Női úszók a férfi test biológiai előnyeivel – itt a Mandiner riportfilmje!

2022. július 06. 18:00

Csisztu Zsuzsa exkluzív interjúja György Réka úszóval, aki nyílt levélben állt ki a női számokban férfi testtel induló sportolók versenyelőnyével szemben.

2022. július 06. 18:00
null

György Réka a magyar riói olimpiai úszócsapat tagja, aki azután írt tiltakozó levelet az amerikai egyetemi atlétikai szervezet (National Collegiate Athletic Association – NCAA) vezetőségének, hogy kicsúszott bajnokság döntőjéből, miután a Will Thomas néven született, ma Lia Thomas néven versenyző úszó – kihasználva férfi testéből fakadó fizikai fölényét – is az NCAA engedélyével beszállt a versenybe. Thomas maga mögé utasított korábbi olimpikonokat, s győzelmével mindenki eggyel lejjebb sorolódott a bajnokság ranglistáján – így György Réka átkerült a tartalékba.

A magyar úszó levelében leszögezte, tiszteletben tartja mindenki nemi identitásához való jogát, és elismerte Lia teljesítményét, ugyanakkor

nem tartja igazságosnak, hogy férfinek született versenyzők a professzionális sportban nőként indulhatnak, tisztességtelen előnyre téve szert.

Választ azonban nem kapott.

A Mandiner Női sport vs transzgender című riportfilmjében Csisztu Zsuzsának, a Mandiner Sport rovatvezetőjének beszél tapasztalatairól, megpróbáltatásairól és arról, hogy „valakinek fel kellett állni és ki kellett mondania, amit ki kellett”.

Nyitókép: JOSEPH PREZIOSO / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. július 07. 02:35
Miért akar nő lenni Lia Thomas? Ez a rettenetes cirkusz neki miért éri meg?
digitalisjolet
2022. július 06. 23:57
Csisztu Zsuzsának üzenem, hogy legközelebb a szosöl szó helyett használja a közösségit. Mégiscsak magyarosabb.
roughneck
2022. július 06. 22:54
Na, akkor gondolkodjunk mar el ezen amugy egy kicsit magyar modra (=normalisan). Indulhatnak az atoperalt buzi-kurvak a nok kozott egy versenyen. Jelenleg nem tehetunk ellene semmit, ugy tunik... OK, uszoverseny: termeszetesen a transz er elsokent a celba, de, es most jon a megoldas: A transz nem allhat fel a dobogora, nem kap ermet, a versenyt a masodik helyen elsokent celba ero nonemu no nyerte es az ermet is o kapja! Es az o idoeredmenye bekerul a nagykonyvbe, a transze nem. A transz majd a sajtotajekoztaton panaszkodha a t hatranyos megkulonboztetes miatt.
Zolotarjov
2022. július 06. 20:07
Beutalnám Csecsnyába vagy Tálib földre..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!