Rendkívüli: sosem volt még ilyen magas a Dráva vízszintje!

2023. augusztus 08. 17:37

A Dráván Őrtilosnál 493 centiméterrel dőlt meg az 1972-es rekord.

2023. augusztus 08. 17:37
null

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden tudatta, hogy a Dráván Őrtilosnál 493 centiméterrel dőlt meg az 1972-es árvízszint rekord hétfőn délben, amikor a korábbi legmagasabb vízállás (476 centiméter) felett 17 centiméterrel tetőzött a folyó. A Dráva mellett a vízügyes szakembereknek hét olyan településnél is segíteniük kell, amelyeket nem véd állami védvonal, valamint meg kell védeniük azt a 31 települést is a Dráva bal partján, amelyek a terhelt árvízvédelmi töltésen túl találhatók – tették hozzá. 

 

Mint írták: Drávaszabolcsnál folytatódnak a felkészülési munkák, a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek. 

 

Ott csütörtökön várható a tetőzés, az 1972-es 596 centiméteres rekord értéket megközelítő vagy akár el is érő vízállás mellett. A tájékoztatás szerint a Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén továbbra is folytatódnak a védekezési munkák, a vízügyes szakemberek az ország egész területéről érkeznek a folyók mellé az azonnali átcsoportosításoknak köszönhetően. Jól vizsgáznak az elmúlt évek vízügyes fejlesztései is.

A vízügyes szakembereknek  - folytatták - a tetőzések után még fokozottabban kell figyelniük az árvízi jelenségekre, hiszen a mostani apadások szokatlanul lassúak. A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél apad, a folyó most a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem veszélyeztet. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás.

Győrnél a rakpart szintjét is megközelítheti a vízállás”

– ismertették.

A Mura Letenyénél hétfőn 15 órakor tetőzött, 552 centiméteres észlelt vízállás mellett, ami este 23 óráig maradt fenn. Ez mindössze két centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legmagasabb vízállásnál. A tetőzést követően kedd délig közel 30 centimétert apadt a folyó – fűzték hozzá. Arról is beszámoltak, hogy a Sajó kedden Sajószentpéternél tetőzik, Sajópüspökinél pedig a hétfőn hajnali tetőzés óta már több mint egy métert csökkent a vízszint. 

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok. A folyók mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Azokhoz a településekhez, ahol a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, az OVF vízügyi műszaki irányítót biztosít a védekezési feladatok meghatározása és az erőforrások biztosítása érdekében - olvasható a főigazgatóság közleményében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. augusztus 09. 04:23
Na most akkor essen, vagy ne essen? Inkább essen... Meg tessék észnél lenni, amikor építkeznek. https://mandiner.hu/belfold/2022/08/ovf-szarazsag-aszaly-idojaras-felmelegedes
MálingerGyörgy
2023. augusztus 08. 19:55
Tározókat mindenhova!!!!
rugbista
2023. augusztus 08. 19:09
Tavaly meg ki volt szinte száradva.
lenyegtelen
2023. augusztus 08. 18:07
Milyen jó lenne ilyen esetekben eltárolni valahol azt a rengeteg... de ugye minek, ej ráérünk arra még...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!