Izzik a feszültség Észak-Írországban

2019. augusztus 09. 11:50

A megállapodás nélküli brexit esélyének erősödésével kiújult a több évszázados katolikus-protestáns feszültség.

2019. augusztus 09. 11:50

A tüntetők meghátrálásra késztették a rendőrséget az északír fővárosban csütörtökön - számol be az Euronews. Az összetűzésben három rendőr is megsérült.

Köztársaság-párti fiatalok egy csoportja raklapokból épített „hegyet”, a tetejére pedig kitűzte az ír lobogót Belfast északi részén. Így emlékeztettek az 1971-es tömeges internálás évfordulójára.

A kiérkező rendőröket kő-, és petárda-záporral fogadták. A rendőrség később visszavonult. Indoklásuk szerint a tüntetők által pajzsként használt nők és gyerekek biztonsága érdekében. A három emelet magas raklaptornyot este meggyújtották, ami gigantikus máglyaként égett egész éjjel.

A megállapodás nélkül brexit esélyének erősödésével kiújult a több évszázados katolikus-protestáns feszültség, illetve az ír sziget egyesítését pártolók hangja.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2019. augusztus 09. 18:22
Milyen protestáns meg katolikus??? Olyan mintha a magyar-román focimeccs kapcsán ortodox-katolikus ellentétről írnának. Miközben mindenki tudja, hogy miről van szó: ír-angol ellentét. Ne szépítsük!!
Akitlosz
2019. augusztus 09. 18:18
"Köztársaság-párti fiatalok egy csoportja raklapokból épített „hegyet”, a tetejére pedig kitűzte az ír lobogót Belfast északi részén." Na tessék! Az ír lobogót tűzték ki és nem valami keresztes és nem a vatikáni lobogót.
Akitlosz
2019. augusztus 09. 18:16
Nem katolikus-protestáns feszültség van, hanem ír-angol feszültség. Ha az angolok hazamennének és véget érne Írország északi részének az angol megszállása, akkor azzal jórészt eltűnne ez a vallásinak beállított ellentét is, ami nem az. Ellenben a vallás mindig jó ürügy egy kis feszültséghez.
Vidėken újrakezdő
2019. augusztus 09. 16:17
Kép, házak: Sajka utca - Árpád fejedelem útja sarok, Budapest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!