Döntött a NOB: olimpiai élményt Budapestnek!

2023. október 13. 14:45

Új, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozat egyik helyszínéül választotta a magyar fővárost a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó Bizottsága.

2023. október 13. 14:45
BACH, Thomas

Az Olympic Agenda 2020+5 reformprogram egyik kulcsfontosságú projektjének számító olimpiai kvalifikációs sorozat a négy sportág legjobb sportolóit hozza össze egyetlen városi parkban, fesztiválszerű, élettel teli környezetben. Ezek a négynapos, kompakt események a sportot, a művészetet, a zenét és a kultúrát ötvöző, magával ragadó olimpiai élményt nyújtanak majd a sportrajongóknak. A sorozat sanghaji viadalát a Huangpu folyó partján rendezik meg 2024. május 16. és 19. között, a budapesti állomásra pedig június 20-23. kerül sor a Ludovika Campuson. A magyarországi zárónap egybeesik az Olimpia Napjával (Olympic Day), az ötkarikás mozgalom ünnepével, amelyet minden évben június 23-án tartanak meg, s amely jövőre a 2024-es párizsi kvalifikációs időszak végét is jelenti.A kétrészes sportkavalkád rendkívül fontos lesz a 2024-es olimpiai kvalifikáció szempontjából a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás versenyzői számára. A párizsi kvóták legalább fele Sanghajban és Budapesten talál gazdára 464 versenyző között.

Thomas Bach elnök: Budapest és Sanghaj tökéletesen illik a NOB koncepciójába!

A NOB elnöke, Thomas Bach (képünkön) elmondta: „Az olimpiai kvalifikációs sorozat izgalmas lehetőséget kínál a sportolók számára, hogy kijussanak a 2024-es párizsi olimpiára. Nagyvárosok vibráló helyszínein, lelkes szurkolók előtt mutathatják meg tudásukat. Sanghaj és Budapest tökéletesen illeszkedik az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójába: ideális hátteret biztosít az olimpiai mozgalom új, izgalmas fejezetéhez. Ez a két esemény felejthetetlen olimpiai élményt ígér mind a sportolóknak, mind pedig a szurkolóknak, az pedig, hogy mindez az Olimpia Napján fejeződik be, csak fokozza az ünnepi hangulatot.”

Az olimpia a világ egyik legnagyobb érdeklődést vonzó sporteseménye, mégis folyamatosan fenn kell tartania a figyelmet, és tennie kell a népszerűsége fenntartásáért, növeléséértnyilatkozta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A NOB és természetesen a MOB számára is nagyon fontos, hogy megszólítsa a fiatalokat, hogy az olimpiai mozgalom támogatói között tudhassa őket. Ennek egyik eszköze lehet a jövő júniusi olimpiai kvalifikációs esemény, amely újfajta olimpiai élményt kínál majd a sportolóknak és a szurkolóknak is világszerte. 

Nagy megtiszteltetés, hogy a NOB felkérte Budapestet az eseménysorozat utolsó helyszínéül,

 hiszem, hogy fővárosunk gyönyörű és méltó hátteret nyújt majd ennek az eseménynek, s hogy a hazai szurkolóknak segít még inkább ráhangolódni az olimpiára. Mindehhez természetesen szükség van a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének jóváhagyására és támogatására is, ennek érdekében közgyűlési tájékoztatót hívtunk össze, bízom a tagság támogatásában.”

GYULAY Zsolt; SCHMIDT Ádám
Schmidt Ádám sportállamtitkár és Gyulay Zsolt MOB-elnök újabb fontos eseményt jelentett be 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív)

Schmidt Ádám: A NOB felkérése újabb elismerés hazánknak!

Az eseményt várhatóan kiemelt médiaérdeklődés és figyelem (12-15 ezer látogatót várnak a helyszínre) kíséri majd, hiszen az említett négy sportágban ez az utolsó nagy megméretés. A nemzetközi közvetítés és online streaming révén a Budapestről készült felvételeket több tízmillió néző láthatja világszerte.

„Magyarország számára nagy lehetőség, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat házigazdája lehet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felkérése újabb elismerése annak, hogy hazánk az elmúlt időszakban kiemelkedő színvonalon szervezett meg jelentős nemzetközi sporteseményeket – hangsúlyozta Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. A verseny nagyban hozzájárul a hazai sportágfejlesztéshez, ráadásul olyan sportágakról van szó, amelyek nagyon népszerűek a fiatalok körében, így általuk még inkább népszerűsíthetjük a sportolást, a mindennapos testmozgást. A Sportért Felelős Államtitkárság minden szakmai támogatást megad, hogy ismét a legmagasabb színvonalon rendezhessünk meg egy kiemelkedő eseményt és mindenben együttműködünk a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a kiemelt nemzetközi sportesemények szervezéséért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel. Fontos megemlíteni, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat által 

tovább nő hazánk nemzetközi elismertsége a sportszervezés területén, és bizonyítjuk, hogy a klasszikus értékeink megtartása mellett nyitottak vagyunk az innovációra és a sportpaletta színesítésére.”

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2023. október 14. 01:04
az olimpizmus szégyene, hogy ebben a négy sportágban versenyeket tartanak az olimpián.
Akitlosz
2023. október 13. 22:32
A sarcokat meg emeli a kormány.
SandorL
2023. október 13. 20:37
Na fegyor a gelencser allamferfival egyutt kap idegosszeroppanast?
Tommaso
2023. október 13. 19:11
Ugye emléxünk még a népszavazásra? Olimpiaügyben a magyar nép, sőt ORBÁN is már döntött. Úgy, hogy ne legyen olimpia. Orbán azzal, hogy gyáván megfutamodott a szavazás elől. De tudjuk, Orbán magasról szarik a magyar nép (véleményé) re. Lopakodó olimpiát szervez, pedig ebbe a gazdaságilag nálunk kétszer olyan erős Görögország is belebukott anno. Magyarország. azt ugyan bizonyította, hogy magas színvonalon tudunk világversenyeket rendezni. Egyszerre egyet, De egy Olimpia olyan, mintha egy időben, egy helyen, 35 sportági világbajnokság zajlana. Erre az ország semmilyen szempontból NEM ALKALMAS. Ha nem állítjuk meg a felcsútii Arturo Ui-t, Orbán megalomániája csődbe viszi kis hazánkat. Az orbánszolga szilvarozsa ugyan megpróbálta cáfolni az állításaimat, de kudarcot vallott. Egyetlen érv sem jutott eszébe. Ez nagyon égő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!