A (belarusz) érem másik oldala

2021. június 02. 09:35

A propaganda értéken túl gyakorlati haszna is van a rendszerellenes blogger és barátnője letartóztatásának.

2021. június 02. 09:35
Kosztur András
Kosztur András

„Protaszevics személye tökéletesen illusztrálja azokat az állításokat, amelyeket Lukasenko és támogatói a tüntetők kapcsán tettek. Külföldről támogatott? De még mennyire! Kapott amerikai és cseh ösztöndíjat, dolgozott a prágai központú, amerikai finanszírozású Szabadság Rádiónak (magyar »testvére« a Szabad Európa), és a lengyel központú, de nemzetközi támogatásból fenntartott Euroradionak is. Ezután került a NEXTA-hoz, amelyet a szintén Lengyelországban tanuló Sztepan Putyilo alapított, aki korábban a szintén lengyel támogatású Belsat munkatársa volt.

A NEXTA Telegram-csatornái a tüntetések »forró« napjaiban a rendkívüli gyorsasággal érkező operatív információiknak köszönhetően váltak kiugró népszerűségűvé a belarusz ellenzékiek körében, azonban számos kétes eredetű információt is közzétettek. Arról nem is beszélve, hogy részt vettek a rendőrök, valamint később tulajdonképpen minden, kormánypártinak tartott személy adatainak gyűjtésében és nyilvánosságra hozatalában. Protaszevics barátnőjét, az orosz származású, de a litvániai European Humanities University-n tanuló Szofija Szapegát éppen azzal vádolják, hogy az egyik ilyen adatszivárogtató csatorna adminja volt. Protaszevics a másik klisének is megfeleltethető, amelyet a tüntetők kapcsán gyakran hallani a belarusz médiában. Szélsőséges nacionalistákkal való kapcsolatai letartóztatását követően hamar napvilágra kerültek

Ráadásul itt is fennáll a nemzetközi szál, Protaszevics ugyanis ott volt a kijevi Majdanon és a kelet-ukrajnai konfliktust is megjárta, utóbbit a szélsőjobboldali Azov kötelékében. Így a belarusz propaganda állítása, miszerint külföldről finanszírozott radikálisok a Majdan technológiáit akarták alkalmazni Minszkben, Protaszevics személye révén megalapozottá vált.

A propaganda értéken túl persze gyakorlati haszna is van a rendszerellenes blogger és barátnője letartóztatásának. Ha ugyanis valóban ők álltak az olyan, személyes adatokat szivárogtató oldalak mögött, mint a Csornaja knyiga Belaruszi (Belarusz Fekete Könyve), akkor telefonjuk, számítógépük és személyes emlékezetük is nagyban hozzájárulhat a belarusz állami adminisztráció soraiban megbúvó ellenzéki szimpatizánsok kiszűréséhez. Ezzel pedig Lukasenko végleg elvarrhatná a szálakat, és komolyabb megrázkódtatások fenyegetése nélkül készíthetné elő a rendezett hatalomátadást egy általa kiválasztott személy részére.”

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. június 02. 16:13
azt meg hogy a csillogo igeretekbol amivel a nyugat kabit mi valosulna meg ha az ellenseg hatalomrajutna, kivaloan illusztralja a szomszed orszag peldaja.
szemlelo
2021. június 02. 15:33
"Várj, akkor most nem egy kibaszott diktátor áll Fehéroroszország élén, aki elcsalta a választásokat?" Ez még bizonyításra szorul.
valeron
2021. június 02. 15:18
Moszkva tér... azt honnan pénzelik? A Russia Today-re hivatkozik hiteles forrásként :)
zara
2021. június 02. 13:18
a 'blogger' egy neo náci aki az azov egységnél harcolt ukrajnában és a cia meg a ltván titkossszolgálat futtatja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!