Képes-e a baloldal élni a lehetőséggel?

2020. július 29. 18:31

2020. július 29. 18:31
Dúró József

Számos elemző leírta már, hogy a baloldalnak ma Magyarországon kevéssé sikerül saját témát találnia. Ez részben azért van így, mert jó pár hagyományosan baloldali témát – tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj eltörlése, rezsicsökkentés stb. – a Fidesz magáévá tett. Ráadásul mintha a hazai ellenzék nem tudna kiszakadni a szimbólumok vagy inkább ideológiák világából: olyan ügyekbe áll bele, amelyek kevés embert, döntően a saját törzsszavazóikat mozgatják meg, ezáltal pedig képtelenek új – elsősorban a kormánypártokra voksoló – szavazót szerezni.

Ez a helyzet borulhat meg most az Index hírportál körüli hercehurcával. Tiltakozásokat, tüntetéseket persze eddig is szervezett a baloldali ellenzék, de kevés olyat, amely nagyobb tömeget volt képes megmozgatni, ráadásul a bizonytalan és/vagy kormánypárti szavazók egy része számára is fontosnak bizonyult. Lényegében egyetlen ilyen széles tömegeket megmozgató, részben a fideszeseknek is jelentős ügybe tudtak belekapaszkodni az utóbbi tíz évben: 2014-ben az internetadóba. Ezt leszámítva elsősorban vagy a saját tábornak politizáltak, vagy szűk rétegeket érdeklő témákat tűztek napirendre. 

A baloldalnak tehát kapóra jött az Index ügye, hiszen így végre olyan témában nyilvánulhatott meg, amely sokakat érint. Jó kommunikációval és szervezéssel akár még a Fidesztől is képes lehet szavazókat szerezni – természetesen nem a legelszántabbakat. Ugyanakkor megvan a helyzetnek az a veszélye is, hogy amennyiben ezt az ügyet sem tudja számára megfelelően hasznosítani, a szavazók még inkább cselekvőképtelennek fogják tartani, mint a koronavírus-­járvány idején.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!