Klein Dávid és Suhajda Szilárd újabb nyolcezres hegycsúcs megmászására készül

2021. augusztus 24. 16:49

A Föld hetedik legmagasabb hegycsúcsa, a Nepálban található 8167 méter magas Dhaulagiri megmászását tűzte ki célul a két hegymászó.

2021. augusztus 24. 16:49
null

Az Eseményhorizont csapata kedden az MTI-vel közölte: a Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 mászópárosa szeptember 1-jén repül Budapestről Katmanduba, és várhatóan két hónapot tölt majd a Himalájában.

A csúcsmászás az akklimatizációs időszakot követően, október elején várható.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd ezúttal is „tiszta eszközökkel”, mesterséges oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül próbál majd feljutni a csúcsra.

A környezettudatos expedíció a sportszerű hegymászás értékeire és a környezetvédelem fontosságára is fel szeretné hívni a figyelmet – közölték. Felidézték, hogy Erőss Zsolt 2006-os sikere óta több magyar expedíció is megpróbált feljutni a „viharok hegyeként” is emlegetett Dhaulagirire, de nem jártak sikerrel.

Emlékeztettek arra, hogy Klein Dávid 2016-ban első magyar állampolgárként jutott fel a legveszélyesebbnek tartott nyolcezres hegyóriás, az Annapurna csúcsára. 2019-ben Suhajda Szilárd szintén első magyarként léphetett a világ második legmagasabb pontjára, a 8611 méteres K2 csúcsára. A páros több évre felépített programját – beleértve a Mount Everest palack nélküli megmászásának tervét – azonban felborította a koronavírus-járvány.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parm
2021. augusztus 25. 07:50
Ezek a legnagyobb királyok, azt csinálják, amit szeretnek, a más pénzén. Aztán, ha nem sikerül, akkor az időjárás volt a hibás :) Akkor is jó buli volt. Amúgy, teljesen érdektelen ez a hegymászósdi, hegy-hegy, sokadiknak megmászni valamelyiket....
jánosbácsi
2021. augusztus 24. 20:48
Komoly teljesítmény, de minek?
Senki Alfonz
2021. augusztus 24. 20:39
Mások pénzéből a saját szenvedélyét kiélni, ez az igazi élősködés. Hogy még a családja jövőjét, sorsát is veszélyezteti, az már a felelőtlenség.
satman11
2021. augusztus 24. 19:57
Ez az ember egy fiatal hegymászót már a halálba kísért: "...a jégtornyok olvadása is óriási problémát jelent, hiszen gyakorlatilag bármikor lezúdulhat egy nagyobb jégtömeg, amely pillanatok alatt maga alá temeti az embert, még mielőtt reagálni tudna rá. Hasonló történt 2010-ben Várkonyi László és Klein Dávid hegymászókkal is, akiket az Everesten a déli órákban egy jéglavina sodort el. Dávid megmenekült, de László életét vesztette..." https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/06/07/a-vegso-dontes-amit-csakis-a-hegymaszo-hozhat-meg-ezert-nem-folytatta-a-mount-everest-meghoditasat-varga-csaba# Klein ennek előtte már egy rossz döntésével végtagsérülést szenvedett, de éppen túlélte....mondjuk ki: rossz hegymászó, rossz döntéseket hoz, mások életét is kockáztatja és rá is érvényes, hogy inkább vakmerő, mint bátor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!