Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban

2020. május 01. 22:31

A brazilok már fociznának, az 1. FC Köln labdarúgócsapatánál hárman is fennakadtak a koronavírus-teszten.

2020. május 01. 22:31

Pénteken is újabb halasztásokat, újratervezéseket és intézkedéseket jelentettek be a sport világában a koronavírus-járvány miatt.

Újra edzésben az olimpiai bajnok

Az Európai Úszó Szövetség (LEN) minden szakágban törölte a junior Európa-bajnokságot. A kontinens legjobb fiatal úszói Aberdeenben, búvárúszói Edinburgh-ban, szinkronúszói Máltán, nyíltvízi úszói Franciaországban, vízilabdázói pedig Rómában és Voloszban versenyeztek volna idén. A LEN illetékes bizottsága hamarosan megtárgyalja, hogy az utánpótlásból kiöregedő sportolók az idei törlések miatti kárpótlásképpen jövőre részt vehetnek-e a korosztályos eseményeken.

A LEN szintén törölte a nyíltvízi úszók Európa Kupájának nyári és őszi versenyeit. Az elnökség heteken belül megvitatja a vízilabdaszezon befejezésének lehetőségeit és dönt a budapesti vizes Európa-bajnokság új időpontjáról is. Elhalasztják a Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), amelyre 2021. július 24. és augusztus 1. között került volna sor Besztercebányán. A módosításra a tokiói ötkarikás játékok halasztása miatt van szükség. Az Európai Olimpiai Bizottság honlapja szerint a legkedvezőbb megoldásnak pillanatnyilag a 2022-es rendezés tűnik, de még túlságosan korai végleges döntést hozni az új dátumról. A szlovákiai helyszín nem változna.

Újrakezdte a vívóedzéseket az olimpiai bajnok párbajtőröző Szász-Kovács Emese. A vívó, aki ikrei születése után márciusban tért vissza, a közösségi oldalán megjelentetett két fotót, amelyen ő és edzője, Peterdi András a Vasas SC kézilabdacsarnokában, kettesben gyakorol. A 37 éves sportoló márciusban azt mondta, a tokiói nyári olimpia jövő évre halasztása ellenére is az a célja, hogy megvédje ötkarikás elsőségét. Guineában, Kenyában és Angolában is befejezettnek nyilvánították a labdarúgó-bajnokságot. Guineában az októberben kezdődött szezonnak csak a felét játszották le a csapatok. Nem hirdettek bajnokot, nem lesz kiesés és feljutás, az afrikai kupasorozatokban a tabella első négy helyezettje indulhat. Korábban Mauritiuson is félbeszakadt a bajnokság, a madagaszkári klubok viszont megszavazták a folytatást.

A brazilok már fociznának

A Dán Labdarúgó Szövetség reményei szerint a kormány jóváhagyja, hogy május 29-én folytatódhasson az élvonalbeli bajnokság. Jesper Möller elnök közölte, csak akkor garantálható, hogy az idény hátralévő részét pótolni tudják, ha a játék a hónap végéig újraindul. Az Angol Labdarúgó Liga (EFL) pénteki bejelentése szerint véget ért a szezon az utánpótlás akadémiák számára. A döntés az U9-től az U23-ig minden korosztályra, valamint az úgynevezett Központi Ligára is vonatkozik.

Jair Bolsonaro brazil elnök azt szeretné, hogy folytatódjanak a labdarúgó versenysorozatok. Bár országában magas a koronavírusos megbetegedések száma, az elnök azzal érvelt, hogy a sportolók a remek kondíciójuk miatt kevésbé veszélyeztetettek. A március közepén félbeszakított brazil bajnokságot a tervek szerint májusban folytatnák zárt kapuk mögött, de ez valószínűtlennek tűnik, mivel az ország Dél-Amerika koronavírus-epicentruma lett, több mint 5900 halálesettel. Az orvosok szerint a járvány várhatóan két héten belül tetőzik. Az osztrák alpesi sízők a járványhelyzet enyhülésével elkezdhetik a csapatos edzéseket. A közlemény szerint először a férfiválogatott készül majd Söldenben, később pedig a nők számára biztosítanak kiscsoportos edzéslehetőséget a gleccseren.

