Erre számíthat, ha vonatra, buszra vagy metróra száll húsvétkor

2023. április 06. 11:30

Mutatjuk, mire érdemes figyelniük a tömegközlekedéssel utazóknak a tavaszi szünetben és azon belül a húsvéti hosszú hétvégén.

2023. április 06. 11:30
null

Húsvétkor változik a MÁV–Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok és a BKK közlekedési rendje is.

Így alakul a vonatok menetrendje

A MÁV-START járatai

  • április 6-án, a tavaszi szünet első napján a pénteki,
  • 7-én a szombati,
  • 8-án és 9-én az ünnepnapi,
  • 10-én a vasárnapi,
  • 11-én pedig már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

A közlekedési társaság arra figyelmeztet, hogy az utasforgalom ezekben a napokban jelentősen megnövekedhet, ezért érdemes mielőbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást.

Tavaly a húsvéti időszakra közel nyolcszázezren váltottak vasúti menetjegyet, s ebben a számban a bérlettel utazók nincsenek benne. Ezért idén is a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza közötti Nyírség InterCity vonatokhoz, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest között közlekedő Tokaj IC-khez, a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart IC-khez, a Budapest–Keszthely közötti Balaton IC-khez, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény IC-khez és a Budapest–Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonathoz.

A buszközlekedés is változik

A Volánbusz járatai

  • április 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján,
  • 7-én, nagypénteken a munkaszüneti napon,
  • 8-án a szabadnapon,
  • 9-én, húsvétvasárnap a munkaszüneti napon,
  • 10-én, húsvéthétfőn pedig a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A tavaszi szünetben minden általános iskolás, aki a jegyvásárlás során felmutatja világoskék Kajla útlevelét, valamint a diák- vagy a személyi igazolványát, korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz, valamint a GYSEV belföldi helyközi járatain.

Budapesten is érdemes előre tájékozódni a BKK-menetrendről

A húsvéti hosszú hétvégén és az iskolai tavaszi szünet napjain a fővárosban is érdemes előre tájékozódni arról, hogy melyik nap milyen menetrend szerint indulnak a BKK járatai. Budapesten és az elővárosi kék autóbuszokon

  • április 6-án, csütörtökön az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend;
  • 7-én, pénteken az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend;
  • 8-án, szombaton a szombati napokon érvényes menetrend;
  • 9-én és 10-én, vasárnap és hétfőn az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend;
  • 11-én, kedden pedig az iskolaszünetben érvényes, munkanapi menetrend szerint közlekednek a járatok.

Így jár az M3-as metró a húsvéti hosszú hétvégén

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt, nagypéntektől húsvét hétfőig az M3-as metró egész nap a hétköznapi rend szerint a teljes vonalon, Kőbánya–Kispest és Újpest-központ között jár. A Lehel téren és a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények, ezekre a helyekre az M14-es (Nyugati pályaudvar–Lehel tér), illetve az M30-as (Népliget–Nagyvárad tér) pótlóbusszal vagy egyéb járatokkal lehet eljutni.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. április 06. 13:00
Erre számíthat, ha vonatra, buszra, vagy metróra száll húsvétkor: Jön a kalauz és kéri a jegyeket.
nick89
2023. április 06. 12:38
Arra számítok, hogy ha a pohosék maradnak, akkor te sohase fogod hivatalosan megtudni, ki a Tóni, ki a Barbara, ki az az Ádám, és a jóminiszterasszony piszkos ügyeit se tárják eléd. Tényleg ezt választottad 2022-ben? (Ja, igen! A gyurcsányi se kell....)
Gullwing2.0
2023. április 06. 12:25
Gargalizáljon ebolás gennyben rothasztott, tömény kénsavval megbolondított Orbán-fossal minden MÁV-os és Volán-os nyomorcsicska!
ThuleanPerspective
2023. április 06. 12:25
Hál Istennek. Kiürül az agglomeráció meg Budapest, szabolcsi parasztgyerekek hazautaznak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!