Lesújtott a médiahatóság Balázsékra: rasszista viccelődés miatt kell fizetniük

2024. május 02. 12:33

A testület az emberi méltóság sérelme miatt 300 ezer forint, míg a kirekesztés miatt 500 ezer forint bírságot rótt ki a Radio Plus Kft.-re.

2024. május 02. 12:33

Nyitókép: Facebook

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint pályázatot hirdetett január 26-án a Médiatanács a Budapest 88,1 MHz-es rádiós frekvencia használatára, ugyanis a jelenlegi médiaszolgáltató, az InfoRádió Kft. jogosultsága tizenkét év után lejár. A Médiatanács az egyedüli pályázó InfoRádió Kft.-t hirdette nyertesnek, amelynek a határozat kézvételétől számított 45 napja van a hatósági szerződés megkötésére – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a Médiatanács lezárta a március 5-én indított közigazgatási hatósági eljárást is, és megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám január 15-én sugárzott adása megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket.

Ebben az adásban a műsorvezetők afrikai származású vendégük, Musimbe Dávid Dennis kárára élcelődtek, és a bőrszínt a rabszolgasággal hozták összefüggésbe.

A műsorvezetők a rasszizmust humorforrásként használták. A származására tett objektíve bántó, lekezelő megnyilvánulások megbélyegezték az afrikai közösséget, a műsorszám a fekete bőrűek kisebbrendűségére utaló tartalmat hordozott – írták.

Úgy fogalmaztak, az, hogy a bőrszínt a műsorvezetők összekapcsolták a rabszolgasággal, alkalmas volt egy egyértelműen azonosítható csoport egészével szembeni sztereotip gondolatok kialakítására és felerősítésére, ezáltal kirekesztésre is.

A testület az emberi méltóság sérelme miatt 300 ezer forint, míg a kirekesztés miatt 500 ezer forint bírságot rótt ki a Radio Plus Kft.-re.

Mivel a méltóságsértő és kirekesztő médiatartalom kárt okozott a demokratikus nyilvánosságban, a Médiatanács a médiaszolgáltatót a jogsértések tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

Nem először marasztalta el Balázsékat a hatóság

A Rádió 1 műsorával szemben rendszeresek az NMHH-hoz érkező bejelentések. A Médiatanács több esetben nem indított vizsgálatot, de szép számmal hoz elmarasztaló határozatot is Balázsékkal szemben. A legújabb, rasszista megnyilvánulás miatt kiszabott büntetést megelőzően Balázsék pozitívan mutatták be a kábítószer-fogyasztást. Az október végén sugárzott adásban egy Amszterdamból betelefonáló hallgatóval beszélgettek élő adásban, aki arról számolt be, hogy éppen füves cigarettát szív.

Ezt is ajánljuk a témában

A műsorvezetők érdeklődéssel hallgatták a beszámolót, majd kérdezgetni kezdték az egyébként fuvarozóként dolgozó férfit, hogy még több információt szerezzenek az állapotáról, és megdicsérték a szerkesztőasszisztenst, amiért egy ilyen szórakoztató betelefonálót, ahogy mondták, egy „igazi gyöngyszemet” kapcsolt adásba.

Egy bátor ember, aki a sonkás-sajtos toast helyett csütörtök reggel valami mást választott

 – kommentálták Balázsék a nem mindennapi bejelentkezést.

A kábítószer-fogyasztás bemutatásával a műsor megsértette a „műsorszámok korhatári kategóriába sorolása és sugárzási időpontjaira” vonatkozó törvényi előírásokat.

A korhatár-besorolással kapcsolatos NMHH vizsgálatok és a Médiatanács elmarasztaló döntései egyébként rendszeresek: a már lezárt vizsgálatok alapján tavaly szeptember és idén január között minden hónapra jutott legalább egy olyan adás, amely miatt bírságot szabott ki a hatóság.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. május 02. 19:25
Utálom ezeket. Jó hogy a szarrágó pondró már elment innen, helyette jött a víziló kanca. Mocskolódó szarháziak!
hoci74
2024. május 02. 15:48
Nevetséges, szánalmas, izzadságszagú... Konkrétan hallottam azt az adást, ment a röhögés, adok kapok,kegyetlen jó műsor volt...ennek a fingreszelő hatóságnak azonnal véget kell vetni. Kik ezek,teeee???? Mit hallgassunk? Református FM, Balog Zoltánt, somolyogva a Sándor palotában???? Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Nevetséges, gyakorlatilag egy standup műsor volt bazzeg....
FeketeFehér
2024. május 02. 15:47
Óriási szerencsének tartom, hogy a médiahatóság a podcastek és youtube videok esetében semmiféle tartalmi szabályozásra nem jogosult.
Karbantartó9
2024. május 02. 14:40
A legócskább kis seggdugasznak tartom balázst, de a megállapításikban semmi problémás nem volt. A történelem az történelem, kár elhazudni. Rabszolgák voltak, feketék voltak. szólhatott volna fehér rabszolgákról is történelem, de nem így lett. Jöhetettek volna az afrikai hódítók elvinni a fehér németeket, spanyolokat, angolokat, de valamiért fordítva lett. Miért is? Nabazd+ ezt sem lehet kimondani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!