Pénteken kiderül, ki lesz az Operaház igazgatója

2023. május 24. 08:52

Az utolsó pillanatokban járunk: Csák János hamarosan dönteni fog.

2023. május 24. 08:52
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Lapunk folyamatosan követi az Operaház igazgatói pályázatát, számtalan cikkünk született a témában, legutóbb például megírtuk, hogy csupán napok vannak hátra a döntéshozatalig, Csák János kulturális miniszternél pattog a labda.

Az első körös két pályázó helyett végül a második fordulóban rekordszámú jelentkező nyújtott be pályázatot az Operaház vezetésére. Azóta megtörténtek az egyéni meghallgatások, az elbíráló bizottság pedig a közelmúltban megtette javaslatait, amelyről különféle szivárogtatásnak tűnő információk láttak napvilágot.

A végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza majd meg,

úgy tudjuk, május 26-án (pénteken) délután 2-kor lesz a bejelentés.

Az Index korábban arról számolt be – saját információkra hivatkozva – hogy, formálódik azok köre, akik a következő ciklusban a Magyar Állami Operaház új vezetői lehetnek. Eszerint Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel közül kerülhet ki az új főigazgató személye.

A jelenlegi főigazgató szerint még nem lefutott a meccs

A felmerült három név kapcsán a hónap elején reagáltattuk a jelenlegi főigazgatót is, aki lapunknak elmondta: pusztán csak azért, mert egy lap írt valamit, nem sietne azt valóságnak venni.

A KIM vezetői pályázatai nem nyilvánosak, a zsűritagokkal és közreműködőkkel szigorú titoktartást íratnak alá. Kizártnak tartom, hogy elismert művészek, felelős állami vezetők a meghallgatásokról bármit kiszivárogtatnának.

– nyilatkozta.

Ókovács Szilveszter szerint csupán arról van szó, hogy botrányújságírás megy: „rengeteg szivárgó cikkel sikerül válsághelyzet érzetét generálni ott, ahol se csőd, se abúzus, se botrány, se nézőhiány, se bevételi probléma, se korrupció nincs.” Mint fogalmazott: a vérszag sok „éji vadat” megrészegít.

A jelenlegi főigazgatót és az általa vezényelt operaházi működést több ponton is kritikával illették pályázótársai, ám akadtak szép számmal, akik kiálltak mellette.

A kritikák között szerepelt a korrepetitorok és táncosok kérdésköre, a vidéki és fővárosi operajátszás közötti egyensúly felborulása, az Operaház nemzetközi beágyazottságának ügye, az állandó társulat kérdése, a fiatal generáció megszólítása, illetve Miklósa Erika szerint az operajátszás válsága is.

A csodát visszaadni a közönségnek

Vadász Dániel korábban lapunknak arról beszélt, úgy véli, rendet kellene tenni az Operában.

Legyen fontos az Opera falain belül minden, ami a minőségi művészi munkához szükséges. A fő probléma szerintem, hogy most nem ez szerepel a fontossági sorrend elején. Őrületes statisztikák, 600 oldalas „műsorfüzet”, rengeteg új premier, világrekord előadásszámok, óriási vendégjáték-mutatók, világsztár meghívottak, és még hosszasan sorolhatnám, mi minden szerepel a listán a minőségi színpadi munka előtt. Elsősorban itt kell rendet tenni”  – nyilatkozta.

Lapunk szintén felkereste Kesselyák Gergelyt is, aki elmondta: csakis a szakmaiság szempontjainak prioritást biztosító színházvezetési modell képes a társulatban rejlő lehetőségek felszabadítására, az egyéni és a kollektív tehetség helyzetbehozására.

Mindennek végső célja: a csodát visszaadni a közönségnek - új operaművek, a szerzői szándékot tisztelő rendezések és zökkenőmentes, katartikus előadások formájában” – mondta.

Nyitókép: MTI

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. május 24. 11:46
JA, és arról is szó volt már korábban, hogy MIKLÓSA ERIKA kiírta önmagát az esélyesek közül azzal, hogy elvállalta azt a bizonyos zsűritagságot, melyik nem egyeztethető össze ama főigazgatói beosztással.
gyaloggos
2023. május 24. 11:42
A FÓRUMTÁRSAK említették lentebb, hogy borsosak a jegyárak. HÁT igen, ez egy igen-igen KÖLTSÉGES "mulatság", úgy is, hogy a magyar operaház negyedével, ötödével működik, mint a legnagyobbak.
buvu
2023. május 24. 11:25
Idén volt szerencsém eljutni az Operába. Minden tekintetben csodálatos este volt. Abban reménykedem, hogy jó döntés születik és hogy az érintettek együtt tudnak majd olykor dolgozni, ez lenne mindenki érdeke.
syphax
2023. május 24. 11:02
1.) Ókovács Szilveszter KIVÁLÓ IGAZGATÓ, SEMMI BAJOM VELE, de a "felső kultúrpolitikai" irányitásnak sincs Vele semmiféle problémája.Viszont. 2.) Nem lenne értelmetlen valamiféle változás, ha úgy tetszik: frissités. Egy ilyen lépés semmiféle mögöttes kormányzati következménnyel NEM JÁRNA és semmiféle kombinativ "hátsógondolatokra" nem szolgáltatna okot. 3.) Az igazgató aspiránsok közül jelen sorok irója a LEGKEVÉSBÉ a kiváló operénekesnő, Miklósa Erika kinevezésének örülni. 4.) Ezzel ellentétben a leginkább KESSELYÁK GERGELY KARNAGYOT TARTANÁ A LEGALKALMASABB IGAZGATÓNAK.Annál is inkább,, mert egy szinházirányitás leginkább a karmesteri-dirigáló feladatkört igényli--vélekedése szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!