Karácsonyi mérleg: majdnem kétszáz esetben riasztották a tűzoltókat, két tucat közlekedési baleset történt

2023. december 25. 15:25

A kipattanó szikrák mellett kályhák és villanyórák is okoztak tüzet.

2023. december 25. 15:25
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Idén sem múlt el sajnos a Szenteste tűzesetek és tragédiák nélkül – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összefoglalójából.

December 24-én összesen 196 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak: 

29 helyszínen tűzhöz riasztották őket, 22 esetben épület gyulladt ki, 167 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük.

Veszélyes szikrák

Több esetben egy-egy kipattanó szikra okozott tüzet. Ez történt Göncruszkán, ahol hajnali negyed kettőkor kéményből kipattant szikra miatt égett egy le egy családi ház. A tűzoltók eloltották a tüzet, de a ház lakhatatlanná vált, az ott lakó négy embert rokonoknál helyezték el.

Kályhából kipattanó szikra okozott tüzet hajnali háromkor Karoson is, egy ikerház egyik szobája égett teljes terjedelmében. A lakás lakhatatlanná vált, hat ember rokonokhoz került.

Nyíregyházán 

egy holttestet és egy korábbi, már kialudt tűz nyomait találták meg egy pincelakásban, 

ahol a kandalló melletti fotelen és a falon égés nyomait találták.

Villanyóra és kályha is okozott tüzet

Délután Törökszentmiklóson gyulladt ki egy családi ház villanyórája, a tűzoltóknak porral oltóval sikerült megfékezniük a lángokat. Az épület azonban fűthetetlenné vált.
Ugyanebben az időben egy biztosítékszekrény égett egy debreceni társasházi lakásban, egy embert kórházba kellett szállítani. A villanyóraszekrény égett egy esztergomi ötlakásos sorház egyik lakásában is, az oltás idejére tizenhét embernek kellett elhagynia az épületet.

Este nyolc körül egy adventi koszorú gyulladt meg Budapest XVII. kerületében egy családi ház nappalijában. A gyertyaláng átterjedt az asztalra és a székekre is. A tűz magától kialudt, tűzoltók szellőztették át az épületet.

Este negyed tízkor Derekegyházon, a Temető soron egy cserépkályhában történt kisebb robbanás, a XVI. kerület egyik lakásában kigyulladt a kályha, míg Gyöngyösfalun visszaáramlott a cserépkályhából a füst.

Szén-monoxid terjedése miatt hívták a tűzoltókat Kaposváron, Szentbalázson, Szolnokon, Budapest XI., XIX. és XXII. kerületében, Kutason és Pécsett. A mérgező gáz miatt heten kerültek kórházba.

Balesetekből sem volt hiány

Az OKF összefoglalója szerint több olyan közlekedési baleset is történt, ahol szükség volt a tűzoltók beavatkozására. Az M3-as autópályán hajnali háromkor egy személyautó utolért egy trélert vontató kisbuszt. A személyautó részben a tréler alá szorult, a tűzoltók egy órán keresztül dolgoztak, hogy szét tudják választani a járműveket.
Kecskeméten reggel fél hatkor személyautó és teherautó ütközött. A személygépkocsiba beszorult sofőrt feszítővágóval szabadították ki a tűzoltók. 
Ezek mellett kidőlt fák, letört faágak, elárasztott pincék, garázsok, udvarokba, házakba betört víz miatt hívták a tűzoltókat.

Ahogy az OKF írja, karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban ötszáz járművel. Riasztást követően százhúsz másodpercen belül elindulnak oda, ahol baj van.

A rendőrség összefoglalója szerint 

december 24-én a rendőrök 21 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, melyből 9 súlyos és 12 könnyű sérüléssel végződött.

A szolgálatot ellátó állomány összesen 84 személyt fogott el, közülük 11 embert az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 41 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten. 82 embert állítottak elő, köztük 44 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, és további 8 személyt ittas vezetés gyanúja miatt.

Nyitókép: a tűzoltóság gyakorlatán egy lakástüzet szimulálnak (Fotó: OKF/Facebook) 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cicologus
2023. december 26. 00:01
a kigyulladó villanyórák oka 99 százalékban az áramlopás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!