Székesfehérvárra vinné Orbán Viktort városnézni Sándor Fegyir, a leendő ukrán nagykövet

2023. június 22. 17:46

A félig magyar származású, kárpátaljai önkéntes katona szerint nagyon sok mondanivalójuk lesz egymásnak a miniszterelnökkel.

2023. június 22. 17:46
null

A hvg.hu-nak adott interjút Sándor Fegyir, az Ungvári Egyetem félig magyar származású tanára – aki egyébként magát kárpátaljai ukránnak tartja – tavaly arról híresült el, hogy a frontról tartott órát a diákjainak, miután önként jelentkezett a hadseregbe az orosz támadás után.

A 47 éves pedagógust, turizmusszakértőt áprilisban Ukrajna budapesti nagykövetnek is jelölte. A befogadó nyilatkozatot azonban még nem írta alá Novák Katalin államfő, ezért Fegyirről még mint csak leendő diplomatáról beszélhetünk. 

Leszögezte azt is: „a háború akkor ér véget, ha Ukrajna teljes területét felszabadítjuk, a győzelem pedig akkor jön el, amikor összeomlik az ellenséges állam”.

Amikor arról kérdezték, mit mondana Orbán Viktornak, ha találkoznának, úgy felelt, hogy megkérné a miniszterelnököt hogy „menjünk el városnézésre Székesfehérvárra. Nagyon sok mondanivalónk lesz egymásnak”.

A diplomatajelölt a kárpátaljai magyarok háborúban való részvételéről azt mondta, hogy honfitársai is „sikeresen harcolnak az ukrán fegyveres erőknél”.

Közel 400-an vannak, sajnos több mint harmincan már nincsenek velünk. A világ minden tájáról összegyűlt több millió forint és hrivnya adományból felszerelést vásároltak a magyar önkéntesek, amivel sikeresen semmisítjük meg az ellenséget. A magyarok a menekülteknek is segítenek, és a felmérések szerint a magyar állampolgárok 64 százaléka támogatja az EU Ukrajnával kapcsolatos lépéseit” – mondta az önkéntes katona.

Magyar szöveget írt az orosz katonákra lőtt gránátokra a leendő ukrán nagykövet: Fegyir Sándor

A férfi a frontról, a harcok szünetében is órát tartott diákjainak.

Nyitókép: Kiszó 

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. június 23. 10:34
Az ukránok tettek egy gesztust, magyar származású hőst jelöltek nagykövetnek! Élni kell vele, ez a magyar érdek!
Mag Ányos
2023. június 23. 08:50
Mintha a Magyarországra küldött nagykövetek egy része nem lenne tisztában azzal, hogy mi a dolga. Kioktatni, befolyásolni, irányítani akar, mintha jobban tudná, hogy nekünk mit kéne csinálnunk. Leereszkedik közénk valami fejlettebb, erkölcsösebb világból, és megpróbál a kusza gondolatink között rendet tenni. Beszarás, hova jutott a világ.
5m007h 0p3ra70r
2023. június 23. 07:46
"az Ungvári Egyetem félig magyar származású tanára – aki egyébként" olasz és szlovák szülők gyermeke.
DoomGuy
2023. június 23. 06:22
"nagyon sok mondanivalójuk lesz egymásnak a miniszterelnökkel." LoL... biztos sokat beszélgettek majd, ha valaha is nagykövet leszel, nem csak jelölt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!