Fiola és Schäfer könnyei, a felrobbanó Puskás Aréna – elemzés a magyar EB-szereplésről

2021. július 15. 07:11

Az Európa-bajnokság halálcsoportjából kis híján továbbjutott Marco Rossi válogatottja. Összefoglalónk.

2021. július 15. 07:11
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

Az Európa-bajnokság előtt – akár bevalljuk, akár nem – féltettük a magyar válogatottat. Hiszen amit Marco Rossi az előző szűk egy év alatt felépített (a Nemzetek Ligájában csoportelsőként jutottunk fel az A csoportba, a világbajnoki selejtezőn kis híján megvertük a Lewandowskival felálló lengyeleket, és az elmúlt egy évben csupán az oroszoktól szenvedtünk vereséget), az Eb-n könnyen össze is omolhatott volna. Előre tudtuk, az ember mégis összerezzent, akárhányszor olvasta az F csoport összetételét: a világbajnok Franciaország, az Európa-bajnok és Nemzetek Ligája­győztes Portugália, valamint a négyszeres világbajnok Németország várt a mieinkre a részben hazai rendezésű kontinensviadalon.

Szoboszlai és Kalmár nélkül – ám Rossi nem ijedt meg
S hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzetünk, a tavaly decemberben Salzburgból Lipcsébe igazoló Szoboszlai Dominikra – aki már az ősz nagy részét is beinjekciózva játszotta végig – makacs szeméremcsont-gyulladása miatt nem számíthatott a szövetségi kapitány, pedig éppen az ő érdekében halasztotta az utolsó pillanatra, június 1-jére a végleges Eb-keret kihirdetését.

Szoboszlai kiesése mellett a másik irányítónkról, Kalmár Zsoltról is le kellett mondania a kapitánynak, a Dunaszerdahely labdarúgója ugyanis az Andorra elleni vb-selejtezőn súlyos térdsérülést szenvedett. Pedig a középpályás remek formáját bizonyítja, hogy az Eb előtt a szlovák élvonal, a Fortuna Liga legjobb játékosának választották.

Marco Rossi már az ezt megelőző időszakban sem ijedt meg a zűrös helyzetektől, korábban is válogatott be olyan játékosokat, akiket a közvélemény alig ismert. Gondoljunk a vajdasági születésű Könyves Norbert debütálására, aki szülőhazájában, Szerbiában szerzett győztes gólt a Nemzetek Ligájában, vagy éppen Szalai Attilára, aki úgy játszott le 51 bajnokit Mezőkövesden, hogy szinte észre sem vettük, Rossi azonban kiemelte. A még mindig csak 23 éves védő mostanra a török sztárcsapat, a Fenerbahçe közönségkedvence, aláírásáért fél Európa sorba áll, a Premier Leauge-ben (Leicester City), a La Ligában (Atlético Madrid) vagy éppen a Serie A-ban (Lazio) is tárt karokkal várnák. Nem csoda, hogy a Fener is megkéri az árát, a hírek szerint 20 millió euró a tárgyalási alap. Jelzésértékű, hogy a magyar futball legdrágább játékosa, Szoboszlai Dominik az év végén 25 millió euróért kelt el.

Schön Szabolcs: Rám tört a sötétség…
S itt kanyarodunk rá az Európa-bajnokságra. A telt házas első mérkőzésünkön az a Schäfer András örökölte meg a karmesteri pálcát Szoboszlai és Kalmár kiesése után, aki fiatal kora ellenére a DAC-ból kirobbanthatatlan, ám a széles közvélemény alig ismerte. Marco Rossi is csupán a pandémia miatti szünetet követő első mérkőzésen, a Törökország elleni Nemzetek Ligája-találkozón dobta a mély vízbe. Igaz: ezt követően hosszabb-rövidebb ideig állandóan számított a játékára, sőt Schäfer az Eb előtti utolsó meccsen, Ciprus ellen győztes góllal jelezte: készen áll akár a komolyabb feladatokra is.

