Ismét magyar hegymászóért izgulhatunk – ősszel újabb hazai alpinista készül a Himalájába

2023. szeptember 09. 16:32

Az expedícióban részt vevő egyetlen magyar nevét nem ismerjük, de az biztos, hogy férfi, és magashegyi csúcstámadásra készül.

2023. szeptember 09. 16:32
null

Magyar hegymászó is engedélyt kapott a nepáli hatóságoktól egy őszi expedícióra – derült ki a nepáli turisztikai minisztérium a napokban közzétett jelentéséből. A nyilvános lista szerint szeptember 8-ig 284 alpinista kapott hegymászóengedélyt a hatóságoktól, köztük hatvan nő, és összesen negyvennégy országból érkezett regisztráció. 

A nepáli turisztikai minisztérium által közzétett lista (Forrás: Facebook)


Az expedícióban részt vevő egyetlen magyar nevét nem ismerjük, hazai hegymászókörökben sem tudnak arról, hogy valaki a Himalájába készülne. 

De az biztos, hogy az illető férfi és magashegyi csúcstámadására készül, 

azaz egy 7000 méternél magasabb hegyet készül meghódítani, valószínűleg a Putha Hiunchuli (7246 méter), a  Kumbhakarna (7711 méter), a Himlung Himal (7126 méter) vagy a Nemjung (7140 méter) valamelyikét. Az viszont ugyancsak nem ismeretes, hogy mindezt önálló mászásként tervezi, vagy másokkal csoportban. 

A hegymászás értelmével – felesleges hősködés vagy megsüvegelendő sportteljesítmény – kapcsolatos viták Suhajda Szilárd májusi tragédiáját követően lángoltak fel. Varga Csaba ezután sikeresen elérte a  Nanga Parbat legmagasabb pontját (8126 méter), amivel bebizonyította, hogy a magyar hegymászók is képesek pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélküli magashegyi expedíciók sikeres teljesítésére.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Sebastien Berger / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeraMayer
2023. szeptember 09. 19:20
Mindegy, akár hegymászás is, csak dolgozni ne kelljen... mondják a hegymászás Fa Nándorai (igen, az, aki egykor a Bumeráng nevű hajójával hülyítette a világot).
drrc
2023. szeptember 09. 19:10
Nem lehetne meghagyni az ilyen cikkeket a hegymászó hobbikör újságnak?
Burg_kastL71-C
2023. szeptember 09. 18:41
Meg fogom tudni állni, hogy ettől kezdve kihagyom a vele kapcsolatos cikkeket. Elég volt ebből a cirkuszból.
Vata Aripeit
2023. szeptember 09. 17:57
Izguljon az anyukája. Én hétfőtől péntekig dolgozom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!