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dave
2018. július 02. 18:13
Kibaszott csalás!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!