Brüsszeli egyezség: „ez egy tűzszünet, nem pedig a béke” – MANDINER PODCAST

2020. december 11. 15:04

Megszületett a megállapodás a jogállami mechanizmusról, az uniós pénzek kifizetését egyelőre nem kötik a jogállamisági kritériumok betartásához. Ha azonban az EU Bírósága az uniós joggal összeegyeztethetőnek ítéli az új büntetési eljárást, akkor újra forró téma lesz a jogállamisági vita.

2020. december 11. 15:04
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Hamar, már csütörtökön, az EU csúcstalálkozó első napján átvitte a megegyezést Magyarország, Lengyelország, illetve az EU25-ök között a német elnökség. Nem volt hova továbbtolni a megegyezést: azonnal egységre kellett jutni a tagállamoknak ahhoz, hogy január elsejétől elindulhasson a hétéves költségvetés és megkezdhesse pénzügyi segélyezését az új uniós helyreállítási alap.

A csütörtöki egyezség értelmében az uniós pénzek kifizetését nem teszik függővé a jogállamisági kritériumok betartásától, de a jogállami mechanizmus hatályba léptethetőségéről rövidesen az Európai Unió Bírósága dönt. Rövid vagy hosszútávú diplomáciai győzelmet aratott-e tehát a magyar-lengyel tandem?

Vendégünk: Gyévai Zoltán, a brüsszeli BruxInfo főszerkesztője.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GenusGeno
2020. december 12. 08:20
Nem is értem, már tavasszal megmondta a dzsipó, hogy kikerült mindenből a jogállamisági kritérium. Hülye Brüsszel minek rugózik rajta, mikor kikerült?:)
kortárs
2020. december 12. 00:25
Ez egy nagyon gyenge elemző. Nem tűnt fel neki, hogy a Pol-Hun szövetségnek sikerült a jogállamiságot leszűkíteni eus pénzekre? Tehát foximaxi epeömlés miatt nem lehet majd népi ülnökösködniük a libsikomcsiknak! De ismerjük a Bruxinfót, egy micsok libsi szócső, kevés szürkeállománnyal.
egyvilág
2020. december 11. 20:35
A EU-s jogállamisági vita lényeglátó elemzése: https://egyvilag.hu/index.shtml#movseu Azóta történt már a "kompromiusszum" - és elég jól bejött az írás jóslata.
Harangláb
2020. december 11. 19:29
A háborúnak valóban nincs vége, tehát az igaz, hogy ez még cdak tűzszünet, ugyanakkor lényefesen szűkült a kör, hogy milyen fegyverekkel lehet tovább harcolni, és ez fontos!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!