Mi maradt meg nekünk a karácsonyi hagyományból? – Mandiner Podcast

2020. december 18. 16:25

Hogyan alakulnak át a huszonegyedik században a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szokásaink, és kell-e bánkódnunk a változás miatt? Mit őriztünk meg a régi karácsonyokból? Mai adásunkban többek közt erről beszélgetünk Varga Mátéval, a Hagyományok Háza Folklór osztályának vezetőjével.

2020. december 18. 16:25
null

Mióta ünneplik a karácsonyt a magyarok? Milyen hagyományaink alakultak ki a karácsonyi ünnepkör körül, és hogyan változtak ezek a huszonegyedik századig? Konzervatívként kell-e bánkódnunk azt látva, hogy megváltoznak a szokásaink, és mi maradt meg nekünk a régi karácsonyokból? Varga Mátéval, a Hagyományok Háza Folklór osztályának vezetőjével beszélgetünk.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 18. 18:53
A karácsonyi tumultus a boltokban és a Reszkessetek betörők a tévében.
Vakfolt
2020. december 18. 18:16
A normális szokások ilyen üres szarságokká váltak, a regölés, betlehemezés helyett helloween, meg ilyen agyig baszott télapókultusz. Ez nem Mikulás, hanem télapó-gyedmaróz rárajzolva még a seggedre is. Egy normális karácsonyi abroszt alig lehet venni a piacon, a szánkós dagadék dominál mindenütt. A komcsik csináltak Szent Miklósból télapót, és az igazi degenerált nyugati bolsik meg betolták sátán klauszt Jézus helyére, és száncsengő, meg ó tannenbaum, ja és felesleges ajándékok adása lett az egészből, annyi ipari műanyaghulladékot egész évben nem kapsz, mint ilyenkor. Az a baj, hogy amíg volt a kereszténység, ami értékelhető vallás és kultúrát adott, szívós munkával átalakították zsidó-kereszténységgé, rá kellett varrni a vállalhatatlan ószövetséget és zsidó mentalitást, manapság meg sokan elmondják, hogy egyre kevésbé zsidó-keresztény jellegűek az ünnepek, holott valójában egyre kevésbé keresztény jellegűek, marad a zsidó anyagi bálványimádás. Ez a fő baj. Októberben már télapót kell venni. Mondjuk ki, rohadt anyagias szarságot csináltak egy adventi folyamatból. Vegyél szart, vegyél mindenkinek! Nem lettél boldog? Nem vettél elég szart.
aleb19
2020. december 18. 16:42
inkabb valodi hirekkel kellene foglalkozni peldaul ragyaspinter mint illetekeselvtars hogyan duplazhatta meg a halalozast /4519/november utolso heteben es ez az extra napi 300-350 magyar halott miert lett elcsalva a covid statisztikakbol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!