„Románia zászlaját sosem éreztem magaménak, a magyart annál inkább” – így motiválná az erdélyieket Varga Csaba hegymászó

2024. január 24. 21:13

Társai tragédiája után meghódította a gyilkos hegyet Pakisztánban Varga Csaba, aki teljesítményével és a nagyváradi magyar zászlóval üzen az Erdélyben élőknek, hogy ne asszimilálódjanak.

2024. január 24. 21:13
null
Klein Ron

Zsúfolásig telt teremben tartott élménybeszámolót a gyilkos hegy, tehát a 8125 méter magas Nanga Parbat megmászásáról Varga Csaba nagyváradi építész, akit hatalmas szeretet fogadott a Mathias Corvinus Collegiumban.

Az erdélyi expedíciós hegymászó előadásában áttekintette a 2023-as évét, ami a nagy pakisztáni siker mellett fájdalmas emlékeket hozott elő: két barátja, Győrffy Ákos és Suhajda Szilárd is életét veszítette. Utóbbi tragédiájáról ráadásul alig egy héttel azelőtt kellett nyilatkoznia, hogy elindult az expedícióra.

Majdnem elaludt a lefelé vezető úton

Elárulta, két társának halála elbizonytalanította, mekkora kockázatot ér meg, hogy feljusson a csúcsra, és megfogadta, tanul a történtekből, és ha kell, visszafordul.

Végül visszafordulnia nem kellett, ám a lefelé vezető úton már rettentően fáradt volt, a több mint 24 órányi mászás miatt alig tudott ébren maradni, ráadásul borzasztó hideg volt és a szél is erősen fújt. De sikerrel járt és egészségesen érkezett haza – nem úgy, mint az egyik lengyel mászó, aki felért a csúcsra, ott még viccelődött, szelfizett, nem sokkal később viszont rosszul lett, és már nem tudták megmenteni az életét.

Ezt is ajánljuk a témában

Az expedíció videós összefoglalójában látszott, amint a csúcson Varga Csaba felmutatta többek között a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és a székely lobogót is. 

Románia zászlaját sosem éreztem magaménak, a magyart annál inkább”

– szögezte le a sportember, aki tettével többek között arra szeretné motiválni az erdélyieket, hogy ne asszimilálódjanak, maradjanak magyarok.

Pakisztán olcsóbb, 3 millió forint egy expedíció

Nézői kérdésre elárulta, a legendás Erőss Zsolt kolozsvári előadása nagy hatással volt rá, ezért kezdett el komolyabban foglalkozni a hegymászással. Nem véletlenül Pakisztánba utazott először 8 ezer méter feletti csúcstámadásért: jóval olcsóbb, mint Nepál, ő az alaptábori ellátást veszi igénybe, az expedíció körülbelül 3 millió forintba került legutóbb.

„Ez olcsó expedíció volt, ezért mentem oda. Meg azért, mert meg akartam mászni a Nanga Parbatot” – mondta nevetve.

Varga Csabát az általános fizikai felkészülésről is kérdezték: napi 10-20 kilométer futás, valamint a szezonalitásnak megfelelő edzés, azaz télen jégmászás, terepsí, máskor sziklamászás, ultrafutás, túrázás. „180 kilométernyi futás után megtanulsz túllépni a holtpontokon” – tette hozzá. A fagyással kapcsolatos sérülésekről azt mondta, ő is visszafordult egyszer, mert nem érezte a lábujjait, most már a fűthető zoknik valamelyest segítenek ezen. De a legjobb, amit a hegymászó tehet, hogy gyors és erős, így minél kevesebb időt tölt a zord körülmények között – márpedig a körülmény általában zord.

Arra koncentráltam a Nanga Parbat csúcsán, hogy meglegyenek a videók, de nem volt benne semmi élvezetes. Rettentően fújt a szél és hideg volt

– mondta Varga Csaba, állításait a videofelvételek is alátámasztották, amelyeken elképesztő hangerővel süvített a szél.

A hegy lábánál Nagy-Britanniáról álmodoznak

Miután az MCC geopolitikai műhelyének meghívására tartott előadást Budapesten, beszélt a pakisztáni körülményekről is. Úgy látja, sokat fejlődött az ország az elmúlt években, főképp kínai pénzből, ám az Indiával szembeni ellentét érződik a mindennapokban, rengeteg a katona. Sőt, a helyiek büszkeségként élik meg, ha például a légierőnél dolgozhat valamelyik gyermekük. Mivel azok az európaiak, akikkel ők találkoznak, többségében gazdagok, úgy hiszik, a mi kontinensünk a Kánaán, főképp Nagy-Britanniában szeretnének letelepedni.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

***

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. január 25. 07:21
Az ősei büszkék lennének rá!
survivor
2024. január 25. 03:33
Rock 2 Gy.A. van. Itt az ÍRÓ publikál. A masik a halott mászó..
survivor
2024. január 25. 03:30
Zs.zs. Európai zászló ? Az melyik ? A kaukázusi, szerb, macedon,orosz,török , izlandi? A monacoi, a manxi, a román , olasz ? Az angol, német ,francia ? NINCS EURÓPAI ZÁSZLÓ...
survivor
2024. január 25. 03:25
Adrenalin függők. Drogosok. Miért nem ultramaratonisták ? Ha nem bírja, nem fagy/fullad meg. Esetleg elájul.... Bárhol megállhat pihenni. Mehet vele orvos....stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!