Tízmillió hegymászó országaként vitatkozunk Suhajda Szilárd sorsáról

2023. május 30. 19:31

Az egész országot megrázta Suhajda Szilárd tragédiája, a történteken viszont azóta is vitatkozunk. Tömegek érzik úgy, hogy véleményt kell nyilvánítaniuk, de mi ennek az oka? Szociálpszichológust kérdeztünk!

2023. május 30. 19:31
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A magyar hegymászó, Suhajda Szilárd halálát követően

polarizálódott az ország,

több napja esnek egymásnak a véleménynyilvánítók a közösségi médiában. „Két elnagyoltan megrajzolt álláspont olvasható ki: az egyik – igen markáns – azok véleménye, akik azt hangoztatják, hogy nem kellett volna a hegymászónak odamennie, míg a másik tábor szerint Suhajda Szilárd olyan határokat feszegetett, amiket kevesen mernek feszegetni” – elemzi Suhajda tragikus halála után kialakult közhangulatot Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus.  

Miért érzik úgy az emberek, hogy véleményt kell formálniuk?

Mint sok kérdés, ez is a közösségi médiára vezethető vissza. „19 éve, hogy megszületett ez a tömegeket elérő csatorna, ami serkenti, gerjeszti, ösztönzi a véleménynyilvánítást” – mondja a szakértő, hozzátéve, ez az oka, hogy nagyon sokan – még azok is, akik korábban számos marginális témában nem nyilvánítottak volna véleményt – most úgy érzik, muszáj.

– mutat rá.

„Több milliárd ember jelent meg a közösségi médiában, amiből az is következik, hogy a társas viselkedés részévé vált, hogy nemcsak a nagymama süteményéről vagy a barátnőm új szoknyájáról nyilvánítanak véleményt, hanem számos olyan dologról is, amihez egyáltalán nem is értenek. Ha véleményt kellene mondanom ebben a kérdésben, biztos, hogy legalább hetekre belefúrnám magam a témába” – hangsúlyozza.

A szociálpszichológus úgy véli, az adott kérdésben csak a hegymászók nyilváníthatnának véleményt. „Nagyon speciális világ az övék”, Szevetelszky szerint

egy átlagember nagyon keveset tud a magaslatok szerelmeseinek érzelmeiről, elköteleződéséről,

és még sorolhatnánk. Nem beszélve arról, hogy az átlagember még a tizedét sem próbálja meg annak, amit a hegymászók megtesznek, és ennek ellenére egyszerűsítik le ezt a hivatást.

Arra a kérdésünkre, hogy a saját céljai érdekében feláldozhatja-e magát az ember, annak ellenére, hogy van családja, azt válaszolja, hogy „nagyon sok olyan esemény volt az emberiség történetében, ami erőn felüli erőfeszítést követelt. Az eredményeseket ünnepeljük, azokra pedig, akik feláldozták az életüket, kevésbé emlékszünk”. Mindezek mellett úgy látja, hogy érdemes feszegetni a határainkat, mert abból új ismeretre teszünk szert, „és itt nemcsak tudományos ismeretekre gondolok, hanem magunkra vonatkozó ismeretekre: jó érzés, ha sikerül megcsinálnunk, amit nem gondoltunk, hogy meg tudunk csinálni” – emeli ki.

Suhajdát nem az emberiség előrehaladásáért érzett vágy, hanem személyes ambíciói hajtották

„Mindenki elmondta a véleményét a Suhajda Szilárd ügyről, így megteszem én is. Szeretném előrebocsátani, hogy természetesen én is sajnálom, ami történt vele, ugyanakkor azokkal sem értek egyet, akik felmagasztalják akár Suhajdát, akár a hegymászókat általában. Attól az érveléstől meg végképp kiver a víz, amikor valaki azzal jön, hogy "ha nem lettek volna a Suhajdához hasonló, bátor emberek, még mindig a technikai középkorban élne az emberiség".

 

Arra a felvetésünkre, hogy a Himaláját már több százan megjárták, tudunk róla mindent, amit tudni érdemes; Szvetelszky úgy reagál: „piramist is próbáltunk építeni néhány évvel ezelőtt, mégsem sikerült, pedig több ezer évvel, jóval alacsonyabb technikai felszereltséggel ment. Sok minden van, amit nem tudunk korábban élt embertársaink után csinálni”.

„Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy

ezzel pedig a véleménynyilvánítóknak – azoknak is, akik értenek hozzá, és azoknak is, akik nem – is tisztában kell lenniük. Jó, ha ezzel a legtájékozatlanabb ember is tisztában van”.

 

Nyitóképen: Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaar közelében 2017. április 1-jén  MTI Fotó: Mohai Balázs)

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reaktor71
2023. május 31. 14:00
A palack és/vagy serpák nélkül mászó hegymászók, semmivel sem jobb/képzettebb/felkészültebb/gyakorlottabb/hitelesebb hegymászók, mint azok a hegymászók akik palackkal és/vagy serpákkal együtt másznak. Legfeljebb őrültebbek. Lehet erre mondani, hogy "de hát ez az igazi, ez a tiszta mászás". Aha... hogyne. Ez nem több, mint csak a kibaszott EGÓ (péniszméregetés). Ez az ami miatt a józan ítélőképességüket elvesztik. Aki a "NO O2 és NO SERPA" stílusban mászik 8000 méter felett, az ne csodálkozzon, ha pórul jár. Most majd mindenki jön azzal, hogy "a Szilárd megmászott ám palack és serpa nélkül több másik 8000 méteresnél magasabb csúcsot." Oké, és? Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. És "eltört"! Ugyanez volt az Erőss Zsolttal is. Ő is, oxigén nélkül, serpák nélkül és még a tetejében műlábbal is mászott hegyet. Mi lett a vége? Tudjuk mi lett a vége, sajnos. Itt is az egó, és a túlzott magabiztosság. JÓZAN PARASZTI ÉSSZEL, most komolyan... normális az, aki műlábbal hegyet mászik 8000+ méteres magasságban??? Ennyire erővel lehet akkor úgy is ejtőernyőzni, hogy az illető egyszerre, süket, vak, néma és le van amputálva mindkét karja. Mert ez kb. ugyanaz. Lehet itt mondogatni azt, hogy így-úgy fotelszakértő meg ilyenek. De például nem kell vegyésznek lenned ahhoz, hogy tudd azt, hogy a tömény sósav az veszélyes, és ezért nem iszod meg húzóra. Villanyszerelőnek sem kell lenned ahhoz, hogy tudd azt, hogy a 380V az veszélyes, ebből kifolyólag nem nyalogatod az ipari áramot.
Ernie Pantuso
2023. május 31. 09:09
A kurva anyátokat. "tízmillió hegymászóztok" Tojást sem tudok tojni de véleményem lehet a rántottáról.
Igazszó
2023. május 31. 07:22
Pont leszarom. A balfasz öngyilkost is. Az aljas szponzorait is. Ez a sokszázadik bőr, amit médiapatkányok lehúznak a hullájáról.
NoJo
2023. május 31. 06:23
" A szociálpszichológus úgy véli, az adott kérdésben csak a hegymászók nyilváníthatnának véleményt. " A szociálpszichológus hülye. Nem kell tudni tojást tojni ahhoz, hogy az ember felismerje a záptojást. Piramist is tudnánk építeni ha akarnánk, miről beszél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!