A magyar kormány csütörtöki, tömegrendezvényeket érintő döntésének értelmében a Fitbalance Aréna május 23-i eseménye elmarad.

A szervezők a nagyszabású sport- és életmód-fesztivált egy későbbi időpontban tartják meg. A Siófok KC női kézilabdaklub játékosai, és szakmai stábjának tagjai elfogadták, hogy bérüket áprilistól júniusig egységesen harminc százalékkal csökkentették. A klub alkalmazottjai 25 százalékos fizetéscsökkentéssel számolhatnak ugyanebben az időszakban.

Koronavírusos kölniek

Legkorábban szeptemberben folytatódhatnak a küzdelmek a rögbisek félbeszakított európai kupasorozataiban, miután a francia kormány augusztus végéig megtiltotta minden sportesemény megrendezését. A Bajnokok Kupájában és a Challenge Kupában az eredetileg április elejére tervezett negyeddöntőknél szakadt meg a 2019/20-as kiírás, a versenyben lévő 16 együttes közül hat francia. A sorozatokat szervező szövetség szeretné befejezni az idényt, annak csúszása viszont erősen kihathat a következő idényre, amely normál esetben október 16-án kezdődne. Franciaországban korábban már befejezettnek nyilvánították a bajnoki szezont is, miután a profi klubok – az angol csapatokkal ellentétben – nem akartak nézők nélküli meccseket játszani. Az angol Premiershipben, valamint a dél-afrikai, ír, olasz, skót és walesi csapatokat felsorakoztató Pro14-ben a közvetítési díjak miatt egyelőre kivárnak és bíznak a folytatásban, akár zárt kapus találkozókkal is.

Két évvel, 2023-ra halasztották a strandsportok második világjátékát. A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezetének (ANOC) pénteki bejelentése szerint az eredetileg 2021-es eseményt a tokiói ötkarikás játékok időpontjának módosítása miatt kell a tervezettnél később megrendezni. Az eseménynek, amelyet első ízben tavaly, Dohában rendeztek meg 13 sportágban, még nincs házigazdája. Az 1. FC Köln labdarúgócsapatánál hárman is fennakadtak a koronavírus-teszten. Nevüket nem hozták nyilvánosságra, a Bild lap értesülése szerint két labdarúgó és egy gyógytornász. Mivel mindhárman tünetmentesek, ezért kötelező házi karanténra kötelezték őket. A Bundesliga szezonja zárt kapus meccsekkel május 16-án vagy 23-án folytatódhat, a kölniek a tizedik helyről várják az új rajtot.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. május 02. 20:03
A magyar bajnokságban 2010 óta nem dolgozó - egykor a Diósgyőrnél és a Honvédnál edzősködő - Tornyi Barnabás két nap fogdát kapott Floridában kis értékű bolti lopás miatt. Tornyi egy 167,78 dollár (53 857 Ft) értékű bevásárlás után nem fizetett, többek között alsónadrágokat és tisztítószereket tett a táskájába. A kétnapos elzárás mellett végül a 273 dolláros (87 633 forintos) perköltséget és az 500 dolláros (160 500 Ft) óvadékot is ki kellett fizetnie, az üzletből pedig kitiltották. Az orlandói szupermarket biztonsági őre figyelte őt, az önkiszolgáló kasszánál csak egy jegesteát húzott le. Anno ő kötötte a legjobb szerződéseket. Kirúgtak, és alkalmanként 25 milkót kapott..
OberEnnsinnen
2020. május 02. 07:02
Évtizedek óta szedi az influenza különböző változatai az áldozatokat. Most valamiért kicseszettül fontos lett az egész világot házi őrizetbe helyeztetni. Valakiknek. Közben a Soros már meg is talált egy megoldást. És Bill Gates a maga profiljában, úgyszintén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!