A Katyusát fogják játszani az orosz himnusz helyett az olimpián

2021. február 08. 17:46

A Katyusa himnuszt helyettesítő használatára kért engedélyt a NOB-tól az Orosz Olimpiai Bizottság.

2021. február 08. 17:46
null

Az Orosz Olimpiai Bizottság azzal a kéréssel fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), hogy a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák el azokon az olimpiai játékokon, amelyeken az orosz himnusz használatát betiltották. Ezt Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke – olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi kardvívó – jelentette be újságíróknak hétfőn Moszkvában.    

„Elküldtük javaslatunkat és most választ várunk a NOB-tól. Nem ég a ház, a döntés meghozatalához elegendő idő áll rendelkezésre” – mondta.    

A Katyusa himnuszhelyettesítő használatára január közepén az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tagozata tett javaslatot.    

„Ez egy hazafias dal, amelyet nemcsak Oroszországban, de nemzetközileg is ismernek, és a gyerekek is szeretik. Ezért ezt a dalt terjesztjük elő mérlegelésre az Orosz Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának” – jelentette ki akkor az ugyancsak olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardozó, Szofja Velikaja.    

A Katyusa hangozhat fel az orosz himnusz helyett a május-júniusi rigai jégkorong-világbajnokságon is.

Erről az elképzelésről – az orosz hírügynökség korábbi értesülése szerint – a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a március 15-ei tanácsülésén tárgyal. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, melyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg. A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat.

A CAS-döntés értelmében az oroszok az idénre halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében. 

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt. A Katyusa népszerű dal a második világháború korából, amely egy lányról szól, aki visszavárja kedvesét a távoli határvidékről. A Katyusa női nevet kapta a Vörös Hadseregnek az először ezekben az években bevetett reaktív sorozatvetője is.

(MTI)

Fotó: YouTube

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2021. február 09. 13:24
A NOB játsza el a Katyusát, az oroszok meg a sztálin orgonán szolgáltatják hozzá a kiséretet.
fran
2021. február 09. 12:08
Nem a himnusz van betiltva, hanem nem mint Oroszország indulhatnak. Így nem használhatják a nemzeti lobogójukat és himnuszukat. Nyilván ez játék is a szavakkal. Nekem az a bajom a Katyusával, hogy a Vörös Hadsereg nem csupán ellenségünkvolt a világháborúban, ami a háborúk velejárója, de itt maradtak több mint 45 évig. A megszállás nem olyan mint egy tisztességes háború. Ráadásul 56-ban, amikor elkezdett kivonulni a Vörös Hadsereg, akkor nyugati beleegyezéssel fordulhattak vissza. S onnantól a nyugati hatalmak ugyanolyan felelősek az országunk megszállásáért.
Tibesz26
2021. február 09. 10:03
katyusha a sátán zenéje inkább az orosz himnuszt tennék be a katyusha helyett
Finnugor
2021. február 09. 05:39
Ekkora baromságot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!