Engedett a követeléseknek, de nem hajlandó távozni Bojko Boriszov bolgár kormányfő

2020. július 24. 18:11

A tüntetők szerint behálózza a korrupció Bulgáriát, azonban a miniszterelnök nem hajlandó távozni.

2020. július 24. 18:11
null

Engedett részben a tüntetőknek Bojko Boriszov miniszterelnök és lényegi személycserékről döntött a belügyi, a pénzügyi, a gazdasági és az egészségügyi tárcák élén, valamint az idegenforgalmi minisztérium megszüntetését is bejelentette, ugyanakkor nem hajlandó lemondani. Boriszov legnagyobb engedménye a tüntetők irányába az volt, amikor bejelentette a belügyminiszter lecserélését. A tárca irányítását viszont a jelenlegi rendőrfőnök, Hriszto Terszijszki veszi át, aki az utóbbi hetekben többször is szétverte tüntetők különböző csoportjait.

A kormányellenes tüntetés vezető politikai szerepét betöltő szocialisták szerint Boriszov átalakításai csak a változás látszatát keltik, valójában viszont ilyesmiről szó sincs. A párt szerint az egyetlen megoldás a kabinet feloszlatása és egy új választás kiírása lehetne. „A miniszterek távoznak, de a maffiaszerű kormányzati modell marad” – fogalmazott Kornelia Ninova pártelnök.

A szófiai kormányellenes tüntetések 14. napján néhány tüntető megosztotta véleményét az Euronews stábjával is. „Azért vagyok itt, mert szégyellem magam vezetőink arrogáns viselkedése miatt” - fogalmazott az egyik. A megmozdulások egyik főszervezője, Armin Babikjan így nyilatkozott: „A legfőbb célunk, hogy előrehozott választásokat csikarjunk ki. Ezek után foglalkozhatunk olyan kérésekkel, mint az alkotmánymódosítás és a döntéshozók elszámoltatása”. A tüntetések egy másik vezéralakja maga az államfő, Rumen Radev. Az elnök többször is azzal vádolta Bojko Boriszov miniszterelnököt, hogy az oligarchák érdekeit védi. Meglepő módon nem sokkal kijelentéseit követően az ügyészség rajtaütött az elnöki irodán és bilincsben vitt el két alkalmazottat befolyással üzérkedés vádjával.

„Bulgáriának egy nyugati típusú államnak kéne lennie” – fogalmazott egy tüntető az Euronews-nak. A demokratikusságot figyelő Transparency International civilszervezet Bulgáriát továbbra is az Európai Unió legkorruptabb államaként tartja számon. Részben ennek köszönhetően hatalmas a kivándorlás mértéke a kelet-balkáni országból: a fiatalok egyharmada saját bevallása szerint másik országban tudja csak elképzelni a jövőjét. „Jövő hónapban megyek Bécsbe tanulni, mert ott sokkal jobb az oktatás és aztán a fizetés is. Szerintem ott fogok letelepedni” – magyarázta egy másik tüntető.

Boriszov a hét során ismét túlélt egy bizalmi szavazást a szófiai parlamentben, mely karrierje során már az ötödik ilyen volt. A miniszterelnök a tüntetések ellenére továbbra sem hajlik az előrehozott választások irányába, ebben az esetben viszont jövő márciusban dőlhet el Bulgária jövőjének sorsa legkorábban.

Fotó: MTI/ EPA/ Vaszil Donev

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2020. július 24. 22:39
Nincsen semmi baj Bojkoval. A nemzetközi baloldalnak nem tetszik, hogy nem akarja beengedni a magukat menekültnek hazudó férgeket. Ezért leakarja váltani öt a nyugat.. ennyi.
George Soros 2.0
2020. július 24. 19:13
Amiben Transparency s egyéb nyulvanyok vannak ott felsejlik a soros hálózat.
pollip
2020. július 24. 18:32
Típusos szöveg.
palicsi
2020. július 24. 18:31
Már semmit sem szabad elhinni! Magyarországról is össze-vissza hazudoznak (főként külföldön), miért lenne pont Bulgária kivétel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!