„Ebből a háborúból gazdaságilag Kína és Amerika tud megerősödni” – MANDINER PODCAST

2022. május 18. 10:14

Erős gazdasági hátországgal kezdett bele az ukrajnai háborúba Oroszország, vagy meglepte a gyors és egységes nyugati szankciórendszer? Elérheti-e a háború gyorsabb lezárását az olaj- és földgázembargó? Illetve: kinek fognak jobban fájni a konfliktus gazdasági következményei, Oroszországnak vagy a Nyugatnak? Az ukrajnai háború világgazdasági hatásairól beszélgettünk Ferkelt Balázs közgazdásszal a Mandiner Podcast-adásában. 

2022. május 18. 10:14
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

„Oroszországban 8-10 százalékos GDP-visszaesés várható az idén” – mondja adásunkban a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának és Külgazdasági Műhelyének a vezetője, hozzátéve, hogy a kelet-európai országban az 1998-as válság óta komoly fejlesztések történtek, az exportbevételek egy részét pedig tartalékképzésre fordították. Ezért a háború tervezésekor a Kreml tudhatta, hogy pénzügyi szempontból stabilan, alacsony államadóssággal és komoly tartalékokkal nézhetnek majd szembe a borítékolható nyugati szankciókkal.

Ferkelt Balázs szerint ezzel együtt Oroszországnak jelentős gazdasági károkkal kell számolnia, az elhúzódó konfliktus másik gazdasági vesztese pedig Európa lehet, ahol szintén jelentős növekedés-visszaesés lesz a válság miatt. A közgazdász úgy véli, a katonai konfliktus felerősíti majd a kétpólusú világrend kialakulását: az Egyesült Államok áll majd Európával egy egyik, Kína pedig Oroszországgal szövetségben a másik oldalon.

Kína nem mint támogató, hanem mint befektető, nyersanyag-beszerző, illetve az orosz energetikai tudás felhasználója fog megjelenni az oroszokkal való gazdasági együttműködésben, Amerika pedig várhatóan egy „második Marshall-tervvel” fogja Ukrajna újjáépítését segíteni, de természetesen részben piacnyerési céllal, illetve megerősítendő európai befolyását.

A külgazdasági szakember a podcast-adásban elmondta azt is, hogy az olaj- és földgázembargóval nem lehet felgyorsítani a háború lefolyását, a szállítási rendszerek lassú átállítása miatt csak egy-két év után lehetne nyomást gyakorolni ezzel Moszkvára, rövidtávon pedig a nagyobb költségek az importőr országoknál jelentkeznek.

Ukrajnai háború – világgazdasági szempontból.

Vendégünk: Ferkelt Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának és Külgazdasági Műhelyének a vezetője.

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

 

A beszélgetés a Youtube-on is elérhető:

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. május 18. 12:51
Majd Tajvanon kissé leamortizálják egymást..
Senye Péter
2022. május 18. 12:46
Nem az a fő kérdés, hogy ki erősödik meg. Hanem az, hogy ki bírja jobban, ami jön.
Gyzoltan
2022. május 18. 10:46
„Ebből a háborúból gazdaságilag Kína és Amerika tud megerősödni” A pontosabb megfogalmazás; "Ebből a háborúból gazdaságilag Kína és a zsidóság tud tovább erősödni!" A zsidóság minden háborúból csak profitált! Ezért is kezdeményezik a háborúkat sűrűn...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!