Afganisztánból kimenekítettek érkeztek Belgiumba

2021. augusztus 23. 13:40

Az egyik gép Kabulból, a másik Iszlámábádból érkezett.

2021. augusztus 23. 13:40
null

A Belga sajtó tájékoztatása szerint az Air Belgium belga légitáraság, valamint a belga haderő személyszállító repülőgépe a késő délelőtti órákban érkezett Belgiumba a pakisztáni fővárosból. Az utasokat rendőri kísérettel szállították a repülőtér közelében található laktanyába, ahol személyazonosságukat ellenőrizték, és orvosi vizsgálatot, valamint koronavírus-tesztet végeztek rajtuk. A beszámolókban kiemelték: az illetékes védelmi, hírszerző és biztonsági szolgálatok szintén mélyreható ellenőrzést végeznek az érkezők esetében.

A tervek szerint a nap folyamán további

két repülőgép érkezik evakuált civilekkel Afganisztánból, egyik az ország fővárosából, Kabulból, a másik Iszlámábádból.

A négy repülőgépen összesen mintegy négyszáz, korábban Afganisztánban dolgozó belga állampolgárságú civil, családtagjaik, valamint segítőik érkeznek Belgiumba – közölték.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök előzőleg elmenekült az országból.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repteréről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat, és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket. A kabuli légi kikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Amerikai tengerészgyalogság/Nicholas Guevara őrvezető

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Solnes
2021. augusztus 23. 19:22
Lehet a látásommal van a baj, de én magyar gépet látok, sőt egy magyar katonát is. Jobbra a keréknél.
Solnes
2021. augusztus 23. 19:21
Lehet a látásommal van a baj, de én magyar gépet látok, sőt egy magyar katonát is. Jobbra a keréknél.
barnabibambi
2021. augusztus 23. 16:44
A balga belgákhoz is megérkezett a vérfrissítés úgy is már teljesen szellemileg is leépültek mint ahogy a nyugat mindenütt!
makám
2021. augusztus 23. 15:54
a nató szövecscssségesek' nem tudtak adni egy lépcsőskocsit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!