A Ferencváros nemzeti ügy

2020. július 15. 23:20

Tavaly felkerült a harmadik csillag a zöld-fehér mezre, idén pedig huszonnégy év után először duplázni is tudott a csapat. Orosz Pált, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük a sikerhez vezető út viszontagságairól, a B középről, valamint a Fradi és a hazai politika kapcsolatáról.

2020. július 15. 23:20
null

Kereki Gergő interjúja a Mandiner hetilapban.

Mondhatjuk, hogy az ön karrierjében és a Ferencváros modern kori történetében is ez az eddigi legsikeresebb időszak?
A Fradi modern kori történetében minden bizonnyal… Nehéz azonban elvonatkoztatni a klub teljes történetétől, ahol azért mégiscsak találunk egy 1965-ös vvk-győzelmet. Akkor a Ferencváros – többek között az édesapámmal a csapatban – Fenyvesi Máté góljával megverte a Juventust, és ezzel Európa csúcsára is feljutott. Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, mennyire megváltozott azóta a futball. Üzletté vált, ahol egy olyan világbrand, mint a Juventus, nem reális ellenfél számunkra. Az az időszak már sosem jön vissza, most olyan elvárásokat kell magunk elé állítani, amelyek reálisak. Mindig is azt mondtam, a Ferencvárosnak az Európa-­liga-főtábla és a mindenkori bajnoki cím a cél. Nem volt könnyű, de sikerült elérni, a saját karrierem szempontjából így mindenképpen a legsikeresebb időszakot élem.

Ilyenkor jön meg az ember étvágya.
Igen, mondjuk is viccesen: a következő megálló a „Harminckettesek tere”. De komolyra fordítva a szót, a kettős terhelés mindig nagy kihívás, a Fradira ráadásul a bajnokságban is minden csapat külön utazik, főleg, ha bajnokként érkezünk a meccsre.

Reális az a domináns pontkülönbség, amellyel a Vidi előtt végzett idén a csapat? Kétszereplős vagy inkább Fradi-­hegemón a magyar bajnokság jövője?
Nincs olyan csapat, amely mindig megnyeri a bajnokságot, de nekünk minden évben ez a célunk. Ha sikerül, az remek visszaigazolás az egész csapatnak, a stábnak és mindenkinek, aki ezért dolgozik.

Pontosítsunk egy kicsit: használna vagy ártana a csapat nemzetközi eredményeinek egy erősebb verseny az első helyért?
Nekünk kifejezetten jó lenne, ha lenne még egy-két erősebb csapat a Fehérváron kívül, ami a bajnokságot is erősebbé tenné. Nem akarok ezzel senkit megbántani, de az elmúlt két év dominanciája egyértelmű. Mi szereztük a legtöbb győzelmet (23), mi kaptunk ki a legkevesebb alkalommal (3), mi lőttük a legtöbb gólt (58), és mi kaptuk a legkevesebbet (24). A Mezőkövesd elleni meccsel már 54-nél tart a hazai veretlenségi sorozatunk, az előző idényben megszerzett 76 pont rekordállítás volt. De különösen büszke vagyok az idén megkapott fair play díjra, ami a legkevesebb kapott sárga és piros lapot jelenti. Nyilván nem tudunk és nem is akarunk azzal foglalkozni, hogy a többi csapat miként szedi össze magát, de a Ferencváros és a magyar labdarúgás érdeke egy erős NB I.

Minden téren egybeesik a Ferencváros és a magyar foci érdeke?
Kétmillió szimpatizánsunk van egy tízmilliós országon belül, és akkor nem is szóltam a határon túli magyarokról. Bár ha kinézünk az ablakon, látjuk a bajnoki címek zászlóit a stadionban, ez a támogatottság nem csak az eredmények miatt van. Szerintem ha valaki predesztinálva van arra, hogy a nemzet csapata legyen, az a Ferencváros!

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!