Wall Street Journal: A NATO-nak kilátásba kellene helyeznie Törökország kizárását

2023. január 17. 15:14

A lap szerint bár Törökország tagja a szövetségnek, de „ellenségként” viselkedik.

2023. január 17. 15:14
null

A Wall Street Journal vezércikkében arról ír, hogy a NATO-nak kilátásba kell helyeznie Törökország kizárását, mert nem szabad hagyni, hogy Erdogan elnök manipulálja a júniusi választást.

Mint fogalmaztak, Törökország Erdogan vezetésével ismét „Európa beteg embere”, bár más okok miatt, mint a19. században. A lap hozzátette,

Erdogan teljesítménye következetesen megosztó és veszélyes.

A cikkben arra is kitértek, bár Törökország tagja a szövetségnek, de „ellenségként” viselkedik.

Fokozott megfigyelést javasolnak a választás idejére

A Wall Street Journal felhívta arra a figyelmet, hogy van esély arra, hogy ezt megállítsák, ha a Nyugat bátor lépéseket tesz annak érdekében, hogy a közelgő elnökválasztáson a hazai ellenzék tisztességes esélyt kapjon. Ehhez a szövetségnek „Ankara tagságát kellene a vágóhídra tennie” – fogalmaztak.

A kizárás mostani megfontolása lehetővé teszi a NATO számára, hogy megvitassa a tagság előnyeit és hátrányait, és hangsúlyozza – mind a török választók, mind a NATO-tagok számára – a közelgő választások nagy tétjét.

A Wall Street Journal szerint a Nyugat rávilágíthat Erdogan kétszínűségére, úgy, hogy

A NATO hasonlóképpen világossá teheti, hogy ha Törökország nem tud szabad és tisztességes választásokat tartani, az lehet a végső kiváltó ok annak eldöntésére, hogy visszavonja-e NATO-tagságát.

Veszélyes, hogy Erdogan  vissza akarja állítani a török befolyást a Közel- és Közép-Keleten

Bár a szövetség alapító okirata nem rendelkezik a kizárásról vagy felfüggesztésről, de a rebus sic stantibus – „a dolgok jelenlegi állása szerint” – nemzetközi jogi elve több mint elegendő alapot biztosít erre – hívta fel a figyelmet a lap.

A Wall Street Journal azt is felidézte, hogy Erdogan fő bűne az volt, hogy hat éve orosz légvédelmi rendszert vásárolt. De az is veszedelmes, hogy vissza akarja állítani a török befolyást a Közel- és Közép-Keleten – húzták alá.

Nyitókép: MURAT KULA / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 


 

 

 

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Latoszog
2023. január 18. 00:28
Az USA jó kis szövetséges! Sorra próbálja megpuccsolni, és a választásokba való beavatkozással megbuktatni a szövetségeseinek kormányait, ha nem úgy táncolnak, ahogy az USA fütyül. Ez a viselkedés már az USA hatalmának végét jelzi, az erőszak ilyenkor a gyengeség jele, a gyenge oroszlánt előbb utóbb széttépik a vetélytársak.
Kivűlálló
2023. január 17. 21:52
Kivel baszik ki a NATO? Ha Törökország lepaktál az Eurázsiai unióval, a NATO-nak és az USA-nak (az EU-ról már nem is beszélve), végleg befellegzett! Ca. 4 millió illegális bevándorlót tart most vissza Törökország, akik alig várják, hogy lerohanják az EU-t! Vajon, ki húzná a rövidebbet? Vagy az EU járna közre a NATO-nál, hogy felejtsék el a NATO-ból való kizárását Törökországnak, vagy beledöglenek a törökök által elindított migránsáradatba! Mellesleg, Törökországnak van a második legnagyobb hadserege az USA után a NATO-ban, nem lenne egészséges, ha konkrétan az orosz-kínai duóhoz csapódna...! Ez azért már ciki lenne nagyon mind a NATO-nak, mind az EU-nak!
Pathfinder76
2023. január 17. 20:43
Az megvan hogy a törököké a NATO 2. legerősebb hadserege? Az esetleg, hogy Törökország ellenőrzi a Boszporuszt? Vagy hogy bármikor rá tud engedni az EU- ra pár millió migránst,egyszerre?
Odone Ricci
2023. január 17. 19:57
Wall Street Journal, mi újság a Bid. garázsában és otthonában elrejtett titkos dokumentumokkal ? Fiacskájának milyen ügyletei voltak Ukrajnában ? Az ukrán-orosz háború kitörése előtt miért bátorította elnökük Zelét, hogy hagyja el Ukrajnát és kap védelmet , amit ő elutasított ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!