Portugália ellen Marco Rossi a már korábban is bevált, ötvédős rendszert alkalmazta, előttük a rendkívül magabiztos, futszalos múlttal is bíró Nagy Ádám szűrte meg a támadásokat, mellette a már klubjában, az eszéki NK Osijekben is remek formát mutató Kleinheisler László robotolt. Schäfer pedig, ha lehetőség nyílt rá, jó passzokkal próbálta kiszolgálni a villámléptű Sallai Rolandot, valamint a kiváló fizikai adottságú Szalai Ádámot.

Portugália ellen 84 percig igazi közösséget alkotva küzdöttek a játékosok a pályán”

Ahogy mondani szokták, az Európa-bajnok ellen teljesen felnőttünk a feladathoz, a közönség élvezte, hogy egy utolsó leheletéig küzdő magyar csapatot lát a világsztárok ellen. A második félidőben kis híján felrobbant a Puskás Aréna, amikor a 80. percben két csere, Nego Loïc és Schön Szabolcs összehozott egy magyar gólt. Még úgy is, hogy a Dallas újdonsült játékosa lesről talált a hálóba. A fiatal támadó utólag így kommentálta a döntést: „Rám tört a sötétség, amikor láttam, hogy a bírók nem adták meg a gólomat.”

Mindenesetre ez az intermezzo észhez térítette Ronaldó­é­kat. Nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak, s bár rendkívül szerencsésen szerezték meg első találatukat – egy Szalai Attiláról lepattanó labdát nyalábolt kapura Raphaël Guerreiro, a gyengécske lövés még Orbán Willi lábán is irányt változtatott, és úgy került a hálónkba –, ezt követően CR7 egy duplával kivégzett minket.

Már az első meccs után azt mondhattuk: szégyenkezésre semmi okunk, hiszen csapatszinten remekül játszottunk, 84 percig igazi közösséget alkotva küzdöttek a játékosok.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Kylian Mbappé többet ér, mint a teljes magyar válogatott
A Franciaország elleni találkozó kapcsán évtizedek múltán is egy játékost emlegetünk majd: Fiola Attilát. Hőség ide vagy oda, a varázslatos hangulatú mérkőzésen a Mol Fehérvár Tolna megyéből származó játékosa (Szekszárdon született, Pakson mutatkozott be az élvonalban) bal oldali védőt játszott, és azzal tette fel a koronát az önfeláldozóan küzdő magyar csapat első félidei teljesítményére, hogy a Sallai Roland által elé pörgetett labdával pimaszul betört a két világsztár védő, Raphäel Varane és Benjamin Pavard közé. Higgadtan megvárta, amíg Hugo Lloris elfekszik, és csatárokat megszégyenítő magabiztossággal szerzett Magyarországnak vezetést.

Nem véletlen, hogy a 31 éves védő, akire amúgy nem jellemző az elérzékenyülés, könnyeivel küszködve élete legszebb napjának nevezte azt a szombat délutánt. Emlékeztetett: bár számos sorscsapás és sérülés érte az utóbbi években, az ő esete is bizonyítja, hogy „a sors hosszú távon döntetlenre játszik”.

Kleinheisler nem kevesebb mint 10,8 kilométert futott a meccsen”

A váratlan találat után a magyar játékosok és szurkolók örömükben, a franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps dühében csapott a levegőbe – majd a kispadra. A második félidőben egy lepattanó labdából egyenlítettek ugyan a franciák, ez volt az a mérkőzés, amely után a magyar válogatott az egész világ csodálatát kiváltotta. A PSG sztárjának, Kylian Mbappénak szinte alig akadt értékelhető megmozdulása, olyan jól lezárták a területet a mieink, Karim Benzema is csak szenvedett; s ha mindehhez hozzátesszük, hogy a mértékadó Transfermarkt adatai szerint Mbappé egymaga többet ér (160 millió euró), mint a magyar válogatott teljes kerete, még világosabb, mekkora bravúrt hajtott végre Kleinheisler László és a csapat. Jelzésértékű: hiába a francia világsztárok, az NK Osijek vörös hajú motorja lett a mérkőzés legjobbja, aki nem kevesebb mint 10,8 kilométert futott a meccsen.

