Karatézik és könyvet ír a ma 78 esztendős Harsányi Gábor

2023. június 15. 15:46

Habár ma 78 esztendős a Kossuth-díjas színész, nem pihen, ősszel jelenik meg a legújabb könyve, Életmű címmel.

2023. június 15. 15:46
null
Sal Endre
Sal Endre

„A 78 év nem kevés, de ha megfordítanám a számjegyeket, az lenne csak igazán sok – kezdi Harsányi Gábor a Mandinernek – Szerencsére jól érzem magam. Dolgoznak a gének, a szerencse, az életvitel, nem utolsó sorban pedig a családom, a feleségem, gyerekeim és unokáim szeretete. Manapság is rendszeresen karate-edzéseket veszek, fizikailag és lelkileg is rendben vagyok.” A születésnapján természetesen ma sem hiányozhatott a kedvence, a csokitorta és mint minden évben, egy szál gyertya került rá. Harsányi Gábor külön kiemelte, a tortánál is fontosabb, hogy

a születésnapján valamelyik unokája mindig elmond neki egy szép verset.

Manapság is járja a vidéket, sokfelé játsszák a színdarabjait. Úgy érzi, a drámák és vígjátékok fogadtatása kiváló, így abban bízik, hogy idővel pesti kőszínházak is felfedezik a darabokat.

Harsányi Gábor egy 1971-es felvételen. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás
Harsányi Gábor egy 1971-es felvételen. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Nagy izgalommal várja azt is, hogy ősszel megjelenjen a legújabb könyve, amelynek Életmű lesz a címe. „Ebben a gyűjteményes kötetben tizennyolc vígjátékom, drámám, mesém és forgatókönyvem szerepel majd. Így a Jó estét nyár, jó estét szerelem! folytatásának forgatókönyve is, amelyből

Harsányi Gábor azt is elmondta, sokszor eszébe jutnak azok a sikerfilmek, amelyekben szerepelt. Különösen jó érzéssel gondol vissza a Jó estét nyár, jó estét szerelem! klasszikusra, no meg az Egy óra múlva itt vagyok című filmsorozatra, amelyben ő alakította Láng Vincét. Az írói munkásságára is büszke, hiszen az általa írt Börtönszínház című darab egy rangos New York-i színházfesztiválon is díjat nyert.

Nyitókép: Harsányi Gábor. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. június 16. 05:42
Harsányi Gábor különös és KÜLÖNÖSEN ÉRTÉKES ALAKJA A MAI MAGYAR SZINÉSZ TÁRSADALOMNAK. Ez a tény--szerintem--akkor volt leginkább TETTENÉRHETŐ. amikor sok-sok nagyon sok éve Fejes Endre: Jó estét nyár, jó estét szerelem c. regényéből TV film készült--én már nem is tudom ki rendezte azt, de talán Esztergályos Károly...anno....És ugye ebben a filmben Harsányi Gábor játszotta a " Budapetre akkreditált állítólagos "görög diplomata fia"" nagyon jelentős főszerepet. Lenyűgöző--PSZICHOLÓGIAILAG(!!!) SZÉDÜLETES---- volt az a kettős, melyet "ál szerelmespár"-ként az akkor fiatal Tordai Teri-vel--Karácsony-Nagy Zsuzsa szerepében--nyújtott Harsányi. HÁTBORZONGATÓ VOLT, S AZ MA IS. Lehet, erre már talán nem túl sokan emlékeznek. De szimpadi szerepei közül az egykpri Thália Szinházban bemutatott--és talán Kazimir Károly által rendezett--Svejk szerepe mondható igen jelentős-nek. (más kérdés, hogy jelen sorok írója Jaroslav Hasek Svejk-jét nem gondolja akkora nagy műnek, mint a hivatalos művészetszemlélet-- annak magyarellenes éle és blaszfémikusan keresztényellenes tartalmai okán)
konfucius
2023. június 15. 20:05
Isten éltesse sokáig erőben, egészségben! Hatalmas figura, egyik kedvencem!
yanoo
2023. június 15. 19:25
Olvastam valahol, hogy a legkellemetlenebb forgatása az Illetlenek-ben volt. Egy utcahosszot kellett meztelenül végigfutnia, ahol várta Béla bácsi egy fürdőköpennyel. Csak csúszott a felvétel, Béla bácsi meg beült a kocsmába egy fröccsre, amiből több lett. Harsányi végigfutott, aztán nem volt ott senki. Álldogált ott meztelenül, a tömeg meg gyült körülötte, amíg valaki fel nem ismerte:- Ez a Harsányi! Mindenki autogrammot akart, ő meg takarta a férfiasságát. A tömegre felfigyelt Béla bácsi is, gondolta, megnézi már, mi történt az utcán...:)))))
Senki Alfonz
2023. június 15. 18:50
Te lenni görög diplomat??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!