Miért van szükség az „öreg” Szalaira?
Ezt követően a 2016-os Eb-hez hasonló futball-láz alakult ki Magyarországon. Sokan azt sem tartották kizártnak, hogy a portugálokat ugyan 4-2-re verő, Franciaországtól 1-0-ra kikapó, közel sem csúcsformában lévő németek ellen München­ben is lehet esélyünk. A mérkőzés végül varázslatosan alakult számunkra: a franciák elleni meccsen sérülés miatt csupán fél órát játszó Szalai Ádám visszatért, és Sallai Roland beadását már a 11. percben Manuel Neuer kapujába fejelte. 

Szalai Ádám a legfontosabb mérkőzéseken mindig a legjobbat nyújtja”

Itt érdemes kitérni a Mainz játékosára, hiszen Szalai igencsak megosztó tagja a válogatottnak. Sokan öregnek és lassúnak titulálják, ám nem lehet nem észrevenni: a legfontosabb mérkőzéseken mindig a legjobbat nyújtja (emlékezzünk az öt évvel ezelőtti Eb nyitó találkozójára, az osztrákok elleni góljára). Nemcsak a pályán, az öltözőben is igazi vezér – erről a fiatalabb játékosok órákat tudnának mesélni, de maradjunk az Izland elleni pótselejtezőnél, amelynek szünetében felbecsülhetetlen volt Szalai Ádám motivációs beszéde. A többit ismerjük…

Marco Rossi apai ölelése
Visszatérve a Németország elleni csoportmeccsre: mivel nekünk kizárólag a győzelem jelentett volna továbbjutást, elképesztő volt látni, ahogy Havertz egyenlítő gólját követően (szegény Gulácsi…), egy Szalai Ádám–Schäfer-összjáték után rögtön vissza tudtuk venni a vezetést (egészen pontosan Sané lökte a labda irányába a DAC játékosát, aki estében fejelt gólt). Korábban ez sem volt ránk jellemző.

Az átkozott 84. percben (mikor is szereztek vezetést a portugálok ellenünk?!) Leon Goretzka egyenlített, de elkeseredésre semmi ok. Még Schäfer Andrásnak sem, akinek zokogó fényképe bejárta a világsajtót – és aki az Uefa.com és az InStat Football értékelése alapján a magyar válogatott legjobb teljesítményét nyújtotta az Európa-bajnokságon. Nem csoda tehát, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány apaként szorította magához az Európa-bajnokság magyar felfedezettjét…

Nyitóképen: Fiola Attila gólja a Magyarország–Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában június 19-én. Fotó: MTI / Illyés Tibor

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libsimentes_övezet
2021. július 15. 18:06
orbán wilin elment két meccs, nem olyan nagy ász mint próbálják eladni
Búvár Kund
2021. július 15. 11:25
Hatalmas "ellenszélben", a pályán és a pályán kívül is amivel meg kellett küzdenie a srácoknak, helyt állt válogatottunk! Büszkék lehetünk, és vagyunk is rájuk! Gratulálok! De mindenkit óva intek, szurkolót és játékost is, hogy maradjunk, maradjatok a földön. Ha elmúlnak az "ünnepek" kérem ne köpködjetek a fiúkra, az első nem várt eredmény után!. Ez a válogatott még mindig "csak" épül. Ez az eb, egy nagyon jó, és nagy lépés volt affelé, hogy megtanuljuk, senki sem legyőzhetetlen, és bárki, még a világbajnok ellen sem szabad feltartott kézzel pályára lépni! Akarattal, és küzdőképességgel, bárkivel felvesszük a versenyt 1 meccsen. Lehet ötből, háromszor kikapunk tőlük, de nekünk arra a kettőre kell odatenni mindent, amikor legyőzzük őket! Hajrá magyarok! Köszönjük ezt a 3 meccset!
Pelso j.
2021. július 15. 08:45
Egy elemzésnek tartalmaznia kellene számokat is, a felekészülés elejétől a bér és bérjellegű kiadások, dologi-tárgyi költségek, bevétel, egyenleg.
kovászos cipó
2021. július 15. 08:01
Nő létemre sose érdekelt túlzottan a futball, nem sokat konyítok hozzá. Most viszont lelkesen végigszurkoltam a mérkőzéseinket és nagyon büszke vagyok a harcos magyarokra! Köszönöm, Csapat! Köszönöm, Rossi úr! Köszónöm, magyar drukkerek! És végül: köszönöm, Olaszország! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!